Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam takie pytanko gdzie szukac czujnika temperatury na deskę?

Tak patrzyłem oglądałem i nigdzie go nie widzę?

Czyżby siedział pod kolektorem ssącym w głowicy?

Objaw taki że wskazówki mi lata między środkiem a pierwsza kreską.czasami stoi w pionie a czasami o tak sobie chodzi.

Termostat wymieniony juz drugi i dalej to samo.

Opublikowano

Czujnik w moim silniku znajduje się właśnie pod kolektorem dolotowym więc u Ciebie pewnie jest podobnie.

Co oznacza że wskazówka "lata" ? Szybkie masz te wahania wskazówki czy wolne ? Bo jak szybkie to może być jeszcze wina licznika.

Opublikowano

Kolego miałem to samo - najpierw czujnik "wariował" później padł na amen.

Pisałem o tym na forum [dotyczy BMW COMPACT 316 '95 M43]:

Awarii uległ czujnik temperatury cieczy. A teraz krótkie info:

Wymiana czujnika temperatury cieczy

- numer części [12 62 1 747 281] - umiejscowienie bliżej kabiny, dwupinowy - okazujesię być czujnikiem do DME - cechą charakterystyczną, o której w żadnej książce wyczytać nie mogłem to niebieski kołnierz.

i teraz nieco zabawna sytuacja.

Sewis BMW jak wiadomo dysponuje programem który jest tożsamy z zawartością strony BMW-Fans. I tu jest mała niespodzianka. Panowie nie mogą sprzedać nam czujnika pasującego do naszego auta, bo program zawiera błąd. Program oferuje czujnik o numerze [13 62 1 709 966] ktory pasował nie będzie. Po pierwsze ponieważ posiada gniazdo trzypinowe a w tym modelu jest dwupinowe. Po drugie ma gwint M12 a w modelu E36 M43 06'95 jest M14.

Poprawny numer czujnika temperatury odpowiedzialnego za wskaźnik temperatury to [12 62 1 747 281], cecha charakterystyczna - czarny kołnierz.

Okazuje się, że nie jest istotne umiejscowienie czujnika (kolejność bliżej - dalej kabiny) tylko kolory kołnierzy wraz z napięciem na koncówkach przewodów. Dla czujnika odpowiedzialnego za przesłanie sygnału do DME napięcie wynosi ~5V, dla czujnika odpowiedzialnego za wskaźnik ~3,9-4V (informacji o tych róznicach też w ksiązkach nie znalazłem). Gwinty i gniazda są takie same [oprócz koloru]