Skocz do zawartości

Ciagle cieple powietrze!! 530D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dzisiaj w trakcie jazdy nagle dmuchawa wlaczyla sie na maxa i zaczela grzac!!!

Mimo iz ustawiam na 18st to i tak leci w cieple powietrze.

Po zmianach w idrive leci chlodne z srodkowych nawiewow a na szybe i nogi leci cieple;/

po szukaniu na forum znalazlem mnostwo przyczyn ale w wiekszosci dotyczyly e39;/

Czy mial ktos podobny problem w e60??

Jak sie z tym uporac??

Opublikowano

Nie wiem jak to wytłumaczyć, choć zapewne to wiesz :)

Zmieniałeś w idrivie w zakładce "climate" takie kreseczki poziome? (zmieniają kolor z niebieskiego na czerwony) delikatnie blokując pokrętło na pograniczu.

A może przypadkiem włączyłeś sobie zamykanie obiegu powietrza. Pozdr!

Opublikowano
  • Autor

kreseczki sa ustawione neutralnie czyli jest jedna biala....

ani obieg nie zostal zamkniety....

ustawienia nie maja nic do rzeczy...

bo stalo sie tak w jednej sekundzie... bez zadnych wczesniejszych zmian....

Opublikowano
to chyba musisz wpisać w "szukaj" słowo jeż ...

felgi, opony, prestige tuning, elementy carbon, znaczki carbon, grile

hurtowe ceny na zimowe opony renomowanych marek

http://img169.imageshack.us/img169/4364/gpowerwheel.jpg

Felgi oraz akcesoria legendarnego G-Power!

http://www.inovit.pl http://www.kahndesign.pl http://www.wolfrace-wheels.pl

Opublikowano
Widzisz kolego, z tymi E60 tak jest. Tobie leci za ciepłe powietrze, a mi za zimne. Cały urok tego niby "szczytu" niemieckiej techinki.
Opublikowano

Jednemu zimne , innemu cieple.

Konstruktorzy byli wspanialomyslni i dali nam mozliwosc dopasowania ustawien do wlasnych potrzeb. Regulacja dostepna jest tylko dla nawiewu na "twarz". Szkoda , ze nie jest zbyt latwo dostepna. Po lifcie mamy chyba 8 przyciskow "ulubionych" i pewnie tam mozna sobie ustawic bezposredni dostep do tej funkcji. Szkoda tylko, ze dla trybu automatycznego nie mozna wprowadzic modyfikacji. Wowczas klima pilnowalaby nastawionej temperatury , a rozdzial powietrza byl do ustawienia. Nawiew na ogol cieplym powietrzem na szybe nie jest glupi - zapobiega parowaniu szyby rownierz od zewnatrz latem. Powietrze tez sie zima schlodzi o szybe i nie jest duszno bo nie leci gorace powietrze w twarz.

Generalnie nie mozna zbytnio na klime w e60 narzekac - przynajmniej na sama konstrukcje (ja juz mialem sprezarke wymieniana i po miesiacu znow zaczela buczec).

Nie jestm chyba jedynym uzytkownikiem u ktorego wystepuje problem ze smrodem (juz nawet byl wymieniany parownik). Nie jest to raczej typowy dla zagrzybienia smrodek. A moze konstrukcja jest taka , ze jest wyjatkowo podatna na zanieczyszczenie.

Poza tym dziala moim zdaniem lepiej niz okrzyknieta kiedys najlepszą klima z audi/vw

No ale kolega opisal raczej awarie, chyba , ze nacisnal np przycisk ogrzewania przedniej szyby.

Mimo wszystko warto czasem instrukcje poczytac bo niewiele firm daje mozliwosc dostosowania do siebie az tylu roznych ustawien. Duzy + dla BMW. Tylko , ze to wszystko ma DZIALAC! Ja sie zaczynam czuc jak krolik, na ktorym firma testuje ile mozna zaoszczedzic (zarobic wiecej) a klient to jeszcze jakos przelknie.

Opublikowano
  • Autor

Ku mojemu zaskoczeniu dzisiaj wszystko wrocilo do normy!!!

Autko grzeje tak jak powinno....

A co do samej klimatyzacji to uwazam ze jesli jest sprawna to dziala calkiem calkiem i nie ma sie jej co czepiac....

Opublikowano
Ku mojemu zaskoczeniu dzisiaj wszystko wrocilo do normy!!!

Autko grzeje tak jak powinno....

Pewnie jakis czujnik sie przyblokowal/zacial lub cos podobnego.

U mnie ostatnio licznik kilometrow do wymiany oleju zaszfankowal, odliczal, odliczal i jak zostalo ok. 3000 km do wymiany oleju przeskoczyl na 11tysi i tak trzymal (przestal odliczac a przebieg rosl) cos okolo 2000 km jakie przejechalem i nagle przeskoczyl z 11tys na 2tysie z hakiem i wrocilo do normy teraz zostalo ok. 800km do oil service :mrgreen: :roll2:

Wiec przy takiej ilosci elektroniki w aucie- co jakis czas cos ,,piardnie,, :wink: i przy odrobinie ,,szczescia,, wraca do normy :dance: i obywa sie bez wizyty w serwisie.

pzdr