Skocz do zawartości

Wymiana Oleju w M60B30 Jaki olej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem 1,5 tygodnia temu BMW e34 530 v8

Mam wlany Mobil1 10w40 Półsyntetyk i chcę zmienić olej ponieważ nie mam pewności kiedy został zmieniany.

Czy ktoś wie jaki producent zaleca olej do tego silnika? Chodzi mi o lepkość.

Czy mam mu wlać tak jak miał półsyntetyk czy zmienić na syntetyk?

Dodam że jeżdżę na LPG auto ma przejechane 340 000km

Z góry dzięki za odpowiedź

BMW

Bayerische Motoren Werke

Opublikowano
Skoro widzisz ze autko jezdzi ok lej taki sam, chociaz syntetyk byłby lepszy, ale przy takim przebiegu to nie wiadomo co i jak z silnikiem, zwalszcza ze dopiero kupiles autko wiec nie znasz jego dolegliwosci. Ja jak zalałem syntetykiem mobila z tego pamietam...i nic, zadnych wyciekow , a wczesniej nie wiedzialem też co było lane.Ogólnie leje sie to co do tej pory sie lało :D jesli nie widac zadnych problemow z silnikiem wyciekami itp itd. Ale mozesz zalac równiez syntetyk, poczytaj troche było o tym :D ważne żeby to był dobry markowy olej i tutaj każdy ma swoje zdanie, wybierz rozsądnie i tyle. Jakis dobry połsyntetyk o tych samych parametrach wlej skoro do tej pory jezdził i było ok. Zapodaj valvoline 10w40, poszukaj w ofercie na ich stronie , to dobre oleje, nieco lepsze nic castrol, jakkolwiek i cokolwiek nie powiedzą o rzekomych rekomendacjach go przez BMW, ( ale to tylko marketing).
Opublikowano
czyli może być 10w40 ? bo nie wiem jaki powinienem lać :P ok to zobaczę tego valvoline i zrobię cały serwis... olej + filtry + świece

BMW

Bayerische Motoren Werke

Opublikowano
Pewnie, ze może byc, możesz sie skusic równiez na odpowiedni syntetyk z odpowiednimi parametrami, ale ja bym lał jednaik to co do tej pory, taka zmiana przy tym przebiegu mogłaby spowodowac nieporządane skutki, ale też na 100% nie da się tego przewidzieć. ZNam autka co przy tym pzebiegi smigaja na sntetyku, co rpawda biorą olej ale jezdza od jakis paru lat , a u ciebie sytuacja ma sie nieco inaczej z racji tego ze autko zapewne dlugo jezdzilo na polsyntetyku i skoro jest ok, popychacze nigrają autko zapala i wkreca sie na obroty to lej valovoline 10w40. Ja bym zrobił na twoim miejscu jeszcze inną operację , mianowicie: wymien olej na jakis inny połsyntetyk, pojedzij z 2000 tys km w sposob nie emertyalny :mrgreen: tylko aby autko czasem było przegonione, po 2000tys zmien znowu na valovoline, przez te 2000tys wczesniej zalany na krotko olej nieco wyczysci ci wszystko ale delikatnie, żadnych płukanek ani nic z tych rzeczy, albo po prostu zalej olej i nie zwracaj uwagi na moja rade :wink:
Opublikowano
ten olej co mam teraz to jak wziąłem na palec to jeszcze trochę żółty jest więc chyba był zmieniany. Rozrząd chodzi cicho, auto normalnie pracuje i nie bierze oleju (sprawdzam codziennie bagnet) no i świece nie są czarne...

BMW

Bayerische Motoren Werke

Opublikowano

polecam valvoline max live 10w40 do tego motoru z tym przebiegiem ...

odnosnie swiec to ja sie przejechalem juz drugi raz na ngk, mianowicie po wymianie i okolo 1000km jedna z osmiu gubila iskre wymienilem na te kture oferuje serwis i jest spoko ... na jalowym nic nie buja.. koszta podobne

Opublikowano

Ja do każdego auta leje castrol-a.Do E32 jak i do E39 leje 10w-40.Co merca i 300C pełny syntetyk.

W bmw na korku od wlewu oleju jest napisane castrol dlatego też taki wlewam

przy tym przebiegu tez bym wlał 10w-40

no i jeśli śmigasz na LPG to olej będzie się wolniej wytrącał,tzn że na paliwie szybciej się robi czarny niż po LPG dlatego możesz właśnie mieć na palcu trochę żółty.

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
To ze castrol to tylko marketing to ze jest na korku castrola bedzie bral wiecej ale kazdy leje co chce ja zalewam valvoline jak dla mnie lepszy no i nie rozlewany u nas
Opublikowano
Może i masz racje :wink: ja kiedyś lałem Bp Visco 3000(10w-40) i też byłem zadowolony i nie wiem czy na niego nie przejdę.Tylko u mnie w sadnomierzu ciężko dostępny :? i mam wrażenie że np kontrolka od ciśnienia gasła szybciej niż na Castrlol-u,ale to może tylko moje złudzenie :?

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
a ja mam zakupiony olej FUCHS 10w40 i filtr oleju filtrona . Czekam jeszcze na uszczelkę pod miskę olejową bo chce sprawdzić pompę oleju

BMW

Bayerische Motoren Werke

Opublikowano
Po doświadczeniach moich i moich kolegów mogę powiedzieć ze na castrolu autko ma większy apetyt na olej:( a odnośnie fuchsa to mam go atf w ukladzie wspomagania i nie narzekam. W ogóle temat olejów to temat rzeka nie ma najlepszego jest mnóstwo znanych i mniej znanych producentów , kwestia taka żeby wybrać olej który spełnia wymagania, marka nie gra tu większej roli w sumie. Ja tam zalalem niedawno valvoline i cichutko jest .
Opublikowano
FUCHS ma z tyłu atest mercedesa i bmw też. wieczorem dodam fotke etykiety :P na chwile obecną wciąż jeżdżę na MOBILE 1 10w40 i też chodzi cicho.... mój ojciec prowadzi sklep z częściami do mercedesów i leje FUCHS 5w30 do swojej E klasy w211 z 2004 roku

BMW

Bayerische Motoren Werke