Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam e36 318 m43 na sekwencji. Problem w tym ze potrafi czasami jechac 15km zanim wrzuci gaz, a wskazka od wody jest juz po 5 km w ponie, przy wiekszych mrozach po 8 km.

Macie jakies pomysly czemu sie tak dzieje?

P.s. Przelaczanie na gaz nastepuje wg ustawien przy 30 stopniach.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc

BMW "Today, tomorrow, always"
Opublikowano
Witam Może czujnik temperatury gazu ulegać awarii.A jak długo masz instalacje w buni??pozdrawiam :!:
Opublikowano
Instalacja ma 1,5 roku. Moze czujnik za bardzo lapie temp. zewnetrza. Nie wiem jak on wyglada ale moze nie ma zadnej wewnetrznej izotermy.
BMW "Today, tomorrow, always"
Opublikowano
Ja mam też sekwencje BRC z którą się teraz morduje bo się smart pieprzy ale do rzeczy czujnik temp. będziesz miał w parowniki na 99procent może już jest zabrudzony osadem z gazu??A jakiej firmy gaz?? A miałeś spuszczaną maż z parownika??pozdrawiam :D
Opublikowano

Moim zdaniem problem moze lezec w tym ze masz obieg wody w silniku idacy do chlodnicy i od chlodnicy do silnika i w tym obiegu idzie najszybciej ciepla woda

drugi obieg to doprowadzenie wody do nagrzewnicy a trzeci to woda do parownika i zanim tam doleci ciepla to masz juz 15km taka moja chipoteza

Chodz mam zwyklainstalacje gazowa to wlasnie zauwazylem ze jak odpale bunie i wlacze nawiew cieplego powietrza w srodku zaczyna leciec cieple powietrze weze od chlodnicy sa juz gorace a te og gazu tzn parownika chlodne lub lekko letnie

zauwazylem to jak sprawdzalem weze po wymianie plynu chlodniczego i jakis czas po wymianie i jest jak pisze pozdro

Opublikowano
kolego ja rowniez mam sekwecje i ta sama historia jak jest okolo -10 oC to i u mnie przelacza sie w okolicy pionu ale to moze przeez to ze jak jest zimno to wlaczone mam ogzewanie na ful i temperatura spada a parownik jest dalej niz nagzewnica zagzanie na ful zabiera czas okolo 5 min to nie tak duzo jesli chodzi o jazde na U95 na tum tez musi pochodzic pozdrawiam
jedynakk
Opublikowano
Też mam taką instalacje,na komputerze widnieje napis stag 300.U mnie przełacza sie po przejechaniu 500 m.Wczoraj wieczorem jak był już większy mróź to sprawdzałem.Ale to ciut za wcześnie bo telepie przez chwilę silnikiem i przez moment falują obroty ale za moment przestaje :cool2:
Opublikowano
To ja podzielę się doświadczeniem z poprzedniego auta. To była wręcz błahostka, przełączał się na gaz po około 500m, okazało się, że robiło się zwarcie na kablach, które były do czujnika - warto sprawdzić. Dla tych którym przełącza się na gaz za późno radzę sprawdzić właśnie te przewody, które idą do parownika/reduktora bo jeśli jest zamontowany na końcu obiegu to przy mrozach będzie się znacznie później przełączał.