Skocz do zawartości

wymiana płynu w chłodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pytanko jak wymienić samemu płyn w chłodnicy? jest zaworek na chłodnicy i na silniku też sie znajduje jakiś zawór (w którym miejscu)?

czy podczas zalewania płynem trzeba jakos odpowietrzć (odpowietrznik)?

Jaki płyn najlepiej zalać?

Dzieki i pozdrawiam fanów BMW!

Opublikowano

Mam pytanko jak wymienić samemu płyn w chłodnicy?

Spuszczasz stary i wlewasz nowy :P:P:P

jest zaworek na chłodnicy i na silniku też sie znajduje jakiś zawór (w którym miejscu)?

Tak - u mnie na dole pod osłonami sa dwa niebieskie korki spustowe. Musisz ściągnąć osłonę wtedy dopiero je widać. W bloku silnika także jest śruba spustowa (pod kolektorem wydechowym).

czy podczas zalewania płynem trzeba jakos odpowietrzć (odpowietrznik)

Tak trzeba odpowietrzyć.

Jaki płyn najlepiej zalać?)

Ja zalewam BORYGO EKO ale krzykacze z forum protestują, że nie jest amerykański :P:P:P

Pzdr,

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Piotr

jeszcze pytanko w sprawie odpowietrzenia jak i gdzie znajduje się odpowietrznik?

Pozdrawiam!

Opublikowano

U góry zaraz obok korka do zbiorniczka wyrównawczego.

Pzdr,

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Robo zobacz sobie na ten link: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=50504&start=300

Na jednej z wcześniejszych podstron masz opisane dokładnie jak i co się odręca ze zdjęciami itp.

Jak coś to pisz.

Ja zalałem Castrol Antifreez bo chciałem być Amerykański (nie wiem o co chodzi ale podłapałem hasło od piotr :lol: ).

Poz

Opublikowano
  • Autor

wielkie dzięki wszystkim za pomoc :)

pozdrawiam!

BMW jest najlepsze :dance:

Opublikowano
  • Autor

witam Panowie!

Mam pojechałem wymienić płyn chłodniczy"fachowiec" powiedział żeby wyjść z warsztatu na poczekalnię, poszedłem po jakimś czasie na warsztat gość odkręcił te dwa niebiskie spustowe zaworki a pod kolektorem nie odkręcił bo mówil że nie widać tam zaworu spustowego weszło mu 5l płynu, płyn w aucia był zielony ja kupiłem DYNAGEL czerwony i teraz nie wiem co robić czy one sie wymieszają czy wymieniac jeszcze raz :(

Odpowietrzał trzema odpowietrznikami od góry na węrzach (z których leciał płyn z powietrzem) podczas pracy silnika ale termostat chyba sie nie otworzył wąż przy nim był chłodny a reszta węży gorąca czy obieg jest odpowietrzony?

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich!

Opublikowano
niebiskie spustowe zaworki a pod kolektorem nie odkręcił bo mówil że nie widać tam zaworu spustowego
- bo to jest śruba a nie zawór spustowy.

weszło mu 5l płynu

Bo mniej więcej tyle wchodzi bez spuszczania z bloku - mi też tyle wlazło.

Odpowietrzał trzema odpowietrznikami od góry na węrzach (z których leciał płyn z powietrzem) podczas pracy silnika ale termostat chyba sie nie otworzył wąż przy nim był chłodny a reszta węży gorąca czy obieg jest odpowietrzony?

Prawidłowo powinno się odpowietrzyć przy otwartym termostacie - gdyż tam także trochę powietrza może być.

Albo odpowietrzy się samo podczas jazdy albo spróbuj zrobić to sam,

Pzdr,

Opublikowano
  • Autor

pewnie jeszcze spróbuję sam odpowietrzyć bo jakoś mi się to nie podoba wcześniej był płyn zielony do -37stopni ale jaki to niewiem a na tym dynagel (czerwony) pisze że mieszalny ze wszystkimi płynami to myślę że będzie ok. czy jeszcze raz wymienić całość? Co o tym sądzicie?

pozdrawiam wszystkich!

Opublikowano
Generalnie nie powinno się mieszać płynów do chłodnic. Natomiast jeśli chcesz wlać coś nowego, jednolitego, to polecam płyn Prestone (Tak Piotr2569, HAMERYKAŃSKY) : :twisted2:
Opublikowano
  • Autor

dzięki też już wymyśliłem że pojadę do ASO niech mi to zrobią jak się należy a nie jakaś sztuka szkoda tylko czasu było dziś na tą wymianę :(

pozdro!

BMW jest najlepsze!

Opublikowano
Najpierw pojedź do mechanika i je....j go w ry...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
dzięki też już wymyśliłem że pojadę do ASO niech mi to zrobią jak się należy a nie jakaś sztuka szkoda tylko czasu było dziś na tą wymianę :(

pozdro!

BMW jest najlepsze!

Jakie ASO? Trochę chęci i sam to zrobisz jak trzeba.

Tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=50504&postdays=0&postorder=asc&start=285 masz opisane jak wymienić płyn co prawda przed liftem ale bardzo podobnie musi być.

Opublikowano

Nie jedź do ASO !!! działaj sam-a płyn możesz zostawić taki jaki jest.

P.S. u którego mechanika byłeś?

Opublikowano
  • Autor

Siemka wszystkim!

wiesz co prokop pojechałem tam zjerzony na maxa dziś po kasę za wymianę i za 5l płynu dynagel ok. 80zł. nie chodziło mi aż tak o te grosze ale o sam fakt że nie mają pojecia a się pobierają :mad2:

ale spoko kierownik zwrócił kasę i jest bezkonfliktowo a jak by było inaczej to by się działo :cool2:

tudm dzięki wielkie za pomoc i linka :) (u mnie jest roszkę inaczej)

ufo000000 widzę że ziomek haha a byłem w słynnym SPGK na J.Pawła i po tym występie już ich chyba nie odwiedzę

przy okazji proszę o jakieś namiary jak ktoś zna dobrego fachowca w razie w. dla mojej buni w Sanoku, Rzeszowie lub okolicy?

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc i pozdrawiam!

BMW JEST NAJLEPSZE :dance:

Opublikowano
Siemka wszystkim!

wiesz co prokop pojechałem tam zjerzony na maxa dziś po kasę za wymianę i za 5l płynu dynagel ok. 80zł. nie chodziło mi aż tak o te grosze ale o sam fakt że nie mają pojecia a się pobierają :mad2:

ale spoko kierownik zwrócił kasę i jest bezkonfliktowo a jak by było inaczej to by się działo :cool2:

tudm dzięki wielkie za pomoc i linka :) (u mnie jest roszkę inaczej)

ufo000000 widzę że ziomek haha a byłem w słynnym SPGK na J.Pawła i po tym występie już ich chyba nie odwiedzę

przy okazji proszę o jakieś namiary jak ktoś zna dobrego fachowca w razie w. dla mojej buni w Sanoku, Rzeszowie lub okolicy?

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc i pozdrawiam!

BMW JEST NAJLEPSZE :dance:

W Sanoku jeszcze nie widziałem warsztatu godnego polecenia :mrgreen:

A do Przybyły pojechałem też raz zmieniać olej (przy kupnie tam oleju zmianę masz gratis)-pan mówi-niegotowe jeszcze, niegotowe jeszcze aż w końcu zadzwonił mi na tel-"gotowe"

Przyszedłem po auto, po tygodniu spuściłem trochę oleju żeby zerknąć jaki ma kolor-i okazało się że olej to była ta kawa jeszcze z Niemczech z ciutką dolewki pewnie ze spuszczonego oleju z innego auta, filtr nawet nie był odkręcany bo nie dało się go odkręcić prawie a jego stan nie wyglądał na tygodniowy, na etykietce przy silniku pisało Mobil Super M a kupiłem Super S :shock: a sam olej pewnie spowrotem powędrował na półkę ich sklepu-i weź tu zaufaj komuś że coś zrobi porządnie jak gnoje za przeproszeniem nawet ci oleju nie zmienią!

Teraz preferuje kupić koledze co ma kanał parę piw i razem wszystko zrobić od wymiany płynów do wymian sworzni i wszystkiego co da się samemu zrobić-wypaplam się w smarach ale raz że się czegoś nauczę a dwa to wiem że jest zrobione jak należy a kasę za robotę przeznaczam na browar przykładowo :D