Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, moje pytanie brzmi jaką maksymalną prędkość powinna osiągnąć E34 4.0, tzn czy ma ograniczenie prędkości, jak tak to do ilu bo każdy mówi ża do 250km/h a niemiecki prospekt z 1992r że 240km/h. Pytam się bo po prostu chciałbym wiedzieć i moze kiedyś sprawdzic u Helmutów na autostradzie,. A i jak się ściąga ten ogranicznik i czy jest to wykonywalne ogólnie i jakie prędkości udało wam się osiągnąć z takim silnikiem?? Proszę o nie odpisywanie po co tyle jechać i podobnych odpowiedzi tylko tematyczne. Dziękuje i pozdrawiam
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano
wedlóg danych technicznych wart. są następujące:

540i-przysp. od 0 do 100 w 6.5s ,prędk.max. 250km/h

540iA-przysp. od 0 do 100 w 7.5s ,prędk.max.240km/h

W instrukcji obslugi jest napisane - automat 6.8s i 240km/h

Nie wiem jak jest z ogranicznikiem - jak na razie jechalem licznikowe 240 i wcale ale to wcale nie bylo czuc ze chciala by przestac przyspieszac. (tylko Tiry na prawym pasie jakby jechaly pod prad)

(gdybym wtedy wiedzial ze sa watpliwosci - pewno bym sprobowal.)

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli ma wpisane 240 km/h to znaczy, że nie ma ogranicznika bo nie ma po co mieć. Ograniczniki stosuje się gdy auto może przekroczyć 250 km/h, bo tak sobie ustalili niemieccy producenci na rynek europejski. Większość liczników zakłamuje specjalnie o 7-8 km/h w górę więc trzebaby mierzyć to z GPSem żeby wiedzieć ile się naprawdę jechało, bo dochodzi czynnik zużycia opon i kilka jeszcze detali, które wpływają na zakłamania faktycznej prędkości.
Opublikowano
Jeżeli ma wpisane 240 km/h to znaczy, że nie ma ogranicznika bo nie ma po co mieć. Ograniczniki stosuje się gdy auto może przekroczyć 250 km/h

Sorryy mmw, przejedz sie 540-ką a potem pisz takie rzeczy.

540iA spokojnie osiąga 250 km/h bez najmniejszego problemu.

A BMW właśnie wprowadziło taki ogranicznik i ma to związek z 750-ką.

Podobnie ogranicznik na 240km/h miało 740.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeździłem E39 540i w manualu i to dużo więc wiem jak to jeździ i co potrafi. Tylko, że w automacie to może być kwestia przełożeń skrzyni. Nigdy nie słyszałem o ograniczniku na 240 km/h. 740i ma podaną V-max 250 km/h.
Opublikowano
W automacie chodzi właśnie o skrzynię biegów to ona ogranicza prędkość do 240! Mam teraz 540iMT i odcina przy licznikowym 260 a na gps 255 ale obrotów zostaje jeszcze z 1000 do odcięcia! Też chciałbym zdjąć ograniczenie ale nie wiem gdzie?!