Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!Czy mógłby mi któryś z kolegów napisać,czy w E32 735i jest ssanie,czy za obroty na zimnym silniku odpowiedzialna jest elektroniczna przepustnica?Mam od jakiegoś czasu problem z obrotami na zimnym silniku,tak samo na gazie jak i na paliwie.Po odpaleniu zimnego silnika obroty mają ok 300 i silnik potrafi zgasnąć,a gdy zgaśnie już na zimnym silniku,to muszę go kręcić ok. minuty,albo i dłużej,żeby odpalił,także odpala ostatkiem sił akumulatora.Obroty ma dopiero normalne jak się dobrze zagrzeje.
Opublikowano
Dzięki śliczne koledze!Jutro spróbuje to sprawdzić,tylko nie wiem jak sprawdzić taki czujnik,a nie mam skąd wziąść na podmianke.
Opublikowano
Chciałbym powrócić do tematu! Jak sprawdzić ten czujnik,czy jest dobry?Znalazłem jeden na Allegro,ale jeśli go wymienie i nic się nie zmieni,to nie będę wiedział,czy tez jest zepsuty,czy poprostu to inna przyczyna.
Opublikowano
Wymieniłem czujnik temperatury na nowy(25zł. w sklepie :D ),ale nie pomogło :( ,tzn.poprawiło się tylko na gazie,ale na paliwie jest dalej tak samo.Nie wiem co teraz robić...
Opublikowano
...czy w E32 735i jest ssanie,czy za obroty na zimnym silniku odpowiedzialna jest elektroniczna przepustnica?

A masz taką u siebie? W pozostałym zakresie obrotów silnik pracuje bez zarzutu, uzyskuje pełną moc itd?

Opublikowano
Tak.Mam elektroniczną przepustnice i na wysokich obrotach silnik pracuje normalnie,tzn. jak jest zimny,to trochę dziwnie się wkręca,tak jakby nie palił na wszystkie gary.
Opublikowano

Proponuje poczytać o elektronicznych przepustnicach były na różnych forach elaboraty, na pewno nie zaszkodzi jej wyczyszczenie.

Jak się mają luzy zaworowe?

Sprawdzałeś czy nie bierze lewego powietrza?

Komputer wykazuje jakieś błędy?

Zapala się kontrolka EML po zapalaniu silnika?

Nowy czujnik temperatury jest oryginalny/sprawny?

Opublikowano
A więc tak.Lewe powietrze sprawdzałem,nie ma.Komputer nie wykazuje błędów,kontrolka EML się nie zapala,czujnik jest nowy ze sklepu,ale zamiennik.Jedynie tylko zaworów nie sprawdziłem.Miałem się zabrać do tego sam,ale stwierdziłem,że jednak lepiej zostawić to fachowcowi.Szukam właśnie jakiegoś konkretnego.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Proponuje poczytać o elektronicznych przepustnicach były na różnych forach elaboraty, na pewno nie zaszkodzi jej wyczyszczenie.

Jak się mają luzy zaworowe?

Sprawdzałeś czy nie bierze lewego powietrza?

Komputer wykazuje jakieś błędy?

Zapala się kontrolka EML po zapalaniu silnika?

Nowy czujnik temperatury jest oryginalny/sprawny?

W końcu znalazłem trochę wolnego czasu i ustawiłem zawory.Prawie wszystkie były zaciśnięte :mad2: Ustawiłem i jak ręką odjął. :norty: Odpala teraz pięknie i nie gaśnie jak jest zimny na wolnych obrotach.Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Opublikowano
no niezła boruta... przyznaj się jakie miałeś luzy?

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano
no niezła boruta... przyznaj się jakie miałeś luzy?
Aż wstyd się przyznać :oops: Tylko 3 zawory miały luz 0.15mm,a reszta nie miała wcale luzu :mad2:
Opublikowano
W końcu znalazłem trochę wolnego czasu i ustawiłem zawory.Prawie wszystkie były zaciśnięte :mad2: Ustawiłem i jak ręką odjął. :norty:

Proponuje za jakiś czas znów skontrolować luz zaworowy, nie czekaj 20tyś. Skoro na większości nie było luzu. Wałek bardzo zjechało?

Opublikowano
W końcu znalazłem trochę wolnego czasu i ustawiłem zawory.Prawie wszystkie były zaciśnięte :mad2: Ustawiłem i jak ręką odjął. :norty:

Proponuje za jakiś czas znów skontrolować luz zaworowy, nie czekaj 20tyś. Skoro na większości nie było luzu. Wałek bardzo zjechało?

Szczerze mówiąc,to nie sprawdziłem,a nawet nie pomyślałem o tym,że mógł się zajechać.Za jakiś czas sprawdzę jeszcze raz luzy,to wtedy sprawdzę również wałek.