Skocz do zawartości

Pompka dodatkowego obiegu wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jako że ogrzewanie w aucie grzeje mi dosyć słabo to mechanik stwierdził że jest to prawdopodobnie wina "pompki dodatkowego obiegu wody" jest w ogóle coś takiego w E36 ? Jeśli tak to gdzie jest ona umiejscowiona i czy da się ją jakoś sprawdzić ?
Opublikowano

witam

a moze to wina termostatu jest uszkodzonyi dlatego ci slabo grzeje ... sprawdz tez poziom chlodzacego ...

mi tez slabo grzalo ale u mnie byl walniety termostat ....

ale mechanik o pompie nic nie mowil...

Opublikowano
  • Autor

Termostat jest ok, poziom płynu też :)

Właśnie chodzi o to że niby powyżej 4000 obrotów zaczyna naprawde przyjemnie grzać.

Więc w ogóle istnieje taka pompa czy nie, bo na allegro znalazłem tylko takie do mercedesów ? :D

Opublikowano

Witam

Pompka dodatkowego obiegu wody?????? Pierwsze slysze zeby w bmw e 36 bylo cos takowego. Moim zdaniem to zapowietrzony uklad chlodzenia, zbyt mala ilosc plynu, a najprawdopodobniej uszkodzona pompa wody ktora nie wydala. Ale to tylko moje zdanie i oczywiscie moge sie mylic :oops:

Pozdrawiam

Opublikowano
a czy to co pokazujecie to nie jest przypadkiem zawór otwierający dopływ ciepłej na nagrzewnice wody dopiero gdy w małym obiegu woda osiągnie określoną temperaturę? bo coś mi tak to wygląda.
Opublikowano

ja ci mowie jak to wyglada w e46 pytales czy takie cos jest to wlasnie ci to pokazuje jest zawor grzewczy wraz z dodaykowa pompa wody :)

http://moto.allegro.pl/item489540130_bmw_e46_zawory_ogrzewania_kabiny_najtaniej_sprawne.html http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BL93&mospid=47714&btnr=64_0890&hg=64&fg=18&hl=6 nr 2 czesci jak masz etk to sobie zobacz numer czesci 64118369807

Opublikowano
  • Autor

F_W masz racje, byłem wczoraj w salonie BMW i w modelu E36 nie ma osobnej pompy do małego obiegu wody, jest tylko ten zawór.

Dla silnika M50 bez klimy kosztuje 240zł jak by kogoś interesowało :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
A może któryś z poprzednich właścicieli zalał jakiś uszczelniacz układu chłodzenie który zatkał nagrzewnicę, mógł też ją zatkać kamień jak ktoś wcześniej jeździł z zalaną kranówą. Mój kolega zalał taki uszczelniacz do VW Passata i moment ogrzewanie szlak trafił.