Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Chyba zeby nie pokazal nie za duzo niz jest w rzeczywistosci?

No właśnie na odwrót, tak jak kolega ufo000000 napisał.

Jak sprawdzalem temperatura byla prawie o.ptymalna, teraz sprawdzilem przy prawie minimalnej temperaturze i jest ok heheh, tylko ze na tym bagnecie ten olej tak jak by splywa, wiecie o co chodzi. Czasem ciezko go odczytac dokladnie

A jaka to jest prawie optymalna temperatura do sprawdzania oleju, nie wspomne o minimalnej???

Olej sprawdzamy na zimnym silniku, tak by mieć pewność że cały olej spłyną z silnika do miski olejowej.

PS. Straszne filozofie macie na temat stanu oleju. Ma być między maX i min. i tyle w tym filozofi. Jak będzie ciut za dużo nic się nie stanie, jak troszkę za mało to trzeba dolać. Takie to skomplikowane? :duh:

Edytowane przez Prokop
Opublikowano
Zgadza sie tak wiec mam troche za duzo. Samochod stal okolo 2 godz, sprawdzilem olej a tu na linii max. Temperatura cieczy ok 75. poszedlem na godzine, odpalilem, zgasilem i spradzilem i juz olej nie potrafil zapelnic pola pomiedzi min a max na bagnecie. Czyli rozumiem ze jeszcze nie splynal w peln do miski tak?
Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
Zgadza sie tak wiec mam troche za duzo. Samochod stal okolo 2 godz, sprawdzilem olej a tu na linii max. Temperatura cieczy ok 75. poszedlem na godzine, odpalilem, zgasilem i spradzilem i juz olej nie potrafil zapelnic pola pomiedzi min a max na bagnecie. Czyli rozumiem ze jeszcze nie splynal w peln do miski tak?

Chłopie czy to twój pierwszy kontakt z samochodem?? :duh: Masz na max i jest dobrze.

Co do pytania, nie spłyną.

Opublikowano
Zostaw tak jak jest-będzie żył i głowy sobie nie zawracaj-jak by z 3mm wykraczał poza max to co innego ale tak jak masz jest :cool2:
Opublikowano
teraz rano na zimym sprawdzilem i na bokach po max a na plaskim troche nad min. Czyli ile jest?
Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
teraz rano na zimym sprawdzilem i na bokach po max a na plaskim troche nad min. Czyli ile jest?

Dobrze jest :cool2: zostaw go w spokoju :P

• 2 lata później...
Opublikowano
Prawie wszyscy sprawdzacie poziom oleju na zimnym silniku po nocy a w kazdej instrukcji BMW jest napisane ze nalezy go sprawdzac po 5 min od wylaczenia nagrzanego silnika
Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
To po co tak pisza w instrukcjach BMW? Poza tym wazne chyba ile ma oleju w czasie pracy a nie jak stoi. Moze to jest na prawde miarodajne
Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
A powiedzcie mi jak mam stan na kresce max w m30b35 to odpuscic czy zostawic?
Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
całe życie też uważałem i dałbym sobie rękę uciąć że trzeba na zimnym sprawdzać ( zimnym zimnym ) czyli albo dobre parę godzin albo po nocy, ostatnio dowiedziałem się w uważam poważnym serwisie że sprawdza się po 15 minutach, chyba nie pomyliłem z 5oma min ... koleś tłumaczył dlaczego po 15stu a nie po nocy ale dokładnie teraz tego nie powtórzę - wyleciało z głowy
Opublikowano
Bo chodzi o to ile jest oleju w czasie pracy silnika a nie jak jest gesty a silnik nie pracuje
Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
to co - straciłbym rękę heh ? z tego co ten mechanik mówił to tyczy się wszystkich samochodów a nie tylko marki Bmw