Skocz do zawartości

Kontrolki DSC i hamulca ręcznego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w czasie jazdy (odkąd mamy przymrozki) zaświecają mi się kontrolki od DSC i hamulca ręcznego. Dzieje się tak nawet wówczas, gdy nie jadę a stoję na luzie. Czasami jest OK, a po przejechaniu np 1 km, zapala się kontrolka od DSC a chwilę później kontrolka od ręcznego hamulca. Niekiedy gasną itd. Jest to całkowita loteria, ale zawsze jest tak, że pierwsza zapala się kontrolka DSC a następnie ręcznego. Czasami gaśnie tylko ta od ręcznego. Oczywiście nie ma to nic wspólnego ze śliską nawierzchnią, bo dzieje się tak również w trakcie stania na luzie.

Macie może jakiś pomysł co mogło zaszwankować?

Samochód to E39 525d 2001 r.

Opublikowano
Kolego u mnie na mrozie szaleje pompa nivo z kontrolką na desce, popsikałem wd40 na złączu pompy i problem ustał. Prawdopodobnie zaśniedziały styki a na mrozie to sie wtedy odzywa, poprostu coś nie łączy. Jedz do dobrego elektronika niech to sprawdzi na wszelki wypadek, może jakiś błąd sie zapisał.
Bandyci Mają Wszystko
Opublikowano
  • Autor
OK - dzięki za odpowiedź :) Zatem w poniedziałek warsztat.
Opublikowano
  • Autor
Hmmm, to by wiele tłumaczyło. 3 tyg. temu stuknąłem lekko w krawężnik i przebiłem lewą, przednią oponę. Może czujnik ABS się uszkodził i stąd ten problem. Dzięki za naprowadzenie.
Opublikowano
Witam. Na początek to jedź na komputer. Mam 530d i u mnie świeciło się DSC, hamulec i ABS. Wszystkie te trzy spawy połączone są z czujnikiem obrotowym koła. Ja miałem akurat kabel przerwany. Najlepiej od komputera zacząć. Pozdrawiam.