Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym założyć do mojej e39 523i z 96 roku dedykowany tłumik firmy Ulter. Jeżeli jakiś forumowicz ma coś takiego w swoim aucie to proszę o opinię na jego temat (głównie chodzi mi o to czy na dłuższej trasie dźwięk dostający się do wnętrza auta nie jest zbyt męczący).

Zastanawia mnie jeszcze jeden szczegół, a mianowicie dlaczego stronie producenta napisane jest że tłumiki pasują do E39 od 97 roku:

"E39 (TOURING, SEDAN) '97 ↔ '03"

Z tego co wiem to chyba nie ma żadnych różnic w budowie tłumika pomiędzy 96 a 97 rokiem...

Link do strony producenta:

http://www.ulter.com.pl/index.php?show=dedyk&f=3

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałem podpiąć się pod temat.

Tez zastanawiam się nad montażem tłumika ULTER SPORT do mojej Buni e39 523i 98r.

Najbardziej mnie interesuje hałas jaki wydobywa się z rury.

Nie chce zbyt głośnego, szpanerskiego wydechu.

No i czy faktycznie wpływa on na wzrost mocy jak podaje sprzedawca?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odnośnie głośności wydechów. W swojej stare e36 robiłem kompletny wydech w El-tec'u. Oczywiście był sporo głośniejszy, ale do coupe świetnie pasował :D . Po 4 latach kupiłem e39, a e36 trafiło w ręce żony. Postanowiłem go trochę ściszyć w ramach gwarancji w El-tec. Zabiegi panów rzeczywiście przyniosły skutek ale do serii i tak było daleko. Zadałem wtedy pytanie właścicielowi El-tec czy byliby w stanie zrobić np. końcowy tłumik do e39 tak cichy jak oryginał. Odpowiedz była taka że zasada budowy tłumików "sportowych" jest zupełnie inna niż seryjnych i nie ma możliwości by były tak ciche, musieliby zbudować tłumik wg innych zasad i to także nie gwarantowałoby że będą identyczne.

Podsumowując, kupując taki tłumik musisz liczyć się z tym że będzie głośniej. Nie ma możliwości aby wymiana samego tłumika podniosła moc. Zmień cały wydech , dolot, potem chip i wtedy możesz liczyć na te 10%.

• 2 lata później...
Opublikowano
Jeżeli chodzi o tłumiki to z firmą Ulter nie miałem do czynienia, ale kilku moich znajomych ma i poleca tłumiki proex i z tego co zdążyłem zauważyć cieszą się dobrymi opiniami. Sprawdź sobie na allegro. Pzdr!