Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, czy ktoś może mi powiedzieć jak podciągnąć hamulec ręczny w e36 compact? Z samochodu czy pod autko trzeba wchodzić??

W sedanie było trzeba zdjąć konsolę środkową (obok dżwigni ręcznego) i tam były śruby do regulacji halumca ręcznego.

Opublikowano
Witam. jak masz z tylu tarcze to hamulec awaryjny zwany tez recznym to hamulec bebnowy umieszczony w tarczy. Zdejmujesz oslone recznego i zobaczysz dwie sruby ktore naciagaja reczny. Wedlug instrukcji sam naprawiam powinienes zwolnic te sruby poczym podniesc kolo tylne zdjac jedna srube od kola ustawic otwor jako najnizszy punkt (pokrecajac kolem) za pomoca latarki wypatrzyc taka zebatke i plaskim srubokretem pokrecac zebatka do momentu wyczucia ze hamulec zaczyna hamowac. wrocic dwa obroty i powtorzyc procedure dla drugiego kola. poczym udac sie do kabiny i zaczac regulowac linke. hamulec powinien nie stawiac oporu jak zaciagniesz na jeden zabek ale przy 4 zabkach juz powinnien zaczac hamowac
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

a nie trzeba sciagac kola itarczy?

Zapraszamy na nowe forum o BMW www.bmw-fans.pl

Edytowane przez marcingwr

http://www.rookers.pl

Ulica to nie tor wyścigowy, tutaj nie ma znaczenia kto będzie pierwszy ...

Opublikowano
wlasnie tak jak Grzechutrz mowi naciag recznego ustawia sie w kole a nie jak wielu mędrców naciaga tylko sroby przy dzwigni i mysla ze sa fajni skrecaj ta zembatke az zablokujesz kolo ze bedzie ciezko krecic potem delikatnie poluzuj aby kolo sie moglo krecic wtedy naciagnij linki przy dzwigni i bedzie cacy
Opublikowano
a już chciałem ściągać tarcze... dzięki za radę, właśnie przez ten ręczny nie przeszedł mi przeglądu. A ja podciągałem linkami tylko .... :duh:
http://img90.imageshack.us/img90/5829/bmwpodpis333333.gif
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Ja chcialbym sie dowiedziec jak czesto trzeba ten hamulec w ten sposob "regulowac".Wykonuje wszysko tak jak pisze Grzechutrz i jest dobrze przez jakies dwa-trzy tygodnie.Potem znowu hamulec jest coraz slabszy az do momentu kiedy nie ma go prawie wcale.Dodam tylko ze zaczyna slabnac od lewego tynego kola.Wymienilem tam samoregulator i tez nic niepomoglo.

pozdrawiam

betek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A w jakim stanie są okładziny (szczęki) hamulca???

Bo jeśli skończyły się to regulacja tylko pogarsza sprawę - bo trą metal o metal i niszczą tarcze od wewnątrz. Najgorzej jak pęknie okładzina (ja tak miałem) i zablokuje koło, bo kawałek wpadnie tam gdzie nie powinien....