Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A więc jak w temacie, chcę wymienić olej, musi to być koniecznie Mobil 1 i teraz tylko takie pytanie, kupić 5w-30, 5w-45 czy 0w-40 ? Oczywiście proszę o uzasadnienie odpowiedzi. Jeśli ma to jakieś znaczenie to lubię dość często pojeździć na wysokich obrotach. Z góry dzięki za pomoc.

Ps. Jak sprawdzić czy np. ten olej jest oryginalny ? W ogóle warto kupić z allegro ? Skąd się biorą tak kolosalne różnice w cenach ?

Edytowane przez ShakeIt
Opublikowano
Miałem teraz Castrol Magnatec i byłem bardzo niezadowolony z tego oleju więc wolałbym już nie mieć styczności z Castrolem.

magnatec to nie najlepszy olej - np nowe silniki toyoty sie na nim zacierały...

ale edge moge Ci polecic z czysteym sumieniem - uzywam go w różnych samochodach od 10 lat ( wczesniej nazywał sie castrol rs ) ..

uzywalem go min w golfie gti , twingo , safrane ... kolega go zalewa do 325i e36 oraz 330ci e46 - i takze jest z niego bardzo zadowolony...

Opublikowano
A czy warto kupić olej na allegro ? Wyglądają identycznie jak te w sklepach a ceny dużo niższe ale nie wiem czy czy warto ryzykować bo wiadomo, że często oszczędny dwa razy traci ? Swoją drogą zbiłeś mnie z tropu bo napaliłem się na ten Mobil 5w-30 ESP a teraz już sam nie wiem czy mobil czy edge.
Opublikowano
A czy warto kupić olej na allegro ? Wyglądają identycznie jak te w sklepach a ceny dużo niższe ale nie wiem czy czy warto ryzykować bo wiadomo, że często oszczędny dwa razy traci ? Swoją drogą zbiłeś mnie z tropu bo napaliłem się na ten Mobil 5w-30 ESP a teraz już sam nie wiem czy mobil czy edge.

rozumiem...

moim zdaniem 5w30 - 30 to troche malo na polskie lato i ostrą jazde...

ja czesto kupuje u sprawdzonego sprzedawcy na allegro edge 0w40 w bance 5 litrow z niemiec po ok 150zł - olej jest na pewno oryginalny ...

Opublikowano
Mobil 5w50 nie ma specyfikacji bmw a ja szukam oleju ze specyfikacja LL04 ale chyba jednak kolega xsilver przekonał mnie do tego castrola edge choć muszę przyznać, że nadal bardzo korci mnie Mobil 0w40 bądź 5w40 i mam spory dylemat jak zresztą większość użytkowników przed wymianą oleju po rozczarowaniu tym na którym poprzednio jeździli.
Opublikowano
Mobil 5w50 nie ma specyfikacji bmw a ja szukam oleju ze specyfikacja LL04 ale chyba jednak kolega xsilver przekonał mnie do tego castrola edge choć muszę przyznać, że nadal bardzo korci mnie Mobil 0w40 bądź 5w40 i mam spory dylemat jak zresztą większość użytkowników przed wymianą oleju po rozczarowaniu tym na którym poprzednio jeździli.

Że tak się zapytam - po co Tobie LL04, gdy nie masz DPFu?

PS. Mobil1 5W50 ma specyfikację BMW High Performance Motor Oil.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

witam

ja też leje mobil 5W50 i nie narzekam , jestem po drugiej wymianie

poprzedni właściciel też na nim jezdził dlatego nie zmieniałem

kupiłem tez przez allegro narazie jest :cool2: ]

http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg
Opublikowano
Że tak się zapytam - po co Tobie LL04, gdy nie masz DPFu?

PS. Mobil1 5W50 ma specyfikację BMW High Performance Motor Oil.

Po prostu chce zalać sobie olej, przy wymianie którego będę mógł się sugerować tym zegarkiem w aucie odliczającym kilometry do wymiany, a aby tak było olej musi mieć specyfikacje bmw, być może z tym LL04 przesadziłem bo jak produkowali moje auto to jeszcze tego nie było ale fajnie jak było by chociaż LL01. Zresztą to nie dotyczy tematu, chciałem tylko wiedzieć czy Mobil 0w40, 5w45 czy castrol edge 0w40, który mimo iż zarzekałem się, że nie chce castrola aktualnie chyba najbardziej mnie przekonuje dzięki pomocy i namowie kolegi xsilver.

Opublikowano
Nie chcę nikogo na siłę przekonywać, ale jeżeli chcesz olej z normą LL, wziąłbym na Twoim miejscu Mobil1 0W40 (ma normę LL01), ja osobiście Castrola odpuszczam, ale to moje zdanie (choć nie jestem w nim odosobniony).
E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
witam, ja ostatnio zmieniałem u siebie na mobil1, 0-w40 i nie marzekam, kupilem na allegro od kolesia który z usa sprowadza ten olej i jest super tanio. do domu przyszła paczka- karton oryginalny mobila z sześcioma butelkami oleju, w każdej 0,960ml, olej wg mnie jak najbardziej oryginalny, etykiety na butelkach identyczne jak te na oficjalnej stronie mobila, nawet w polsce etykiety są inne. więc ja osobiscie polecam ten olej... ach no musiałem jeszcze litra dokupic u nas w polsce bo oczywiście troszke brakło do stanu idealnego no ale i tak wyszło mnie duuuzo taniej niz gdziekolwiek w sklepie
Opublikowano
dodam tylko ze olej jest naprawde rzadki więc wycieki raczej trzeba wyeliminować, ( mnie nigdzie indziej nie cieknie tylko spod głównego korka oleju w pokrywie zaworów, hehe, za słabo dociska i olej tamtędy sobie troszeczke ucieka, ale to mały problem) no ale przynajmniej silniczek sie idealnie wkręca na wysokie obr, i zadna temperatura mu nie jest groźna :dance: