Skocz do zawartości

1998 rok - program carsoft 6.1.4 czy da rade zmienic??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam .panowie czy programem carsoft 6.1.4 da rade zmienic zeby nie wywalolo po zalozeniu xenonu komunikatu o spalozych zarowkach w e39 98 rok ?????
Opublikowano
Z tego co ja wiem to nie da rady. Aby nie wywalało tego błędu należałoby wymienić moduł swiateł od wersji z xenonem lub jeśli ktoś ma trochę pojęcia o elektronice, można samemu wprowadzić sobie takie zmiany w tym module ale to chyba nie jest takie proste, nie mniej jednak jest to możliwe, gdzieś już o tym czytałem. Ja osobiście także mam ten problem bo kupiłem lampy na xenonie ale jakoś specjalnie mi to nieprzeszkadza. W trakcje jazdy gdy mam włączone światła żadnego błędu mi nie wywala tylko gdy je wyłacze i to nie zawsze. Jest też plus tej sytuacji - ruszając komputer da nam sygnał gongiem że pojawił się jakiś błąd, zasygnalizuje o przepalonej żarówce a to nam przypomni o właczeniu swiateł, dzięki temu możemy uniknąc mandatu, nie raz już tek miałem :)

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano
kolego ja w poprzednim aucie ( tds z `97) zmienialem ze zwyklych na xenon (przekladka calych lamp) i na pewno wyskakuje blad spalonych zarowek. Idzie sie do tego przyzwyczaic.
Opublikowano

Wywala błąd ponieważ wykrywa inną rezystancję (opór) żarówek przednich:

żarówka ma rezystancję kilka ohm , w momencie gdy się przepali następuje przerwa w obwodzie co oznacza nieskończenie dużą rezystancję i dzięki temu komputer widzi przerwę w obwodzie.

Przetwornica xenonowa ma inną rezystancję niż żarówka (chyba większą ale na 100% nie wiem bo nigdy nie mierzyłem) i przez to wywala Ci błąd świateł.

Możesz wstawić pomiędzy +/- kabli świateł przednich zwykłą żarówkę 5W i sprawdzić czy dalej wyskoczy błąd lub kupić śmieszny "moduł" na allegro.

U mojego ojca w mercedesie w211 E klasie wymieniałem lampy z bixenonu na bixenon po liftingu z diodowymi żarówkami pozycyjnymi skutek:

błąd świateł pozycyjnych, migające światła pozycyjne. wstawiłem równolegle między +/- żarówkę w5w - problem znikł. Można również dodać odpowiednio policzony rezystor

BMW

Bayerische Motoren Werke