Skocz do zawartości

Inspekcja Oilservice itp !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam male pytanko z racji ze to bedzie moja pierwsza wymiana po zakupie od Niemca.

Po kolei:

-przekrecam kluczyk..... pokazuje sie OILSERVICE z zegarkiem na gorze z informacja -400km(oczywiscie olej bezdyskusyjnie do wymiany przekroczone 400km)

-przyciskam przycisk po prawej od zegarow.....wyswietla zegarek na gorze z cyfra 10.3 (i tu moje pytanie co oznaczaja te cyfry??????)

-przyciskam ponownie wyswietla .....OILSERVICE z zegarkiem na gorzei cyfra -8km (rozumiem ze plyn hamulcowy przekroczony o 8km, tez wymiana ale czy na gwalt??? czy moge z tym zaczekac???)

Opublikowano
olej to wymiana na bank i jak najszybciej ,,,co do tych plynow... bo tu chodzi o hamulcowy i chlodniczy.hamulcowy niema daty wazn...wiec zalezy tylko od ciebie co ijak mozesz ale niemosisz a z tym chlodniczym to pewny niejestem on jakas date chyyyba ma :oops:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co za bzdury piszesz, płyn w układzie chłodzenia nie pokazuje na BC. Ten zegarek, symbol, i wartość typu 10.3 to data wymiany płynu hamulcowego. Chodzi o rok i miesiąc. Kolego jak się kupuje furę to zawsze i bezwzględnie trzeba wymienić olej w silniku, płyn chłodzący możesz sprawdzić przyrządem ale dla pewności można wymienić. Płyn hamulcowy tez możesz wymienić jak chcesz.
Krzysztof
Opublikowano
Wszystko zostalo wymienione oprocz wlasnie oleju a to dlatego ze do Oilservice mialem jeszcze 12 tys km,byla serwisowana wiec nie bylo potrzeby wymieniac odrazu,zrobie to zgodnie z zyczeniem komputera :D A co do plynu hamulcowego mam rozumiec ze osatania wymiana byla w pazdzierniku 2003????Nie wiem co ile sie wymienia w bmw ale hamulce mam takie ze jak za mocno przycisne to moge wyleciec przez okno :mrgreen: Wiec sam nie wiem czy juz pora wymieniac troche minelo od odstaniej wymiany.Jak myslicie??Co ile wymieniacie hamulcowy???
Opublikowano
Co za bzdury piszesz, płyn w układzie chłodzenia nie pokazuje na BC. Ten zegarek, symbol, i wartość typu 10.3 to data wymiany płynu hamulcowego. Chodzi o rok i miesiąc. Kolego jak się kupuje furę to zawsze i bezwzględnie trzeba wymienić olej w silniku, płyn chłodzący możesz sprawdzić przyrządem ale dla pewności można wymienić. Płyn hamulcowy tez możesz wymienić jak chcesz.

Płyn hamulcowy tez należy wymianić regulranie. Życie masz jedno. Prawie wszyscy wymieniaja tylko olej i filtry a reszta sama sie nie zmieni a może nas czasami zaskoczyć w bardzo przykry sposób.

Opublikowano
Nie wiem co ile sie wymienia w bmw ale hamulce mam takie ze jak za mocno przycisne to moge wyleciec przez okno :mrgreen: Wiec sam nie wiem czy juz pora wymieniac troche minelo od odstaniej wymiany.Jak myslicie??Co ile wymieniacie hamulcowy???

Płyn hamulcowy się wymienia ze względu na to, że traci swoje właściwości z biegiem czasu, jest higroskopijny. Poza tym brudny płyn hamulcowy skraca życie pompy ABSu.

Co ile wymieniać - myslę, że co 3-5 lat.

Pzdr,

Opublikowano
Mysle ze dla swietego spokoju na wiosne wymienie hamulcowy i chlodzacy.Dzieki za info.Pozdr
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
NovY: oil service z zegarkiem to o ile wiem INSPEKCJA II która oprócz wymiany oleju zawiera wymiane filtrów powietrza, paliwa i klimy. I polecam wymienić szczególnie ten od paliwa.