Skocz do zawartości

M52 Straszny jazgot przy odpalaniu na zimnym.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiś 3 dni przy odpalniu silnika na zimnym z okolic silnika/skrzyni przez ok 1 do 2 sekund słychac okropny jazgot.

Jakieś pomysły co to :?:

Dzięki z góry.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może rozrusznik po odpaleniu się WYDZIERA?

Czasem tak bywa.

Pewnie bendix ma zbyt duży luz na wałku.

Ale bez " przesłuchania " to jest tylko strzał w ciemno.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Czasem tak bywa.

dokladnie tak!! Ja mam ten sam problem. Pare razy opisywalem go na forum bylem tez u mechanika - zawiesza sie bendix. nie ma sie czym martwic ja mam tak od kupna (czyli 20 lata i ponad 50 kkm)

Opublikowano

Czasem tak bywa.

dokladnie tak!! Ja mam ten sam problem. Pare razy opisywalem go na forum bylem tez u mechanika - zawiesza sie bendix. nie ma sie czym martwic ja mam tak od kupna (czyli 20 lata i ponad 50 kkm)

Dzięki. Rozumiem że wymiana samego bendiksa rozwiąże problem :?:

Cały rozrusznik jest ok :?:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja bym zmienił bendix.

Ale trzeba sprawdzić stan wirnika.

Jeśli luz jest zbyt wielki to bym wymienił całość.

A może być tak , że wystarczy wyczyścić wnętrze rozrusznika i przesmarować ośkę wirnika i piastę bendixu olejem przekładniowym.

Opublikowano
kolego dyzio 255 bardzo mi przykro zwracać ci uwagę ale niestety jestem zmuszony a mianowicie nigdy ale to nigdy nie smaruje się żadnych elementów rozrusznika żadnego typu smarami ,a dlatego że tulejki rozrusznika same w sobie zawierają smar :!: :D po smarowaniu mamy posty typu ,cos mi zmyka bedel , coś robi wiiiii i nie chce zapalić .a skat to wiem przez swoich lat kilka zjadłem na tym zęby nie raz . wiec nie smarujcie rozruszników a będzie :cool2: :cool2: pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Hmm...

No to wszystkie moje instrukcje napraw mogę wywalić do śmieci.

A szkoda mi bo już nie raz mi się przydały.

Dodam , że nie jeden rozrusznik naprawiałem i nie trzeba było poprawiać.

Najdłuższy przebieg po mojej naprawie < jakiego jestem pewny >ma rozrusznik w mojej byłej e36.

Obecnie to auto mojej siostry i po naprawie przejechało już ponad 80 000km odpalając ZAWSZE na dotyk. Większość po mieście.

Smarujemy olejem < w oczywiście niewielkiej ilości > wielowypust wirnika i współpracującą część w bendixie. < ten taki jakby gwint >

Nie mówię tu o smarowaniu tulejek < zwłaszcza , że prawdopodobnie on tam ma łożyska wałkowe zamiast tulejek.>

A tuleja bendixu nie wymaga smarowania ale w oryginale.

Zamiennik czasem jest wykonany z takiego materiału , że długo na sucho nie pochodzi.

I nie pisz , że absolutnie niczego się nie smaruje w rozruszniku bo jak zapewne wiesz są rozruszniki z wewnętrzną przekładnią zębatą która nie lubi pracy na sucho.

Ale oczywiście nie będę się o to upierał.

Bez posmarowania też pochodzi < wystarczy , że wyczyści >

Edytowane przez dyzio255
Opublikowano
kolego dyzio 255 bardzo mi przykro zwracać ci uwagę ale niestety jestem zmuszony a mianowicie nigdy ale to nigdy nie smaruje się żadnych elementów rozrusznika żadnego typu smarami ,a dlatego że tulejki rozrusznika same w sobie zawierają smar :!: :D po smarowaniu mamy posty typu ,cos mi zmyka bedel , coś robi wiiiii i nie chce zapalić .a skat to wiem przez swoich lat kilka zjadłem na tym zęby nie raz . wiec nie smarujcie rozruszników a będzie :cool2: :cool2: pozdrawiam
tak przekładnia satelitarna też musi pracowac ''na sucho'' ciekawe czemu fabrycznie jest nakładany smar właśnie do owej przekładni i na oś wirnika pod bendix ?
  • 5 lat później...
Opublikowano
Niema sensu otwierać nowy temat , u mnie problem jest bardzo prosty , odpalę ale delikatnie rozrusznik przeciąga nie zawsze , pytanie, czy zabieg czyszczenia pomoże ? czy kwalifikuję się bendisk do wymiany ?????? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
było e32 735 automat e34 524td automat, e36 320i , e36 323i perełka ;( automat, e38 740 i automat , e32 735 automat , e39 528i automat :) ,obecnie e39 520 i e39 523i e65 730d individual