Skocz do zawartości

330d ile powinny grzac swiece zarowe na mrozie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Autko stalo kilka dni po sylwestrze na mrozie i kiedy przekrecilem kluczyk zauwazylem ze lampka/sprezynka gasnie po sekundzie jak w lato zero grzania !! Powtorzylem operacje z 5 razy to samo ! Wiec krece i [BAD] aku za slaby przekrecil z 3obroty i zaczal mulic. Odpalilem z kabli pojezdzilem troche i po nocy mroz -10 caly czas rano odpalila bez problemu mimo ze lampka gasnie nadal po sekundzie jakby w ogole swiec nie grzalo. Oco w tym chodzi.
X5 e53 10L/100km automat. 184@245
Opublikowano
nie wiem bo nigdy na to nie zwracałem uwagi ale nie widze róznicy między latem a zimą , jak wszystkie kontrolki zgasną to i żarowa też i tak odpalałem i tak odpalam , fakt że teraz mam problemy bo bywa że ledwo załapie no ale to akumulator winien i mało jazdy głównie miejska , po świętach stałdo sylwestra to niestety musiałem użyć prostownika
Opublikowano
Spoko to nie jest jedyny diesel ktorego uruchamiam ale pierwszy raz na mrozie i wlasnie mie zdziwilo ze nie grzeja. Ojciec ma tez ten silnik w X5 i potwierdzil tego dnia ze mu sie kilka sekund swiecily. Niwiem czemu u mnie inaczej. Dzis aku cala noc ladowalem to sie troche poprawi sprawa tylko ze mrozu juz nie ma ;-) Ale dam znac czy po naladowaniu aku cos sie poprawilo w tym temacie.
Opublikowano

Witam,

U mnie kilka dni temu przy -20 kontrolka palila sie okolo 7 sekund i samochod odpalil za pierwszym razem.

Nie wiem czy to prawda ale podobno jest tak, ze w nowoczesnych dieslach wstepne podgzewanie swiec zarowych uruchamia sie w momencie otwarcia samochodu - stad kontrola zapala sie na tak relatywnie krotki czas...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam u mnie jak było -17 to świece grzały 8s , dość długo ale autko odpala od razu.
Pozdrawiam
Opublikowano
Nie wiem czy to prawda ale podobno jest tak, ze w nowoczesnych dieslach wstepne podgzewanie swiec zarowych uruchamia sie w momencie otwarcia samochodu - stad kontrola zapala sie na tak relatywnie krotki czas...

Możliwe że tak jest czy moze ktos jeszcze to potwierdzic/zanegowac ?

Moje autko z 2004r