Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na forum jestem nowy. Niedawno kupilem 320stke diesel z 2001,a że dopiero będę poznawał ten samochód mam kilka pytań do użytkowników.

Na początek: sporadycznie zapala mi się kontrolka od klocków hamulcowych, czyli przydaloby się wymienić i tu pytanie. czy po wymianie klocków i czujnika trzeba resetować komputer czy kontrolka sama zgaśnie po jakimś czasie?

ps. Jakie klocki polecacie do tego modelu?

Opublikowano

czy po wymianie klocków i czujnika trzeba resetować komputer czy kontrolka sama zgaśnie po jakimś czasie?

Sama zgaśnie

ps. Jakie klocki polecacie do tego modelu?

Takie jak szły na montaż fabryczny - TEXTAR

Pzdr,

Opublikowano
Ja dzisiaj wymienilem. Zalozylem textary. Czujnik Boscha i nie zgasla...
Opublikowano

no wlasnie dlatego ja tutaj zapytalem, bo wczesniej wyczytalem ze nim zgasnie kontrolka to trzeba przejechac iles tam kilometrow,ale ile to nie wiem.

Opublikowano

no wlasnie dlatego ja tutaj zapytalem, bo wczesniej wyczytalem ze nim zgasnie kontrolka to trzeba przejechac iles tam kilometrow,ale ile to nie wiem.

Dokładnie tak, różnie to jest u mnie np. zgasła po godzinie stania samochodu. Odrazu nie gaśnie.

Opublikowano
(...) Odrazu nie gaśnie.

Nie wiesz to nie pisz głupot. Wymieniałem niedawno również na textary, które zakupiłem razem z czujnikiem w jakimś zwykłym sklepie z klockami, filtrami itp. więc nie był to zapewne oryginalny czujnik choć to pewnie i tak bez znaczenia ale po wymianie włączyłem zapłon i po kontrolce ani śladu więc chyba jednak gaśnie ;)

Opublikowano
No to ja teraz nie wiem... Szukac przyczyny czy jeszcze poczekac.... Zrobilem dzisiaj z 50 km i nie zgasla...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Po wymianie klocków jezdziłem, jezdziłem i kontrolka nadal świeciła... Poczytałem troche i wystarczyło:

Włączyć zapłon, wcisnąć hamulec na 30 sekund i kontrolka zgasła. Pojezdziłem troche i już się nie świeci kontrolka :)

A komuś jak gaśnie po iluś tam km, to pewnie gaśnie jak stoją na światłach na hamulcu i wtedy mimowolnie dokonują resetu czujników ;) Proste.