Skocz do zawartości

Przedni zderzak - da się wyregulować ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zderzak jest mocowany do belki na cos ala wsówki - pod listwami obrysowymi po bokach dodatkowo są prowadnice z tworzywa nitowane do błotników - wiec co do regulacji trudna sprawa jeśli zderzak dobrze wskoczył w prowadzenia może być to kwestia źle spasowanych elementów - ja kilka razy zakładałem zderzak u siebie i zdejmowałem i generalnie legancko sie zawsze układa, u kumpla który miał delikatna stłuczkę w związku z którą była wymiana błotnik juz nie idzie tego idealnie spasować - trzeba ten uchwyt boczny w innym miejscu nitować do błotnika.
Opublikowano

Samochód miał malowany błotnik ze względu na odpryski, więc może do malowania był zdejmowany, ale czy można źle założyć błotnik, raczej nie.

Poprzedni właściciel (z tego forum zresztą) twierdzi, ze przed zakupem sprawdzał miernikiem lakieru i było ok, nie pamięta jednak czy przed malowaniem było idealnie spasowane.

Dużo jest pracy aby rozebrać przód do tego stopnia by ujrzeć mocowanie zderzaka ?

Opublikowano

żeby zdemontować zderzak musisz odkrecić 2 sruby które znajdziesz zdejmując ramki wokół halogenów być może i nawet bedzie trzeba zdiąć same halogeny.. generalnie są 2 sruby po jednej na strone są one na dużą gwiazdkę typu torx chyba T50 sruby te są wkrecane w pionie w okolicy halogenu i przechodzą na przelot przez belkę zderzaka i amortyzator, i do tego kilka srubek od nadkola i plastikowe wciski zabezpieczane plastikowymi bolcami z łebkiem. jak juz sie z tym wszystkim uporasz to wtedy wysuwasz do przodu zderzak na każdym boku są takie slizgi i wsówy najlepiej zeby do tej czynnosci ktos Ci pomógł zeby Ci zderzak na ziemie nie spadł i sie nie podrapał albo i jeszcze błotnika nie porysował jak wyskoczy z dwóch stron odrazu..

dla blacharza który miał z tym do czynienia czas takiej operacji to ok 30-40 minut z przerwą na faja.. a TY to nie wiem ile Ci to zajmie czy masz odpowiednie narzedzia i wogóle jakieś doświadczenie w tych sprawach, a i czasem jest też tak ze auto było bite czy lekko uderzone i po wyjeciu tych 2 srub jak bedziesz chciał juz to złożyć się okaże ze nie można jednej sruby załapać na gwint albo wogóle nie bedą się pokrywać dziury z belki z tulejami od amortyzatora to są nie przewidziane problemy i wtedy potrzebny będzie duży młotek...

mysle ze dasz rade....

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

nie wiecie może czy trzeba zmieniać przednie nadkola jesli chce zamontować zderzak od mpakietu.

u mnie po wymianie zderzaka niestety odstaje on z dwoch stron, moze to byc wina nadkoli? a jesli tak to trzeba wymienic cale nadkola czy tylko wystarczy czesc?