Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

chciałem się podzielić z Wami, rozwiązaniem mojego problemu, który niejednokrotnie był poruszany na forum, ale moze akurat przyda się moja recepta i rozwiązanie. wszak trzeba sobie pomagac :) u mnie problem był taki wersja 136 KM ze auto chodziło jak bez turbiny, brak przyspieszenia itp. do 2500 obrotów jakos ciągnął a potem stał w miejscu. Długo się z tym borykałem, wymieniony został czujnik ciśnienia doładowania, oba zaworki podcisnieniowe obok turbiny i egr i nadal nic. juz miałem sie brac za regenerację turbiny a problem okazał sie zupełnie inny. mianowicie zapchane były całkowicie katalizatory. po usunięciu auto jak nowe, przyspiesza az miło. przy aucie powyzej 5 lat mozna spokojnie podejrzewac juz zapchanie się katalizatorow. wiec jesli ktos ma taki problem z mocą warto się im przyjrzeć.

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
został usunięty tzn wydłubany z oryginalnej obudowy. i oryginalna obudowa została spowrotem przyspawana.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
jak sie wejdzie pod samochod na kanale, i porusza nim ( katalizatorem), to bedzie słychac czuć, ze cos w nim lata w środku. no nie jest to takie proste rzeby tak wyczuc na pewnoe ze to katalizator, ale jak auto ma ponad 150 tys. to na 99% katalizator juz nie będzie spełniał swojej roli, tym bardziej ze gdzieś słyszałem ze te stosowane w e46 są palladowe, a nie platynowe. a pallad ma gorsze własciwosci niz platyna. a im gorsej jakosci paliwo, tym szybciej sie on zasyfi
Opublikowano
nie wiem jak z tym jest u was ale w koszalinie na przeglądzie corocznym(przynajmniej na tej stacji co ja byłem) sprawdzeniu podlegają spaliny i jeśli katalizator został usunięty to widać to w wynikach spalania i wtedy przeglądu nie podpijają :(
Opublikowano
co do głośności pracy to zadnej róznicy, czy bardziej dymi hm.. moze na początku zanim cały układ wydechowy się nie przeczyścił i nie przedmuchał, bo jak był zapchany to sie syfu nazbierało. ale nawet jakby dymił to co mnie to.... wazne ze ciągnie jak trzeba. z greenpeasu nie jestem. z corocznym przeglądzie jak zauważą, to rzeczywiscie nie podpiją, ale wtedy sięjedzie do takiej stacji co " nie zauważą" . Nie ma sie co oszukiwac , połowa samochodów w polsce conajmniej jeżdzi bez katalizatora. Wątpie ze ktoś sięzdecyduje na założenie nowych, skoro kosztują no 1500 zł sztuka a są 2.... więc sami sobie odpowiedzcie
Opublikowano
jak sie wejdzie pod samochod na kanale, i porusza nim ( katalizatorem), to bedzie słychac czuć, ze cos w nim lata w środku. no nie jest to takie proste rzeby tak wyczuc na pewnoe ze to katalizator, ale jak auto ma ponad 150 tys. to na 99% katalizator juz nie będzie spełniał swojej roli, tym bardziej ze gdzieś słyszałem ze te stosowane w e46 są palladowe, a nie platynowe. a pallad ma gorsze własciwosci niz platyna. a im gorsej jakosci paliwo, tym szybciej sie on zasyfi

Kiedys na przegladzie poprosilem o podpiecie do analizatora E36 i przy ponad 200 tys przebiegu kat dziala idealnie, ale jednak to benzyna.

W diesli pewnie paliwo zlej jakosci powoduje przedwczesna smierc katalizatora, mozliwe ze normalnie zapchal sie sadza.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
u mnie 260 tkm i kat bez zadnych problemow. A o ile pamietam kat nie kosztuje w aso 1500 tylko jakies ~2350 ;]