Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio wymieniałem u mechanika poduszki silnika i skrzyni biegów, jednak po wymianie daje się odczuc denerwujące drgania niektorych elementow np. szyb, ogolnie karoserii przy jezdzie na nizszych obrotach, a gdy licznik przekracza 2,5 tys obrotów tylnia boczna szyba dosłownie zaczyna "grac" z tego drgania. Prosiłbym o radę czy rzeczywiście taki jest efekt przez jakis czas po wymianie tych podzespołów lub też mechanicy coś spartolili i powinni poprawic? Dodam do tego jeszcze ze przy rozruchu silnik pare razy bardzo glosno stuka do momentu pełnego odpalenia. O co w tym chodzi?

dzieki za wszelakie porady

Opublikowano
kumpel wymieniał ale nie w bmw chodz tutaj pewnie jest podobnie jemu po wymianie wszystko ucichło zadnego brzeczenia grania trzepania wiec mysle ze cos ci spartolili
Opublikowano

być może poduszki które zakupiłeś nie są do twojego modelu auta, w bmw wszystkie poduszki (silnika) wyglądają podobnie a jednak każda wersja silnikowa ma inny numer katalogowy tej części, wystarczy ze któraś z poduszek bedzie sie różniła wysokością 0.5 cm i juz możesz mieć takie objawy jak opisujesz. takie częśći najlepiej kupować oryginalne. w bmw na pierwszy montaż chyba z reguły są montowane poduszki (lemfolder)

sprawdż sobie nr oryginału http://bmwfans.info/original/

Opublikowano
a to ten stukot przy rozruchu silnika tez jest moze byc uzalezniony od wymiany tych poduszek? Musze sie przygotowac na konkretną wizytę w sprawie reklamacji wiec zbieram wszelakie mozliwe informacje :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No jeśli przed wymianą tego nie było, to pewnie złe poduszki powodują te stuki.

Mechanik powinien wiedzieć, że podstawa to dobranie poduszek do danego modelu silnika (ważne również czy diesel czy benzyna). I potwierdzam tezę kolegi tomect, wiadomo, że oryginał droższy niż te po 40zł z Allegro ale na poduchach nie oszczędzaj, bo nie będziesz zadowolony.

Jeśli wiesz, ile zapłaciłeś za same poduchy, to napisz.

Opublikowano
z tego co mowil mechanik to poduchy wyszły w sumie 270 zł, mowa tutaj o dwoch sztukach pod silnik oraz dwoch sztukach do skrzyni biegów. Jakiej firmy to cięzko mi powiedzieć gdyż przy montażu nie byłem, zostawiłem samochod i odebrałem na drugi dzień zrobiony jednak bardzo mnie niepokoją te stuki przy rozruchu no i drgania oczywiście. Czy możliwie łatwo jest sprawdzić producenta poduch jak się spojrzy pod silnik panowie?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
po dwoch tygodniach jazdy na nowych poduszkach stuki silnika przy rozruchu ustąpiły (przynajmniej takie mam odczucie ;)ze zachowuje sie normalnie), w środku nie słychać juz aż tak mocno drgań czy tez innych odgłosów ktore mogłyby być spowodowane ewentualnie złym montazem lub cos podobnego. Jedyne co mnie jeszcze denerwuje to lekki odgłos takiego bzyczenia lub tez rezonansu bo nie wiem jak to nazwać dochodzącyz okolic końca słupka od kierowcy podczas niskich obrotów jednak to też sporadycznie. Myśle ze poduchy wymagały czasu zeby sie przystosowac czy też się myle? Za całą usługę zapłaciłem 385zł (2xpoducha pod silnik + 2xpoducha skrzyni + wliczona robocizna 150zł) dużo czy w normie panowie?