Skocz do zawartości

Acyza + opłaty - termin zapłaty.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby mi jednoznacznie odpowiedzieć co jest podstawą do stwierdzenia daty wwozu auta do kraju. Problem mam mianowicie taki że kupiłem auto w Niemczech jednak stało tam po zakupie jeszcze miesiąc czasu zanim przywiezione zostało do kraju. Umowa niestety został spisana z faktyczna data zakupu czyli miesiąc temu. Teraz dopiero będzie zrobiony przegląd tłumaczenia akcyza rejestracja.

Czy Urząd Celny będzie się czepiał rozbieżności między datą na umowie kupna-sprzedaży a datą zrobienia przeglądu i zgłoszenia do opłaty akcyzy. Czy lepiej może było by spisać nowa umowę z aktualną datą? Chcę unikną ewentualnych - niepotrzebnych kar urzędowych.

Pozdrawiam

BMW to pełnia życia.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Masz 5 dni na opłacenie akcyzy od przekroczenia granicy. Jeśli data na umowie jest wcześniejsza, to musisz napisać oświadczenie, ze auto przekroczyło granice później.
Opublikowano
  • Autor

Jak niby ma wyglądać takie oświadczenie? Czy coś takiego oczywiście w wielkim skrócie:

Oświadczam że auto nabyłem data..... a do kraju przywiozłem data.....i podpis mój czy np. jeżeli skorzystałem z przewoźnika mającego firmę transportową to jego podpis ewentualnie pieczatka?

BMW to pełnia życia.
Opublikowano

Kolego ja na twoim miejscu bym się nie stresował tylko napisał nową umowe z datą kiedy przekroczyłeś granice,przecież nikt nie jest w stanie ci tego udowodnić kiedy ty kupiłeś auto!!!

99% osób sprowadzajacych tak robi!!!!

Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano
ale jest jeszcze cos takiego jak wymeldowanie a tam jest data wbita wiec lepiej napisac oswiadczenie bez kombinowania
Opublikowano
Napisz tylko oswiadczenie, w urzedzie poiwesz ze zostales u znajomych. Nie bedzie problemow, taka sama sytuacje mialem. Pozdrawiam
Opublikowano
Witam czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby mi jednoznacznie odpowiedzieć co jest podstawą do stwierdzenia daty wwozu auta do kraju. Problem mam mianowicie taki że kupiłem auto w Niemczech jednak stało tam po zakupie jeszcze miesiąc czasu zanim przywiezione zostało do kraju. Umowa niestety został spisana z faktyczna data zakupu czyli miesiąc temu. Teraz dopiero będzie zrobiony przegląd tłumaczenia akcyza rejestracja.

Czy Urząd Celny będzie się czepiał rozbieżności między datą na umowie kupna-sprzedaży a datą zrobienia przeglądu i zgłoszenia do opłaty akcyzy. Czy lepiej może było by spisać nowa umowę z aktualną datą? Chcę unikną ewentualnych - niepotrzebnych kar urzędowych.

Pozdrawiam

Moim skromnym zdaniem - podstawą prawną do stwierdzenia, że auto znajduje się na terytorium RP jest data przeglądu zerowego.

Pzdr,

Opublikowano
Mi dali specjalny druk w urzędzie celnym, wpisujesz swoje dane i powód i sprawa załatwiona
Opublikowano

1. Masz 5 dni od wjazdu na teren RP na złożenie druków w uc.

2. W UC w Białej Podlaskiej we wniosku o wydanie potwierdzenia jest tylko miejsce na wpisanie daty przekroczenia granicy bez żadnych uzasadnień.

3. Jeśli podczas kontroli przez służbę celną (jeżdżą i kontrolują samochody na zjazdówkach) nie wpisali ci innej daty to piszesz jaką chcesz.

Opublikowano
  • Autor
Dzięki za odpowidzi. Sprawa defakto wygląda prosta. Lecz auto kupiłem od handlarza czyli swego rodzaju komis, nie od turka :D a w brifie jako poprzedni własciciel wpisana jest firma a nie własciciel komisu czy osoba prywatna. Umowe mam z włascicielem komisu a właściwie firmą która on prowadzi. Nie było by problemu gdyby był ten samochód wczesniej zarejestrowany na osobe prywatna, wówczas pisze nową umowę z kolesiem figurującym w brifie i po kłopocie. A w takim przypadku najlepiej spisać chyba to oswiadczenie?
BMW to pełnia życia.
Opublikowano

2. W UC w Białej Podlaskiej we wniosku o wydanie potwierdzenia jest tylko miejsce na wpisanie daty przekroczenia granicy bez żadnych uzasadnień.

3. Jeśli podczas kontroli przez służbę celną (jeżdżą i kontrolują samochody na zjazdówkach) nie wpisali ci innej daty to piszesz jaką chcesz.

Ja wczoraj pozno w nocy zostalem rutynowo zatrzymany przez niemiecką celna ekipę, bo zielone auto było (więcej nie pamietam bo byłem zajechany :mrgreen: ) to oznacza że mam gdzieś juz wpisane że przekroczyłem granicę o tej godzinie i dniu?

Opublikowano

Ja wczoraj pozno w nocy zostalem rutynowo zatrzymany przez niemiecką celna ekipę, bo zielone auto było (więcej nie pamietam bo byłem zajechany :mrgreen: ) to oznacza że mam gdzieś juz wpisane że przekroczyłem granicę o tej godzinie i dniu?

A zatrzymali cię na terytorium RP? I wątpię żeby Polacy mieli aż tak dobry kontakt z Niemcami, że zostaną poinformowani o tym fakcie.

Mi chodziło o polską służbę celną.

Opublikowano

A zatrzymali cię na terytorium RP? I wątpię żeby Polacy mieli aż tak dobry kontakt z Niemcami, że zostaną poinformowani o tym fakcie.

Mi chodziło o polską służbę celną.

Nie w gerlitz, miałe tablice wyjazdowe żółte

Opublikowano
No to nawet gdyby zatrzymali cię wszyscy kaczyńscy z tuskiem na czele to nie mogliby stwierdzić kiedy przekroczyłeś granicę skoro jeszcze jej nie przekroczyłeś.