Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam e36 318is kilka dni temu byłem w trasie i zauwazyłem ze mam mało płynu (zielony) w chłodnicy, miałem przy sobie tylko dynagel 2000 ale czerwony i a że to było świeto i nie było gdzie kupic to wlałem go, pisało na nim ze jest mieszalny ze wszystkimi rodzajami płynu wiec myslałem ze sie nic nie stanie i od tamtego czasu jest problem taki że nie moze złapac temperatury i wskazówka nie moze dojsc na środek tak jak powinno byc tylko jest nieco poza niebieskie pole na gaz zadąży sie przełączyc, także wewnatrz samochodu nie ma ciepła takiego jak przedtem.

Czy ktos może wie jaka jest tego przyczyna?. Pozdrawiam

Opublikowano

stawiam na termostat. Zle odpowietrzenie skutkuje przegrzaniem niz niedogrzaniem ;)

Sprawdz na postoju czy zagrzeje sie do 90 stopni. Jesli osiagnie 90 to przejedz sie i sprawdz czy temp spada. Jesli spada to termostat do wymiany. A jesli chcesz odpowietrzyc to zapalasz silnik, wlaczasz na cieple ogrzewanie, dmuchawa na 4 bieg i bierzesz do reki srubokret krzyżowy. Na chlodnicy obok korka jest taka plastikowa sruba wielkosci 2 groszy. Jesli auto sie torche zagrzeje to odkrec i zobacz czy leci para. Jesli leci to nie dokrecaj dopoki nie poleci woda. Jesli poleci woda to znowu poczekaj i znowu odkrec i sprawdz czy leci para czy woda. Oczywiscie kontrolouj stan wody w chlodnicy czy sie nie przegrzewa i czy nie ma juz za malo wody w zbiorniczku.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Po długim okresie sie wkońu wziołem za to, dzis wyciągłęm termostat i chciałęm kupić nowy ale nie maja samego tylko trzeba razem z obudowa koszt 130zł.

Ten stary włózyłem do wody zagotowałem i sie skurczył to niewiem czy działa czy nie jak myślicie?

Opublikowano

To fajnie że go ugotowałeś, na twardo czy miekko :wink:

Pewnie nie stwierdzisz przy jakiej temp. zaczął się kurczyć ?

I tu jest podstawowe pytanie do ciebie:

Co masz na myśli "że się kurczy" ? znaczy otwiera czy zamyka się bo nierozumiem ?

Po wyjęciu ( a pewnie robiłeś to na ostudzonym układzie :mrgreen: ) termostat powinien być zamknięty.

Jak zacznie nabierać temp, otwiera sie przy powiedzmy 98C maksymalnie i nie dzieje się tak że jest zamknięty i nagle, tylko stopniowo od jakiejś temperatury.

Jeśli na zimno był otwarty to znaczy że albo się przytarł, albo umarł i nie zamyka dużego obiegu przez co silnik często jest niedogrzany.

A na przyszłość to zamiast wyjmować termostat ,trzeba było z rana po odpaleniu i przejechaniu kilkuset metrów , stanąć i dotknąć wąż za termostatem czy robi się ciepły albo chłodnicę :hand:

Opublikowano
A co może być przyczyną nadmiernej temperatury w chłodnicy (dochodzi do czerwoenego pola)? Czy to też może być wina termostatu?
Opublikowano
A co może być przyczyną nadmiernej temperatury w chłodnicy (dochodzi do czerwoenego pola)? Czy to też może być wina termostatu?

Może, kolega kupił termostat i po dwóch tygodniach coś mu się podziało, zawiesił się i cały czas chodził mały obieg (bez chłodnicy).

Kolego grześ318IS z tym gotowaniem to ciężko zbadać, ja miałem średniej klasy termometr cyfrowy i niby się otwierał tak jak powinien, niby nie. Kupiłem też razem z obudową bo inaczej się nie dało za ok 100zł i różnica jest, kawałeczek przejadę i na gaz się przełącza, i teraz niema opcji żebym jechał spokojnie w trasie i żeby temperatura spadała od pionu tak jak wcześniej było także polecam kupno nowego.

Opublikowano

Dzis wymieniłem termostat na nowy, kupiłem go w całosci razem z obudową cena 130zł. wlałem płynu i jazda próbna kreska w pionie ;)

az od razu cieplej w aucie hhehe :D