Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pytanie jak w temacie, czy do E46 330XD wszystkie cztery opony muszą posiadać taki sam bieżnik?? Szukam opon zimowych używanych o rozmiaże 205/50/17 i jest problem z czterema używanymi sztukami w dobrym stanie. Proszę o info. Z góry wielkie dzięki. :modlitwa:
Opublikowano
Pytanie jak w temacie, czy do E46 330XD wszystkie cztery opony muszą posiadać taki sam bieżnik??

W teori nie - wystarczy iż taki sam bieżnik będzie na osi.

W praktyce - lepiej aby wszystkie 4 opony były takie same - identyczna przyczepność (lub bardzo podobna) - brak niepotrzebnych ingerencji układów stabilizacji trakcji.

Szukam opon zimowych używanych o rozmiaże 205/50/17 i jest problem z czterema używanymi sztukami w dobrym stanie. Proszę o info. Z góry wielkie dzięki. :modlitwa:

Nie polecam opon uzywanych - a w szczególności zimowych. Jak wiadomo opona zimowa posiadająca 4mm bieznika praktycznie nie spełnia już swojej funkcji, więc opony uzywane mające po 5-6mm nie są warte zainteresowania.

Po drugie - opona używana zawsze może być uszkodzona - wyząbkowanie to tylko jeden z widocznych defektów opony. Inne objawy - starzejąca się guma, mikropęknięcia nie sa już tak dobrze widoczne.

Po trzecie - nie oszczędza się na bezpieczeństwie - a o owe bezpieczeństwo dbają m,in opony. Jak się chce długo i bezproblemowo jeździć - kupuje się nowe.

Ja kiedyś kupiłem opony uzywane (PIRELLI P6000), które wizualnie były w idealnym stanie.

Niestety po pewnym czasie wyskoczyły rysy na boku opony i zaczęły puszczać powietrze. Były zdjęte z felg, wyczyszczone felgi , wymienione kominki, wentyle - a problem dalej był taki sam.

Konkluzja - uzywek nie polecam.

Pzdr,

P.S. Mam nadzieje iż klocków hamulcowych nie kupujesz używanych???

Opublikowano

Wielkie dzięki za info

Klocków używanych nie kupuje, ale opony na ten sezon zmuszony jestem zakupić używane (NIESTETY TAKIE CZASY)

Opublikowano (edytowane)
W teori nie - wystarczy iż taki sam bieżnik będzie na osi.

Nie jestem przekonany czy ta teoria pasuje do 4x4.

Edytowane przez Comret
Opublikowano

Nie pasuje.

W autach 4X4 WSZYSTKIE KOŁA powinny posiadać TAKIE SAME OPONY (zarówno rozmiar, jak i bieżniki oraz indeksy nośności/prędkości).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak jak poprzednik napisal, wszystkie kola takie same.

Odnosnie uzywek i Pirelli P6000, uzywki to prawdziwa loteria a Pirelli P6000 to szmelc a nie opony, mieli z nimi mnostwo wpadek i wad fabrycznych, omijac z daleka. To nie to samo co seria P Zero :)

No Limits With S2 Power

Audi S2 Coupe 414 KM 560 Nm, BMW 650i 367 KM 490 Nm, BMW HP4 193 KM 112 Nm :)

Opublikowano

Wystarczy,że rozmiar bedzie taki sam...bierznik już nie ma zanczenia

mogą być nawet łyse :mrgreen:

Ja w zeszłym roku przelatałem całązimę na letnich,a latałem przynajmniej

2 raz w miesiącu do czech na narty i mimo tego auto dawał sobie rade bardzo dobrze :cool2:

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
Opublikowano

2 raz w miesiącu do czech na narty i mimo tego auto dawał sobie rade bardzo dobrze :cool2:

to miales mnostwo szczescia ze cie czeska policja nie zgarnęła. Wsadzają auto na lawete i wiozą do najblizszego warsztatu, gdzie musisz kupic i zalozyc zimowki, no i jeszcze mandat zaplacisz ;)

Opublikowano

to miales mnostwo szczescia ze cie czeska policja nie zgarnęła. Wsadzają auto na lawete i wiozą do najblizszego warsztatu, gdzie musisz kupic i zalozyc zimowki, no i jeszcze mandat zaplacisz ;)

Jeżeli będzie znak nakazujący jazdę na oponach zimowych to tak,ale nie wszędzie takie znaki są,a po drugie niemogą Cię zmusic do kupna

opon...jest możliwość usunięcia pojazdu samemu np ktoś z PL może przyjechac po ciebie z lawetą :)

Opublikowano

Sorry, ale jesli masz kaske na wypady na narty a szkoda Ci bylo na zimowe opony i na dodatek jeszcze twierdzisz, ze swietnie sobie dajesz rade na letnich w zimie, to albo nie jezdziles w zyciu na zimowych albo kusisz los. Chciaz moze jedno i drugie. Naped na 4 lapy nic Ci nie da przy hamowaniu. Tak samo, sprobuj pojezdzic ciasna osemke na zimowkach i na letnich po sniegu, jesli wciaz bedziesz twierdzil, ze swietnie daja rade, to jestes mistrzem swiata.

No Limits With S2 Power

Opublikowano

Sorry, ale jesli masz kaske na wypady na narty a szkoda Ci bylo na zimowe opony i na dodatek jeszcze twierdzisz, ze swietnie sobie dajesz rade na letnich w zimie, to albo nie jezdziles w zyciu na zimowych albo kusisz los. Chciaz moze jedno i drugie. Naped na 4 lapy nic Ci nie da przy hamowaniu. Tak samo, sprobuj pojezdzic ciasna osemke na zimowkach i na letnich po sniegu, jesli wciaz bedziesz twierdzil, ze swietnie daja rade, to jestes mistrzem swiata.

Kolego dlaczego odrazu masz takie wyobrażenie,że góry to 3 m zaspy? :mrgreen:

Przypomnij sobie jakie zimy ostatnio mamy... :wink:

Jeździłem tylko dlatego,ze drogi były normalnie czarne i suche,a temp dochodziła i czasami do +15C

Zgadzam się z tobą,że na sniegu przy hamowaniu 4 łapy mi nic nie pomogą,ale na aswalcie auto zachowuje się normalnie,a niestety prawie

całą zimę tak było... uwierz mi czesi dbają o drogi nie to co my :wink:

Co do opon i kasy to w każdym aucie zawsze mam markowe dobre

opony,a poprostu w 330xd mogłem sobie pofolgować z tego,że zimy nie było :)

Opublikowano

quote]

Kolego dlaczego odrazu masz takie wyobrażenie,że góry to 3 m zaspy? :mrgreen:

Przypomnij sobie jakie zimy ostatnio mamy... :wink:

Jeździłem tylko dlatego,ze drogi były normalnie czarne i suche,a temp dochodziła i czasami do +15C

Zgadzam się z tobą,że na sniegu przy hamowaniu 4 łapy mi nic nie pomogą,ale na aswalcie auto zachowuje się normalnie,a niestety prawie

całą zimę tak było... uwierz mi czesi dbają o drogi nie to co my :wink:

Co do opon i kasy to w każdym aucie zawsze mam markowe dobre

opony,a poprostu w 330xd mogłem sobie pofolgować z tego,że zimy nie było :)

W takim razie zycze dalej wiele szczescia podczas wypadow w gory na letnich oponach. Co do stanu drog w Czechach i na Slowacji to wiem cos o tym, bo spedzalem tam swego czasu prawie kazdy weekend zima.

No Limits With S2 Power

Opublikowano
a jakby posypało w trakcie pobytu to zawsze można poczekać do wiosny czy do kiedy tam

Paweł pewnie,że tak...becherowki u nich pod dostatkiem to i człowiek jakoś by przeżył :mrgreen: