Skocz do zawartości

320d brak mocy - ROZWIĄZANY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

chciałem się podzielić z Wami, rozwiązaniem mojego problemu, który niejednokrotnie był poruszany na forum, ale moze akurat przyda się moja recepta i rozwiązanie. wszak trzeba sobie pomagac :) u mnie problem był taki wersja 136 KM ze auto chodziło jak bez turbiny, brak przyspieszenia itp. do 2500 obrotów jakos ciągnął a potem stał w miejscu. Długo się z tym borykałem, wymieniony został czujnik ciśnienia doładowania, oba zaworki podcisnieniowe obok turbiny i egr i nadal nic. juz miałem sie brac za regenerację turbiny a problem okazał sie zupełnie inny. mianowicie zapchane były całkowicie katalizatory. po usunięciu auto jak nowe, przyspiesza az miło. przy aucie powyzej 5 lat mozna spokojnie podejrzewac juz zapchanie się katalizatorow. wiec jesli ktos ma taki problem z mocą warto się im przyjrzeć.

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
mam takie pytanie.czy wymieniłeś katalizator czy poprostu został zastapiony metalową rurą?
Opublikowano
jak sprawdziłeś ze to katalizator?
Opublikowano
  • Autor
został usunięty tzn wydłubany z oryginalnej obudowy. i oryginalna obudowa została spowrotem przyspawana.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
  • Autor
jak sie wejdzie pod samochod na kanale, i porusza nim ( katalizatorem), to bedzie słychac czuć, ze cos w nim lata w środku. no nie jest to takie proste rzeby tak wyczuc na pewnoe ze to katalizator, ale jak auto ma ponad 150 tys. to na 99% katalizator juz nie będzie spełniał swojej roli, tym bardziej ze gdzieś słyszałem ze te stosowane w e46 są palladowe, a nie platynowe. a pallad ma gorsze własciwosci niz platyna. a im gorsej jakosci paliwo, tym szybciej sie on zasyfi
Opublikowano
A jak wygląda sprawa dymienia? Jakaś różnica? Głośniejsza praca? Itp?
Jeśli BMW jest chorobą, to ja nie chcę wyzdrowieć.
Opublikowano
no właśnie,nie ma nic zadarmo,są jakieś tego minusy?
Opublikowano
nie wiem jak z tym jest u was ale w koszalinie na przeglądzie corocznym(przynajmniej na tej stacji co ja byłem) sprawdzeniu podlegają spaliny i jeśli katalizator został usunięty to widać to w wynikach spalania i wtedy przeglądu nie podpijają :(
Opublikowano
  • Autor
co do głośności pracy to zadnej róznicy, czy bardziej dymi hm.. moze na początku zanim cały układ wydechowy się nie przeczyścił i nie przedmuchał, bo jak był zapchany to sie syfu nazbierało. ale nawet jakby dymił to co mnie to.... wazne ze ciągnie jak trzeba. z greenpeasu nie jestem. z corocznym przeglądzie jak zauważą, to rzeczywiscie nie podpiją, ale wtedy sięjedzie do takiej stacji co " nie zauważą" . Nie ma sie co oszukiwac , połowa samochodów w polsce conajmniej jeżdzi bez katalizatora. Wątpie ze ktoś sięzdecyduje na założenie nowych, skoro kosztują no 1500 zł sztuka a są 2.... więc sami sobie odpowiedzcie
Opublikowano
jak sie wejdzie pod samochod na kanale, i porusza nim ( katalizatorem), to bedzie słychac czuć, ze cos w nim lata w środku. no nie jest to takie proste rzeby tak wyczuc na pewnoe ze to katalizator, ale jak auto ma ponad 150 tys. to na 99% katalizator juz nie będzie spełniał swojej roli, tym bardziej ze gdzieś słyszałem ze te stosowane w e46 są palladowe, a nie platynowe. a pallad ma gorsze własciwosci niz platyna. a im gorsej jakosci paliwo, tym szybciej sie on zasyfi

Kiedys na przegladzie poprosilem o podpiecie do analizatora E36 i przy ponad 200 tys przebiegu kat dziala idealnie, ale jednak to benzyna.

W diesli pewnie paliwo zlej jakosci powoduje przedwczesna smierc katalizatora, mozliwe ze normalnie zapchal sie sadza.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
u mnie 260 tkm i kat bez zadnych problemow. A o ile pamietam kat nie kosztuje w aso 1500 tylko jakies ~2350 ;]