Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pytanko jak wymienić samemu płyn w chłodnicy? jest zaworek na chłodnicy i na silniku też sie znajduje jakiś zawór (w którym miejscu)?

czy podczas zalewania płynem trzeba jakos odpowietrzć (odpowietrznik)?

Jaki płyn najlepiej zalać?

Dzieki i pozdrawiam fanów BMW!

Opublikowano

Mam pytanko jak wymienić samemu płyn w chłodnicy?

Spuszczasz stary i wlewasz nowy :P:P:P

jest zaworek na chłodnicy i na silniku też sie znajduje jakiś zawór (w którym miejscu)?

Tak - u mnie na dole pod osłonami sa dwa niebieskie korki spustowe. Musisz ściągnąć osłonę wtedy dopiero je widać. W bloku silnika także jest śruba spustowa (pod kolektorem wydechowym).

czy podczas zalewania płynem trzeba jakos odpowietrzć (odpowietrznik)

Tak trzeba odpowietrzyć.

Jaki płyn najlepiej zalać?)

Ja zalewam BORYGO EKO ale krzykacze z forum protestują, że nie jest amerykański :P:P:P

Pzdr,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Robo zobacz sobie na ten link: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=50504&start=300

Na jednej z wcześniejszych podstron masz opisane dokładnie jak i co się odręca ze zdjęciami itp.

Jak coś to pisz.

Ja zalałem Castrol Antifreez bo chciałem być Amerykański (nie wiem o co chodzi ale podłapałem hasło od piotr :lol: ).

Poz

Opublikowano

witam Panowie!

Mam pojechałem wymienić płyn chłodniczy"fachowiec" powiedział żeby wyjść z warsztatu na poczekalnię, poszedłem po jakimś czasie na warsztat gość odkręcił te dwa niebiskie spustowe zaworki a pod kolektorem nie odkręcił bo mówil że nie widać tam zaworu spustowego weszło mu 5l płynu, płyn w aucia był zielony ja kupiłem DYNAGEL czerwony i teraz nie wiem co robić czy one sie wymieszają czy wymieniac jeszcze raz :(

Odpowietrzał trzema odpowietrznikami od góry na węrzach (z których leciał płyn z powietrzem) podczas pracy silnika ale termostat chyba sie nie otworzył wąż przy nim był chłodny a reszta węży gorąca czy obieg jest odpowietrzony?

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich!

Opublikowano
niebiskie spustowe zaworki a pod kolektorem nie odkręcił bo mówil że nie widać tam zaworu spustowego
- bo to jest śruba a nie zawór spustowy.

weszło mu 5l płynu

Bo mniej więcej tyle wchodzi bez spuszczania z bloku - mi też tyle wlazło.

Odpowietrzał trzema odpowietrznikami od góry na węrzach (z których leciał płyn z powietrzem) podczas pracy silnika ale termostat chyba sie nie otworzył wąż przy nim był chłodny a reszta węży gorąca czy obieg jest odpowietrzony?

Prawidłowo powinno się odpowietrzyć przy otwartym termostacie - gdyż tam także trochę powietrza może być.

Albo odpowietrzy się samo podczas jazdy albo spróbuj zrobić to sam,

Pzdr,

Opublikowano

pewnie jeszcze spróbuję sam odpowietrzyć bo jakoś mi się to nie podoba wcześniej był płyn zielony do -37stopni ale jaki to niewiem a na tym dynagel (czerwony) pisze że mieszalny ze wszystkimi płynami to myślę że będzie ok. czy jeszcze raz wymienić całość? Co o tym sądzicie?

pozdrawiam wszystkich!

Opublikowano
Generalnie nie powinno się mieszać płynów do chłodnic. Natomiast jeśli chcesz wlać coś nowego, jednolitego, to polecam płyn Prestone (Tak Piotr2569, HAMERYKAŃSKY) : :twisted2:
Opublikowano

dzięki też już wymyśliłem że pojadę do ASO niech mi to zrobią jak się należy a nie jakaś sztuka szkoda tylko czasu było dziś na tą wymianę :(

pozdro!

BMW jest najlepsze!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzięki też już wymyśliłem że pojadę do ASO niech mi to zrobią jak się należy a nie jakaś sztuka szkoda tylko czasu było dziś na tą wymianę :(

pozdro!

BMW jest najlepsze!

Jakie ASO? Trochę chęci i sam to zrobisz jak trzeba.

Tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=50504&postdays=0&postorder=asc&start=285 masz opisane jak wymienić płyn co prawda przed liftem ale bardzo podobnie musi być.

Opublikowano

Siemka wszystkim!

wiesz co prokop pojechałem tam zjerzony na maxa dziś po kasę za wymianę i za 5l płynu dynagel ok. 80zł. nie chodziło mi aż tak o te grosze ale o sam fakt że nie mają pojecia a się pobierają :mad2:

ale spoko kierownik zwrócił kasę i jest bezkonfliktowo a jak by było inaczej to by się działo :cool2:

tudm dzięki wielkie za pomoc i linka :) (u mnie jest roszkę inaczej)

ufo000000 widzę że ziomek haha a byłem w słynnym SPGK na J.Pawła i po tym występie już ich chyba nie odwiedzę

przy okazji proszę o jakieś namiary jak ktoś zna dobrego fachowca w razie w. dla mojej buni w Sanoku, Rzeszowie lub okolicy?

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc i pozdrawiam!

BMW JEST NAJLEPSZE :dance:

Opublikowano
Siemka wszystkim!

wiesz co prokop pojechałem tam zjerzony na maxa dziś po kasę za wymianę i za 5l płynu dynagel ok. 80zł. nie chodziło mi aż tak o te grosze ale o sam fakt że nie mają pojecia a się pobierają :mad2:

ale spoko kierownik zwrócił kasę i jest bezkonfliktowo a jak by było inaczej to by się działo :cool2:

tudm dzięki wielkie za pomoc i linka :) (u mnie jest roszkę inaczej)

ufo000000 widzę że ziomek haha a byłem w słynnym SPGK na J.Pawła i po tym występie już ich chyba nie odwiedzę

przy okazji proszę o jakieś namiary jak ktoś zna dobrego fachowca w razie w. dla mojej buni w Sanoku, Rzeszowie lub okolicy?

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc i pozdrawiam!

BMW JEST NAJLEPSZE :dance:

W Sanoku jeszcze nie widziałem warsztatu godnego polecenia :mrgreen:

A do Przybyły pojechałem też raz zmieniać olej (przy kupnie tam oleju zmianę masz gratis)-pan mówi-niegotowe jeszcze, niegotowe jeszcze aż w końcu zadzwonił mi na tel-"gotowe"

Przyszedłem po auto, po tygodniu spuściłem trochę oleju żeby zerknąć jaki ma kolor-i okazało się że olej to była ta kawa jeszcze z Niemczech z ciutką dolewki pewnie ze spuszczonego oleju z innego auta, filtr nawet nie był odkręcany bo nie dało się go odkręcić prawie a jego stan nie wyglądał na tygodniowy, na etykietce przy silniku pisało Mobil Super M a kupiłem Super S :shock: a sam olej pewnie spowrotem powędrował na półkę ich sklepu-i weź tu zaufaj komuś że coś zrobi porządnie jak gnoje za przeproszeniem nawet ci oleju nie zmienią!

Teraz preferuje kupić koledze co ma kanał parę piw i razem wszystko zrobić od wymiany płynów do wymian sworzni i wszystkiego co da się samemu zrobić-wypaplam się w smarach ale raz że się czegoś nauczę a dwa to wiem że jest zrobione jak należy a kasę za robotę przeznaczam na browar przykładowo :D