Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Takie mnie ostatnio myśli nachodzą - moje auto ma 12 lat i 270tyś na karku. Zbiorniczek wyrównanawczy już wyrażnie nie trzyma "pionu" i co jakiś czas troszkę płynu muszę dolać ale to normalne (0,5l/10tyś km). Nic się złego poza tym w układzie nie dzieje, ale wiadomo że już w każdym momencie może się coś wysypać. I tu moje pytanie - czy przezornie wymienić już chłodnicę/pompę wody/visco/przewody czy jeździć aż coś walnie? Z jednej strony to parę złotych będzie kosztować i trochę szkoda póki się nic nie dzieje, natomiast jak się wydarzy to pewnie w trasie więc holowanie, nie daj Boże pójdzie uszczelka pod głowicą albo się przegrzeje i już nawet po remoncie nie będzie to ten sam silnik. A jest w świetnej kondycji... Jakie macie Paniowie (i Panie :D ) zdanie w tym temacie? Ciekaw jestem ilu was coś takiego zrobiło a ilu czekało i teraz żałuje :?:

Tomek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem jak inni ale ja miałem tak , że kiedyś zmieniałem termostat < bo wysiadł > i wsadziłem starą obudowę termostatu.

Za jakiś niedługi czas w trasie zobaczyłem za sobą < w lusterku > potężną chmurę.

Obudowa się rozpadła i wywaliło prawie cały płyn.

Na szczęście ja często spoglądam w lusterko i nic złego się nie stało.

Ale pobocze , telefony , zimny wiatr , i do domu daleko.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Wymianę termostatu z obudową mam za sobą. Też wyglądło to jak u Ciebie. Ale reszta została i nie młodnieje...
Tomek
Opublikowano

u mnie [rocznik 99 i niby 200 tys km] przy zmianie filtra i inych pierdol mechanik znalazl przeciekajacy króciec od ukladu chlodzenia wiec od razu zostal wymieniony ponoc jest to czesta sprawa w m57

kazdy moze sprawdzic bo widac to golym okiem + latareczka :)

http://bmwfans.info/original/E39/Lim/530d-M57/ECE/L/M/1999/09/mg-11/ill-11_2842/

czesc nr 10

pozdr