Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moze zaczne od tego, ze czytalem co nieco w innych watkach na temat problemow z kolem dwumasowym, ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazlem, dlatego prosze o wyrozumialosc. Ale do rzeczy.

Otoz ostatnio w swoim aucie zaczalem zauwazac charakterystyczne objawy konczacego sie kola dwumasowego, tj. lekkie szarpanie przy ruszaniu oraz, czego poczatkowo nie wiazalem z kolem dwumasowym, wyrazne terkotanie slyszalne podczas gaszenia silnika. Chce rowniez zaznaczyc, ze poki co nie mam innych objawow takich jak szarpanie buda podczas gaszenia silnika, czy na biegu jalowym, ani drzenia pedalu sprzegla, czy tez zadnych innych dziwnych odglosow podczas jazdy, czy przelaczania biegow. Dodam rowniez, ze przy delikatnym ruszaniu z miejsca auto nie szarpie, w zwiazku z czym przypuszczam, ze kolo jeszcze zupelnie nie zdechlo. I teraz pytania...

1. Czy to oznacza, ze kolo nie jest jeszcze w najgorszym stanie i mozna troche z nim pojezdzic? (auto ma 180tys udokumentowanego przebiegu)

2. Czym moze grozic zaniechanie wymiany na czas?

3. Czy wymieniac trzeba koniecznie razem dwumase i kompletne sprzeglo, czy tez nie?

4. Czy z waszych doswiadczen wynika, ze coraz wieksze uszkodzenie kola dwumasowego bedzie postepowac gwaltownie, czy mozna wymiane odlozyc na "za jakis czas"?

Opublikowano

Ad1. Ja mam takie objawy juz od 20000 km i nic sie zlego nie dzieje. W ASO BMW podejrzewali, ze to wlasnie kolo dwumasowe, ale nie chcieli wymieniac na "chybil trafil" i powiedzieli, zeby jezdzic, az objawy sie nasila.

Ad2. Podobno nic.

Ad3. Nie mam pojecia

Ad 4. Jak widac po moim przypadku (zakladajac, ze to rzeczywiscie kolo dwumasowe), uszkodzenie wcale nie postepuje. Moze do czasu i sie niedlugo calkiem posypie. Ale musze powiedziec, ze jezdze glownie po dlugich trasach i do tej pory mi nic przeszkadzalo. Ostatnio jednak jezdzilem duzo w korkach i ruchu miejskim i zaczyna mnie to coraz bardziej denerwowac, chyba jednak niedlugo wymienie je.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
U mnie jest podobny objaw ale do tego na jałowym siedząc na fotelu z przodu kierowcy, czuć drgania lekko trzęsie no i jak przyspieszam czasami szarpie czy to objawy dwumasówki?? jak to zdiagnozować?
Opublikowano

hej

moim zdaniem objawy przez was opisywane sa tez zblizone do walnietych poduszek pod silnikiem - czy to sprawdzaliscie w waszych betkach ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Objawy kola dwumasowego do wymiany beda takie, ze jak dasz gazu na 3 biegu ( przykladowo ) to Ci sie odechce dawac buta. Albo przy ruszaniu na malym gazie uslyszysz to samo czyli jakby kolo ktore jest jest pod Toba mialo sie rozlamac. Generalnie objawy moga sie ciagnac tysiacami kilometrow
Wstrzasaj i kasaj