Skocz do zawartości

BMW 320d Automatyczna Skrzynia Biegów-pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zamierzam kupić BMW E90 320d z 2005r, i mam pytanie jak to jest z tą skrzynią, ile ma biegów, jak z wytrzymałością. I co ogólnie sądzicie o tym aucie z tym silnikiem i z tą skrzynią biegów (ile pali, i czy w miarę dobrze przyspiesza, itp.)

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

6 biegów. Seryjny silnik ma 340Nm a skrzynia wytrzymuje do 400Mn więc można chipować spokojnie.

Ostatnio byłem na jeździe próbnej 320d z silnikiem co prawda 177KM, ale mam wrażenie, że skrzynia jest szybsza niż w 530d.Spalanie między 6 - 9 litrów

Opublikowano

Skrzynia ok. Niemiecki wyrób firmy ZF. Ponoć bezobsługowy tzn nie wymaga wymiany oleju itp jak starsze typy.

Mam na razie dwa tygodnie taki egzemplarz jaki szukasz ale narazie spalanie zgodne z przedmówcą. Średnio 7.5. Trasa ponizej 7 a miasto w zaleznosci od fantacji 9.5 - 11.

pozdrawiam

Grzesiek e90, 320dA
Opublikowano

Wszędzie piszą, że skrzynie ZF to solidne jednostki, ale po 3 latach eksploatacji sporo zależy też od poprzedniego użytkownika.

Spalanie jak piszą koledzy, w trasie nie różni się od manuala (w jeździe autostradowej możliwe są wyniki w okolicy 5l/100 km), ale w mieście potrafi wypić nawet 11 l/100 km. Skrzynia spina biegi na stałe, a więc w jeździe na trasie nie ma strat mocy, możliwe jest hamowanie silnikiem itp.

Nie mam wielkiego doświadczenia z automatami, ale jak dla mnie szybkość zmiany biegów w trybie D jest wystarczająca, natomiast przełączenie w tryb sport (DS) pozwala poczuć "radość z jazdy" :cool2:

W prasie i materiałach BMW można wyczytać, że po "liftingu" silnika do 177KM w 2007 r. wprowadzono także II generację skrzyni - model ZF6HP19TU (ZF6HP21) - teoretycznie nieco szybszy od poprzednika.

W aucie z 2005 będzie więc zapewne starasza wersja tej skrzyni, ale czy da się zauważyć różnicę w codziennej eksploatacji - wątpię.