Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam taki problem ze swoim E30 M20B20 że chodziła kulwo na wolnych obrotach więc wymieniłem kopułke, palec, kable WN ( wszystko Bremi), regulator ciśnienia paliwa też nowy oryginalny, sonada nowa BOSCH, świece oryginalne kupiłem,silniczki krokowe też podmieniałem i przepływomierze, sprawdziłem wtryskiwacze ( też dobre), a że miała słabe ciśnienie na 5 cylindrze to wymieniłem pirścienie tłokowe, panewki korbowodowe, uszczelniacze zaworowe, dotarłem zawory i już myślałem że bedzie Ok a ona chodzi dalej jak chodziła na wolnch obrotach czyli chodzi, chodzi i nagle przerywa jakby wypadały cylindry z pracy czasami mało nie zgasnie i tak cały czas. Czasami odpali dobrze a czsami niechce a wkońcu odpala na strzał czyli pół obrotu wału. Do tego zaczeła lekko strzelać w przepustnice i ekonomizer raz działa raz nie

Prosze pomóżcie bo już nie mam do niej nerwów.

Pozdrawiam wszystkich miłośników BMW.

Edytowane przez RysiekM50
Rysiek
Opublikowano
cewke tez podmieniałem ale na uzywaną i wydaje mi się ze gdyby cewka to by wogóle nie palił choć z układu zapłonowego jedynie to jest stare. Dodam jeszcze że gaśnie po odlączeniu jednej fajki ze świec.
Rysiek
Opublikowano
niech ci elektryk sprawdzi cewkę na uzwojeniu pierwotnym powinno być 0,82Ohm a na uzwojeniu wtórnym 8,25kOhm i spróbuj wyregulować zapłon.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Wydaje mi sie że przy Motronicu nie reguluje się zapłonu. Cewke sam sprawdze. U mechaników byłem jeden mówi że na 100% wiazka elektryczna silnika bo gdy podłączy komputer to przy tym szarpnieciu rozłącza go a drugi ponoć dobry elektryk i specjalizuje się w bmw mówi że nie wiazka bo pkazało by mu to na komputerze i zwariować można bo nie wiadomo co robic.
Rysiek
Opublikowano
Luzy sa ustawione na 0,25 na zimnym. Odnosnie luzów to słyszałem M20B25 które chodziło jak diesel ale chodziła równo ( bez zadnych aluzji), no i dlaczego gasnie po odłączeniu jednej fajki obojętnie z którego cylindra przecież zostaje mu jeszcze pięć?
Rysiek
Opublikowano
a z rozrzadem u kolegi wszystko wporzadku? moze przeskoczyl o jeden zabek?
Opublikowano
Z rozrzadem wszystko OK. Przed remontem silnika i wymiana rozrzadu też tak było. a co myślicie o tej wiazce no i ponawiam pytanie dlaczego gasnie po odłączeniu jednej fajki obojetnie z którego cylindra?
Rysiek
Opublikowano
Cewke kupie. A u mechanika który sie specjalizuje w bmw bylem, pisałem o tym powyżej. Auto mi żle chodzi tylko jak sie chwile rozgrzeje na zimnym nie przerywa. A odpala żle na zimnym i na ciepłym.
Rysiek
Opublikowano

Nie wiem jak w aucie na Motronicu, ale sprawdź przy pompie paliwa pod progiem czy jest "akumulator cisnienia paliwa", to mozę mieć wpływ na odpalanie, ale czy napewno ? Jak ma to efektować na zapłon i iskre..... Kurde, ciekawy problem. Moim zdaniem cewka to podstawa, no chyba że sterownik sie skonczył.

Sprawdziłeś wszystkie wtyczki, instalację ? Jak auto sie zachowuje pod obciązeniem ? Jak jedzie pełnym gazem ?

Wpadło mi coś jeszcze do głowy. Czujnik położenia wału i sonda. Sprawdź.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Witam. Kolego M330d wczoraj zmieniłem cewke tak jak poradziłeś narazie na używaną. Dzisiaj droga do pracy i z powrotem i ani jednego przerwania, wiec zaraz wypije kawke i ide pojezdzic jeśli bedzie OK to dzisiaj zamawiam nową cewke i zobacze jak też wtedy bedzie palił. Póżniej jeszcze napisze co i jak z autkiem. Czujnik położenia wału zmieniałem na nowy i było to samo a sonde mam nową.

Pozdarwiam

Rysiek
Opublikowano

Opowiem Ci anegdotę o podmienianiu części na używane.

Kiedyś kolega miał golfa I z silnikiem 1.8 16v. Któregoś razu zaczął przerywać. Pomimo wymian elementów eksploatacyjnych (świece itp). Ni nie pomogło. Ponieważ miał drugi taki silnik na części, przełożył z niego przewody zapłonowe. Przerywał nada. Po roku boju (nadal na starych przewodach), sprzedał samochód znajomemu. Ten pierwsze co zrobił, zmienił przewody na nowe. Jaki był efekt domyśl się :norty:

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Kolego ja wiem że nie powinno się tak robić ale ja już duzo kasy włożyłem w tą E30 ( nie żałuje ) a ona dalej żle chodzi układ zapłonowy mam cały nowiutki firmy Bremi tylko cewka stara. Dzisiaj zamówie nową właśnie sie dowiadywałem o cene a teraz ide pojeżdzić i tak jak pisałem jak wróce to napisze.
Rysiek
Opublikowano
Pojeżdziłem i jak narazie jest OK. Nawet ekonomizer zaczął normalnie pracować ( bierze sygnał z cewki?). Cewka nowa juz zamówiona w sklepie 190zł a tutaj http://www.czescidobmw.pl/ 136zł z wysyłką kurierem. Jak założe nową to zobaczymy i napisze, sroda lub czwartek powinna być.
Rysiek
Opublikowano
Mój is też lubi sobie czasem przerywać.Czuć to jak się jedzie ze stała predkością na niewysokich obrotach.Jak wciskam gaz głębiej to nie przerywa.podejrzewam kable bo jak wykręcałem świece i podłaczyłem je na nowo to chodził jak zegarek.Ale po paru kilometrach znowu było to samo.Bremi to dora marka kabli?do iesa są drogie i szkoda wydać kasę żeby mic to nie dało :cry: nie zuważyłem żeby miały przebicia
Opublikowano

W moim E30 przerywał na wolnych na wysokich nie było czuć.

Ale jak sprawdzałem ją na hamowni to za pierwszym razem był bardzo ładny wykres a za drugim właśnie taki przerywany i gość sie pytał co zrobiłem a ja mu na to że nic. A jak nie zmienisz to się nie dowiesz mi tam na auto kasy nie szkoda.

Pozdrawiam.

Rysiek
Opublikowano
U mnie na wysokich też tago nie czuć.Może niedługo wymienie przewody wtedy bedę mądrzejszy i jeden powód takiego zachowania mniej.Czasem ładnie chodzi a czasem ma jakby gorszy dzień:)
Opublikowano
u mnie to samo czasami chodzi jak złotko a czasami przymula, ale dzisiaj jak zmieniłem cewke to było miód malina, zobaczymy na nowej. Może i lepiej bedzie palić. Ciekawi mnie ten ekonomizer skąd bierze sygnał że po zmianie cewki chodził dzisiaj elegancko
Rysiek
Opublikowano
Czujnik polożenia wału kolego tak jak pisałem wyżej zmieniałem i było to samo a czujnik wałka w M20 to raczej nie ma.
Rysiek