Skocz do zawartości

POMOCY! Problem z automatem szarpie i drgania brak mocy! :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, mam e39 523i 170 kM, od miesiaca mam GAZ, mam tam automat ze steptronikiem od pewnego czasu autem na drodze mi drgalo delikatnie myslelem ze to amortyzatory - wyminielem i dalej to samo. Dzisiaj jade sobie spokojni i nagle silnik zaczyna dziwnie pracowac obroty skaczą od 300 do 1000 auto nie ma mocy a skrzynia przelacza biegi z opoznieniem i strasznie wyje auto ale nie rozpedza sie ! dzieje sie to zarowno na gazie i na benzynie! skad te drgania i brak mocy co sie dzieje?? czy to skrzynia?? jak jade z predkoscia ok 80 km/h i daje malutki gaz to strasznie trzesie calym autem wcisne mocniej to silnik wyje i bardzo slabo sie rozpedza! co to moze byc??
Opublikowano
Wydaje mi się że gdyby to była wina skrzyni to powinna przejść w tryb awaryjny i wogóle nie zmieniała by biegów.
Opublikowano
wlasnie tez mi sie tak wydawalo nawet nie zapalila sie kontrolka trybu awaryjnego kiedy auto stoi to wyraznie nim trzesie jak traktorem :/ a podczas jazdy biegi zmieniaja sie jakos pozno i nie ma mocy - moze to wina gazu... ale chyba nie bo na benzynie dzieje sie to samo - kurcze sam juz nie wiem co to moze byc. Mam auto miesiac i taka kicha :/ przed kupnem sprawdzany byl w BMW w katowicach i powiedzieli ze tylko termostat jest do wymiany i pasek alternatora. Gdzie w okolicach Jastrzebia jest jakis godny polecenia mechanik od bmw ?
Opublikowano
wlasnie tez mi sie tak wydawalo nawet nie zapalila sie kontrolka trybu awaryjnego kiedy auto stoi to wyraznie nim trzesie jak traktorem :/ a podczas jazdy biegi zmieniaja sie jakos pozno i nie ma mocy - moze to wina gazu... ale chyba nie bo na benzynie dzieje sie to samo - kurcze sam juz nie wiem co to moze byc. Mam auto miesiac i taka kicha :/ przed kupnem sprawdzany byl w BMW w katowicach i powiedzieli ze tylko termostat jest do wymiany i pasek alternatora. Gdzie w okolicach Jastrzebia jest jakis godny polecenia mechanik od bmw ?

No właśnie, serwis BMW. To nie jest grupa Harry Potter-ów.

Drgania - ludzie piszą, że może to być konwerter, aczkolwiek, możliwe jest, że nie pali Ci na wszystkie gary.

Sprawdź:

- świece

- cewki

- paliwo (np. woda w paliwie).

pozdr

Mariusz

Opublikowano
bylem u mechanika po calodniowym sprawdzaniu auta doszedl do wniosku ze to nie jest wina mechaniki tylko cos z komputerem - tak on podejzewa- nie pali mna wszystkie cylindry a dokladnie na 3 i 5 nomputer nie podaje zeby sie otwieraly wtryskiczy cos... mial ktos podobny problem?
Opublikowano
bylem u mechanika po calodniowym sprawdzaniu auta doszedl do wniosku ze to nie jest wina mechaniki tylko cos z komputerem - tak on podejzewa- nie pali mna wszystkie cylindry a dokladnie na 3 i 5 nomputer nie podaje zeby sie otwieraly wtryskiczy cos... mial ktos podobny problem?

Czy zawsze się tak dzieje, chodzi o to, czy jak jeździsz na beznynie i nie przełączasz na gaz, to też tak jest? Sprawdź. Jeżeli nie będzie, to wina gazu. Mogli też gazownicy coś namieszać.

Ja tak miałem z 2. cylindrem. Na autobahnie padł mi wtryskiwacz gazu na 2. cylindrze. Komputer samochodu odłączał ten cylinder i jeszał na pięciu. Objawy identyczne. Pod górkę nie mogłem wjechać. Powrót na benzynę nic nie dawał, gdyż cylinder był odłączony. Należało zgasić samochód. Odpalić i nie przełączać na gaz. Było wszystko OK.

Opublikowano
to samo sie dzieje zarowno na benzynie jak i na gazie - pojechalem dzisiaj do innego elektryka i stwierdzil ze to walnieta cewka na 5 cylindrze :/ kupie nową zalozy i zobaczymy co z tego wyjdzie
Opublikowano
To musisz sprawdzić świece, cewki. Zastanawia mnie tylko to, że przed montażem gazu wszystko było ok. Czasami gazuwnicy potrafią coś namieszać.
Opublikowano
faktycznie 1 cewka byla do wymiany ale po tym zabiegu autko jakos dziwnie faluje na gazie przy hamowaniu tzn jak przyhamuje to obroty spadają prawie do zera (czasami nawet zgasnie) i wracają na ok 700- 800 koles od gazu ustawil mi go na kompie i stwierdzil ze jest ok - ale nie jest :/