Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam ciągły problem z przyśpieszaniem mojej 316. Tzn: jezeli jade na jakimkolwiek biegu i wciskam i przytrzymuję równomiernie gaz do np. połowy to auto na przemian przyspiesza i przestaje . Przy tym widać jak ekonomizer cały czas faluje w zakresie 1-5jednostek (2-10 litrów) . Dodam ,ze na wolnych obrotach chodzi równo, wymiana przepływomierza nic nie dała, na komputerze nie wyskoczyły zadne błędy. Problemu nie ma jeżeli dodam gazu do podłogi. Moje auto to 316 touring z 1998 roku , przebieg 207 tyś. Z góry dziękuję za pomoc
Opublikowano
A filtr paliwa dawno wymieniałeś ? świece , przewody , kopułka rozdzielacza zapłonu coś z tych rzeczy może ci sie już zużyło....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tak jak kolega wyzej, sprawdzilbym na twoim miejscu te elementy, objawy ktore opisujesz podchodza mi pod pobieranie jakiegos dodatkowego powietrza, moze ktoras z uszczelek wymaga wymiany

pzdr

pzdr

yaz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam ten sam problem. Mam ten sam silnik M43 touring '97. Przy przyspieszaniu czuć wahadlo mocy, a na ekonomizerze wskazówka wychyla sie o 1-6 litrów. Natomiast kiedy się nie przyspiesza i jedzie równą prędkością np 90km/h wskazowka jest spokojna i jazda stabilna. Zauważyłem też że po rozgrzaniu silnika objawy delikatnie maleją. Oczywiście wymienilem wszystkie możliwe filtry, świece, kable. Komputer w serwisie nie wykazał żadnych usterek. Układ dolotowy też sprawdzałem. Gdyby to była nieszczelność przy układzie dolotowym to przy równej jeżdzie też by coś się dzialo. Wydaje mi się zę to jakiś czujnik, ale którego uszkodzonego czujnika nie wykryje komputer? A może to uszkodzony komputer sterujący?

Pozdrawiam