Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszyskich zaprzyjaźnionych z marką BMW. Od kilku dni jestem użtkownikiem e38 z silnikiem 4.4 (kilka lat jednak znam już ta markę), przejechałem nią blisko 2kkm i zauważyłem dwie dziwne rzeczy:

1. Czasami jak jadę powoli w mieście (jak to bywa od świateł do świateł) przy prędkości ok 50-70km/h pojawia się lekkie drganie jakby wahanie czy wrzucić 3 czy 4 bieg w skrzyni... Nie wiem czy to normalne i czym może byc spowodowane - jak przełącze na sekwencję i manulnie zminiam biegi nic takiego się nie dzieje.... Zaznacze jednocześnie że gdy jadę dyndamicznie nic takiego się nie dzieje biegi zmniejają sie płynnie. Nie wiem też to wahanie związne jest ze zminą biegów - są to jedynie może przypuszczenia.

2. Podczas jazdy - szczególnie wolnej jest jakby drganie i buczenie z delikatnymi wibracjami i kanale(tunelu - przepraszam jeśli źle się wyraziłem) w którym idzie wał. Nie wiem czym to może być spowodaowane.

Czy te dwie sprawy mogą być ze soba jakoś powiązane...

Z góry dziękuje wszystkim za ewentualne odpowiedzi.

Pozdrawiam

Sebastian

Opublikowano

witam,

pomiędzy skrzynią biegów a wałem napędowym jest taki gumowy 'klocek' trzymany na 3 śruby - nie jestem fachmanem, ale jak u mnie się wyrobił to objawy były podobne do Twoich.

Wjechać na kanał i sprawdzić, z tego co pamiętam ten element nie kosztuje jakieś kosmiczne pieniądze - strzelam że właśnie to się u Ciebie wyrobiło.

K.

www.specops.pl
Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi w najbliższym tygodniu w wolnej chwili postaram się to sprawdzic i dam znać co udało mi się ustalić. Pozdrawiam i jeszcze raz serdecznie dziękuje i oczywiście jeśli ktoś jeszcze miał podobne objawy i może się podzielić informacjami będe bardzo wdzięczny.
Opublikowano

Jak już będziesz ją miał na podnośniku, to sprawdź poziom oleju w skrzyni oraz stan poduszek skrzyni i silnika. Bywa, że gdy lekko ciekną przewody wspomagania, to po kilku latach rozwulkanizowuje się lewa poduszka silnika i wtedy pojawiają się drgania. A ten gumowy łącznik wału nazywa się sprzęgłem Hardy'ego...

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, powodem pojawiących się objawów był zbyt niski poziom oleju w skrzyni, nalożyło się dodatkowo poluzowanie tłumika środkowego co przy pewnych obrotach silnika objawiało sie dość nieprzyjemnym dźwiękiem. Dzieki za podpowiedzi, Pozdrawiam
Opublikowano
Witam, powodem pojawiących się objawów był zbyt niski poziom oleju w skrzyni, nalożyło się dodatkowo poluzowanie tłumika środkowego co przy pewnych obrotach silnika objawiało sie dość nieprzyjemnym dźwiękiem. Dzieki za podpowiedzi, Pozdrawiam

Mam toroszke podobne objawy tak jakby automat dziczał i niewiedział jaki ma bieg włożyć. Mam olej z poprzediego automatu esso long life z zieloną tabliczką (skrzynia) tyle ze tam była zwykła skrzynia a nie steptronic. Czy do skrzyni E38 z zieloną tabliczka (ZF) też mogę dolać tego oleju???

Opublikowano

Mam toroszke podobne objawy tak jakby automat dziczał i niewiedział jaki ma bieg włożyć. Mam olej z poprzediego automatu esso long life z zieloną tabliczką (skrzynia) tyle ze tam była zwykła skrzynia a nie steptronic. Czy do skrzyni E38 z zieloną tabliczka (ZF) też mogę dolać tego oleju???

Witam, u mnie pojawial się ten objaw tylko pomiedzy 3 i 4 biegiem, wiem że został dolany olej esso co do szczegółów nie jestem w stanie w chwili obecnej pomóc - postaram się podjechać do serwisu i dowiedzieć - muszę jeszcze odebrać fakturę ale wydaje mi się że dopiero pod koniec tygodnia będe miał wolną chwilę.

Opublikowano
stan sprawdzałem dziś i jest jak należy. Na odpalonym silniku z włączonym D dziwnie bo aż wyprysł olej korkiem wlewu oleju (tym z boku skrzyni) Czy jest tam aż takie ciśnienie????