Skocz do zawartości

Skrzynia automatyczna po remoncie, co byście wlali?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, wiem, ze tematow z doborem oleju do skrzyni było sporo, ale zalezy mi by wlac cos odpowiedniego.

Wiec co mam wlac i gdzie najszybciej to dostane?

Skrzynia A5S560Z (5hp30 tak?) w e32 740i.

Skrzynia po remoncie (nowe uszczelki, zebatki, wszystko co bylo konieczne)

osoba, ktora naprawiala skrzynia poleca bym wlal mobil atf dextron 2, gdyz zawsze taki do tych skrzyn wlewa, ale z mojej pamieci i lektury nie polecacie takiego oleju do tej skrzyni?

Prosze o pilna odpowiedz, bo jutro juz mechanicy chca skladac auto, poza tym w ktory z otworow sie wlewa olej (jak oznaczony, bo jest chyba "S", "WS" i cos jeszcze)

pozdrawiam i z gory dzieki.. i sorki, ze ja nie :search:

Opublikowano

jak on Ci chce wlać do tej skrzyni Dexrona 2 to niezły z niego fachura od automatów.

Odpowiedź jest jedna, ASO -> VIN auta i tylko tam dostaniesz olej odpowiedni do Twojej skrzyni.

Opublikowano

(5hp30 tak?) w e32 740i.

5hp30 w e32???????????????????????????

pozdrawiam

prawdziwy mężczyzna musi mieć wał, a nie jakieś tam przeguby
Opublikowano

(5hp30 tak?) w e32 740i.

5hp30 w e32? To jaki tam jest silnik? M60?

pozdrawiam

prawdziwy mężczyzna musi mieć wał, a nie jakieś tam przeguby
Opublikowano
podepne sie do swojej 730 rok produkcji auta 1989 skrzynia 4 jaki olej kupić i w jakiej ilosći

Moje BMW- E30 318I,

- E34 525TDS

-E32 730IA-kochana babcia

-E34 520I M50

E46 Touring 320CI M54

E36 M43 Touring

Opublikowano

(5hp30 tak?) w e32 740i.

5hp30 w e32???????????????????????????

pozdrawiam

no a czemu niby nie... te same co w e38 jak sie nie myle.. w e32 to były początki produkcji tego silnika...

skrzynia ma czarną tabliczkę...

poszukałem troszkę na forum i znalazlem ten ciekawy temat...

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=56651&sid=d2298479abd5bb432b160dbbbb429a8b

niby wg instrukcji potrzeba mi shella, ale esso wg kolegi vikinga tez mozna wlac (skrzynia jest czysciutka, swieza z zalozonym filtrem tylko)

wchodzi do mojej skrzyni ok. 9l

wg aso gdynia olej shell na zamowienie tylko dostepny w cenie 70zł za litr, a wlewa sie go za pomocą węża od dołu odkręcając "korek" spustowy kluczem imbusowym "17" na odpalonym silniku by skrzynia bylo nieco rozgrzana. nalewac nalezy do tego czasu az zacznie wylewac sie ze skrzyni.

Czy moze ktos te dane potwierdzic? bo mechanicy nie maja zielonego pojecia, musze polegac na Was i aso

pozdr

Opublikowano

Heja :wink:

Napiszę jeszcze raz o olejach w 5HP30 ...

Producent (firma ZF) oryginalnie zalecała Shell LA 2634 (skrzynie z konwerterem bezstopniowym) lub Esso LT 71 141 (skrzynie z konwerterem regulowanym inaczej stopniowym). Generalnie olej Shell został szybko zastąpiony olejem Esso w momencie wprowadzenia konwertera regulowanego (w przypadku BMW poznajemy to po kolorze tabliczki na skrzyni). Zasadniczo przyjęto oznaczenie, że czarna tabliczka to stary typ konwertera i olej Shell a zielona tabliczka to nowszy konwerter i olej Esso i w przypadku jakiejkolwiek zmiany oleju na inny to ZF nie daje gwarancji na poprawne i długie działanie skrzyni lub konwertera. W oryginalnych dokumentach ZF'a dotyczących serwisu skrzyń 5HP30 dopuszcza się jedynie zmianę oleju z Shell'a na Esso ale tylko w przypadku generalnej odbudowy skrzyni i przy dokładnym opróżnieniu ze starego oleju również konwertera.

Do Patrykos: jeżeli już coś robisz przy 5HP30 to trzeba to oddać do kogoś kto ma naprawdę bardzo duże pojęcie i doświadczenie w automatach i robił nie raz 5HP30 bo z pozoru ta skrzynia jest bardzo prosta ale niesamowicie wrażliwa na wszelkiego typu "partactwo i druciarstwo" i jak coś będzie nie tak to będziesz miał z nią stale problemy. Z tego co tu piszesz to wygląda to niezbyt ciekawie bo mechanicy nawet nie wiedzą gdzie wlać olej a poza tym dla nich olej to olej i najlepszy jest Mobil :duh:

Pozdrawiam Vikingb.