Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie chcę zadawać głupiego pytania - nie odpowiada moduł co to może być.

Ale być może ktos miał taki przypadek, że przy zczytywaniu carsoftem, moduł ZKE/ZVM nie odpowiadał i znalazł przyczynę.

Ostatni raz gdy mi odpowiedział pojawił się błąd - coś w stylu że drzwi były 16 minut otwarte, że nie właściwy sterownik/lub przekaźnik, że to nie jest błąd pamięci, żeby coś sprawdzić, no chyba że jest uszkodzenie mechaniczne. Tyle mniej więcej z tłumaczenia. wtedy tego błędu nie wykasowałem. a teraz pomimo kilku prób nie udało się połączyć z modułem. W tym samym czasie padła mi bateria w kluczyku. dodam że po każdym odłączeniu fajsu przez jakiś czas tym kluczykiem nie mogłem zamkąć auta i nie reagowały szyby. dopiero po jakimś czasie wszystko wracało do normy i nie wiem czy to nie była wina słabej baterii.

Może ktoś wie gdzie jest sterownik centralnej instalacji (bo to chyba jest ZKE/ZVM)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
odświeżę temat (choć widać nikt go nie ciągnął). Tak jak pisałem (do dzisiaj) w carsofcie nie odpowiadał moduł ZKE. Dziś podłączyłem się inpą i ta się połączyła (tam to się nazywa ZKE5). Znalazła 6 błędów. Zaden nie odpowiada tym które kiedyś wyświetlił mi carsoft. Przy każdym (oczywiście w niemcu) wyświetliło że to sporadyczny feler, przy każdym że wystąpił jeden raz tylko któryś jeden wystąpił 6 razy. Dziś zabiorę się do tłumaczenia. Skasowałem te błędy inpą i przy kolejnych próbach czytania pokazywało że w module jest czysto. Postanowiłem więc zobaczyć co na to carsoft - i połączył się. Oczywiście wywalił błędy (tym razem czytelnie bo po angielsku - tak na marginesie ciekawe dlaczego nieraz zapodaje po niemiecku a nieraz po angielsku?). Tym razem wygląda to trochę lepiej bo dostałem poradę żeby sprawdzić połączenie kablowe pomiędzy modułem a chyba sterownikiem i sprawdzić "power lock drive". no i jeszcze komunikat, że jest błąd bo drzwi były otwarte dłużej niż 16 minut -ciekawe o co w tym chodzi? Czy ktoś wie gdzie jest ten moduł? A i jeszcze po skasowaniu tych błędów w carsofcie nadal je wyświetla i niestety nie da rady zaprogramować np. selektywnego otwierania drzwi i autozamykania - moduł nie odpowiada :mad2:
Opublikowano
Mi też Carsoft wyświetlał błędy, których pod INPA nie było. Nie udało mi się też w Carsofcie ustawić auto ryglowania drzwi, popróbuję NCS jak się nauczę ;)
Opublikowano
ja w inpie mam nawet błędy w światłach (tam jednak nie jest podane jakie tylko że są). przez tę zabawę (sprawdzanie inpą ryglowania, otwierania szyb i uruchamiania wycieraczek) rozładowałem aku i szukam prostownika :lol: ). Trochę się obawiam czy czegość nie spierniczyłem, bo gdy przekręcę zapłon słychać tylko stuki (jak przy rozładowanym aku) tylko że przy tym zapalają się światła krótkie (mimo że nie są włączone). nie wiem czy to normalne przy rozładowanym aku?
Opublikowano

Zapalające sie światła i stukające przekażniki potrafią nieżle nastraszyć :D ale przy padniętym akumulatorze jest to normalne.

Pozdrawiam.Nitaka

Opublikowano

no dzięx uspokoiłeś mnie. stukujące przekażniki już poznałem - latem zmuszony byłem do zmiany aku. ale te zapalające się światła w połaczeniu ze skasowaniem błędów w inpie i zabawą przy modułach świateł trochę mnie przestraszyły.

a tak na marginesie, szkoda że na forum brak opisów na temat poszczególnych funkci i obsługi inpy. jestem początkujący, chciałbym poznać możliwości inpy (już zauwazyłem że w porównaniu do carsoftu są większe), a takie jej używanie po omocku - oby nie było bólu... :norty:

Opublikowano

może chłopaki jeśli macie wiedzę i ochote to wrzućcie coś na temat posługiwania się inpą - pewnie nie tylko mnie by temat interesował, no chyba że to wiedza "tajemna". Jakieś "krok po kroku". Myślę że jak już coś podziałam, to coś rozpocznę od siebie. jak na razie dziś pierwszy raz się łączyłem i przyznam że nawet nie pamiętam już w co dokładnie wchodziłem.

Zauważyłem jedną rzecz - instalowałem inpę ver. coś 5.0..., a niby mam ver.3.01. I pomimo że na pierwszej planszy nie mam, że batery i ignition jest na on, to łączy się z autem.. Np czyta vin, wersje sterowników itp. w zasadzie wchodziłem w opcje Body. W innych wywalało błędy. jakoś nie mogę znależć gdzie mogę zczytać info o termostacie i czujnikach temp.