Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnie mrozy ujawniły pewną usterke której nie byłem świadom :( a mianowicie to że przeształy mi grzać lusterka zewnętrzne. Nie moge dokładnie określić daty wystąpienia usterki bo nacodzień auto jest garażowane i dopiero ostatni weekend stało pod chmurką.Odkryłem usterke i odrazu sobie pomyślałem że pewnie moja E39 należy do jakiegoś znikomego procenta który nie miał podgrzewanych luster, więc przyjechałem do domu, w garażu zdemontowałem wkłady lusterek i jednak są podgrzewane, wiązki są, wtyczki są, styki na wkładach są, wkłady orginalne.Odczepiłem kabelki, przeczyściłem styki i wtyczki, podpiąłem to wszystko na nowo i zamontowałem ale nadal brak grzania :? .Dotykałem te lustra że aż sam je ogrzałem :D. Zaznaczam iż bateryjke mam nową i sprawną orginalną BMW rok produkcji 2008, ogrzewanie tylnej szyby działa, podgrzewnie dysz spryskiwaczy też, elektryczne sterowanie lusterkami też, grzane dupki również.Nie wiem co się stało??Może ktoś z Was już miał taki problem i wie gdzie szukać przyczyny??

Dzięki z góry za pomoc

Opublikowano

Naprawde nikt nie wie co to może być :?:

Sprawdziłem dziś bezpieczniki, ale nie ma bezpiecznika bezpośrednio odpowiadającego za ogrzewanie luster, są dwa od sterowania elektryką ale one są ok, bo mi działa elektryka. Dziś jeszcze może sprawdze miernikiem opory na kabelkach od ogrzewania. Jakia powinna być wartość :?:

Opublikowano
Kiedyś temat już był poruszany, jaka wartość powinna być to nie wiem pamiętam tylko jak chłopacy pisali że prąd na podgrzewanie lusterka idzie impulsami więc raczej nie zmierzysz tego tak normalnie miernikiem
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano (edytowane)

Oj tam nie mierzy... Imupsy sa dość długie, więc wychwyci, ew. miernik mu uśredni i bedzie mniejszy wynik. Ostatecznie niech podłączy jakąś małą żaróweczkę na 12V

edit:

Impulsy, znaczy się. :norty:

Edytowane przez ar_w
Opublikowano
Kiedyś temat już był poruszany

Ja jakoś nic na forum nie mogłem znaleść, stąd nowy temat.

Nie wiem może nie umiem szukać albo poprostu nie wyrzuca najważniejszych tematów.

Jeśli było poruszane, to może coś wam się przypomina??

Opublikowano

Witam

Spróbuj wklepać w google

podgrzewanie lusterek site:bmw-klub.pl

będzie więcej konkretnych wyników wyszukiwania niz na forumowej szukajce. Może akurat coś znajdziesz ciekawego.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Spróbuj wklepać w google

podgrzewanie lusterek site:bmw-klub.pl

będzie więcej konkretnych wyników wyszukiwania niz na forumowej szukajce. Może akurat coś znajdziesz ciekawego.

Pozdrawiam

Dzięki Zyziek, znalazłem interesujący mnie temat i raczej na 90% rozwiązałem swój problem, padły maty grzewcze, co prawda nie sprawdzałem miernikiem prądu na kabelkach, bo nie mam ale zastosowałem technike "na język" :mrgreen: Dziś albo kupie same maty i wymienie albo nowe "stare" wkłady.

Pozdrawiam

Opublikowano
a co to za maty ile to kosztuje ile tego jest i gdzie sie je montuje? bo mam chyba ten sam problem ale jakos mi do tej pory to nie przeszkadzalo ale skoro juz temat sie poruszyl i rozkrecil to postanowilem skorzystac ;)
Opublikowano
a co to za maty ile to kosztuje ile tego jest i gdzie sie je montuje? bo mam chyba ten sam problem ale jakos mi do tej pory to nie przeszkadzalo ale skoro juz temat sie poruszyl i rozkrecil to postanowilem skorzystac ;)

Kolega wyżej napisał maty grzewcze więc chyba wszystko powinno być jasne, do tych mat podłączone są kabelki którymi impulsowo dochodzi prąd który ogrzewa maty a te są bezpośrednio połączone z wkładem lusterka i ogrzewają szkiełko!!! rozbierz swoje to będziesz wiedział ocb pzdr

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
a maty na allegro po 7 zł.
Przyjemność nie jest prostą linią
Opublikowano

Maty grzewcze to poprostu kawałek plastiku ze ścieżkami miedzianymi którymi płynie prąd i wytwarza ciepło, a są one umieszczone wewnętarz wkładu lusterka, pomiędzy samym zwierciadłem a plastikowym tyłem wkładu.Z biegiem lat mają tendencje do wypalania się i poprostu przestają grzac.

Wyjmij wkład ze swojego lusterka, zobaczysz że masz na nim dwa styki i do nich podpięte kabelki, aby dobrac się do maty trzeba rozebrac wkład, najprościej zrobic to przed podgrzanie lusterka jakąś nagrzewicą albo szuszarką, klej puści, potem już tylko zostaje wyjęcie starej maty, oczyszczenie samego lustra z kleju, naklejenie nowej maty i przyklejenie tyłu wkładu i można dalej smigac z grzejącymi znowu lustrami :D