Skocz do zawartości

Nie dziala jedna z przeciwmgielnych przednich-gdzie szukac?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pewnego dnia zauwazylem ze jedna z przeciwmgielnych lamp z przodu nie pali,wymienilem zarowke ale pomimo tego wciaz nie pali.Jestem w trasie i nie mam pod reka miernika wiec nie moge sprawdzic czy dochodzi zasilanie.Czy ktorys z bezpiecznikow odpowiada za przeciwgielne na kazdy z dwoch z osobna?Chyba najgorsze ze gdzies moze byc przerwany przewod...

Opublikowano
Podejrzewam że coś nie łączy może zaśniedziało gdzieś.Bez miernika sie nie obejdzie.Najczęściej brak masy jest przyczyną
BMW M-Power
Opublikowano

Nie wiem, czy w E34 tak jak w E39 jest elektroniczny moduł świateł (LCM=Light Control Module), ale jeśli tak to mógł paść obwód zasilający właśnie to światło. Ja miałem tak, że przestało się świecić lewe p/mgielne. Sprawdziłem napięcie na przewodach po właczeniu i było ok. 7,5V... Przez nieuwagę dobiłem jeszcze przypadkowym zwarciem podczas pomiaru :duh: i teraz już jest 0,0V. Problem rozwiązałem tak: w E39 po 09/1998 na przewodach do wentylatora klimatyzacji jest cały czas napięcie, nawet jak kluczyk nie jest w stacyjce. Masę p/mgielnego podłączyłem bezpośrednio do masy przewodu wentylatora klimatyzacji, a "+" p/mgielnego z przewodu "+" wentylatora klimatyzacji ale poprzez przekaźnik, którego obwód sterujący podłączony jest do przewodów zasilających prawe p/mgielne.

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png