Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O ile pamiętam - po wyjęciu radia łatwo i bez szkód można wypchnąć od tyłu moduł regulacji ogrzewania zaczynając od włącznika ogrzewania tylnej szyby, ale chyba jeszcze nie da się go wyjąć na tyle, żeby wygodnie móc wymienić żarówki, bo (być może???) ruchy ograniczają cięgna suwaków. Niestety nie pamiętam teraz jak prawidłowo je zdemontować i zamontować z powrotem (ale kto wie - może jednak nie trzeba cięgnami się zajmować).

Tak czy inaczej - o takie kroki pewnie chodzi w celu wymiany żarówek podświetlenia panelu.

pozdr.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
trzeba sie zajac ciegnami, ale mozna jest bez problemu przy odrobinie sprytu i cierpliwosci odpiac i przypiac po skonczonej pracy spowrotem
Opublikowano

wyciągnij radio, będziesz miał bardzo prosty dostęp do cięgna - ja tak demontowałem.

pozdro

http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano

to co na czerwono wcale nie cza ruszać

pierw cza wyjąć radio

po wyjęciu radia ale z całą kieszenią montażową wypychasz te trzy guziki po lewej (szyba, klima) one sąw całości

wkładasz palec do dziury po guzikach i wyczuwasz zapadkę ryglującącały panel w konsoli

po odryglowaniu wyłazi całość ale tak jak koledzy pisali tylko troszka bo linki sterowania są krótkie

linki mają takie zatrzaski podobne do żabek przy firanach więc ściskasz i puszcza zatrzask i tak ze wszystkimi trzema a o kolejność montażu nie musisz się martwić bo każda linka i jej mocowanie ma swój kolor

wypinasz kostki z kablami z panela i masz go w ręku

żeby ułatwić wymianę żarówki (jest jedna) inżynierowie niemieccy wymyślili że musisz panel rozebrać na części , czyli odkręcić cztery widoczne z tyłu wkręty i wyjąć od przodu pokrętła

i już masz żaróweczkę na wierzchu :D

Opublikowano
Bez ściągania linek i wyciągania radia sobie poradzisz.Najpierw musisz wsadzić cieniutki śrubokręt w tą szczelinkę po lewej stronie panelu nawiewu czyli tam gdzie jest przycisk ogrzewania tylnej szyby.Jak ci odejdzie ta strona to wyciągnij ten panel odepnij ogrzewanie szyby,pościągaj pokrętła i te kapturki z suwaków(bardzo ciężko schodzą wiec użyj trochę siły i nie martw się że coś urwiesz) Później musisz odchylić ten panel na ile się da żebyś mógł dostać się od tyłu to śrubek weź sobie taki króciutki śrubokręt krzyżakowy i odkręć te śrubki jest ich 3 jedna jest na górze między suwakami a pokrętłami a druga na dole trzecia zaś na górze w prawym górnym rogu za pokrętłami.Te 2 górne odkręcisz bez problemu gorzej z tą 1 dolną ale po gimnastykuj się trochę bo naprawdę warto.Jak już odkręcisz te śrubki to ten plastik ci zejdzie z przodu i twoim oczom ukarze się żaróweczka 1.2w 12v taka malutka i wąska bańka jest ona między 1 a 2 pokrętłem od lewej strony zresztą sam ją zobaczysz wyjmij ją włóż nową i proszę bardzo świeci. Czas wymiany samej żarówki 10 sekund ale dostanie się do niej ok.30min Życzę powodzenia i napisz czy ci się udało :dance:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W sedanie z 93 roku jest duuużo prościej :)

Mianowicie:

- wyciągnąłem radio (przydaje się przy wpychaniu żarówki bo panel wpada do środka)

- wyciągnąłem pokrętła (do siebie i po sprawie)

- tam były tylko 2 śruby (bo więcej nie ma)

- zatrzaski są 4 (2 widoczne u góry i 2 na dole)

- da się podwarzyc jedynie te widoczne więc dół delikatnie i z wyczuciem ale "na siłę" udało się wyciągnąć i wychodzi cały czarny panel ze światłowodami i ukazuje się żaróweczka :)

- za pomocą kombinerek wyciung ;)

Także przyjemna a jakże ciesząca oko praca :)

Pozdrowienia...