Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Panowie co myślicie o wkładce sportowej k&n do 320 jest sens ? może ktoś zakładał czekam na opinie pozdrawiam :)
Opublikowano
Podepne jeszcze jedno pytanie,chodzi o dane techniczne,a dokładnie o przyspieszenie do 100km/h piszą że zbiera sie w ok 10 sekund,moim zdaniem to nie najlepszy wynik jak na te 150 km wiekszosć aut z taką mocą schodzi poniżej 10 sekund,wydaje mi się że jest to wina krótkich przełożen na skrzyni co o tym myślicie pozdro :norty:
Opublikowano
Dane techniczne podają że jakies 10 sek a oni raczej takich rzeczy nie zaniżają pozatym jeżeli fabryka mierzyła te czasy to na nowym silniku heh :roll:
Opublikowano
Co do wkładki :D , to odpuśc sobie, mam hamownie i widziałem już wiele rozczarowanych twarzy :8) , tylko poprawnie dobrany dolot (średnica i długośc) do Twojego silnika może dac jakiś wymierny wynik, minusem wszelkich filtrów mokrych jest niestety niedostateczne filtrowanie i przepuszczanie drobin piasku do silnika!!! na codzień odradzam swoim klientom.
Opublikowano
(...) wiekszosć aut z taką mocą schodzi poniżej 10 sekund,wydaje mi się że jest to wina krótkich przełożen na skrzyni co o tym myślicie pozdro :norty:

"większość aut z taką mocą" nie waży 1500 kg, tylko mniej...

co do krótkich przełożeń - biorąc pod uwagę, że zmiana biegu trwa ok. 0,3 sekundy, a na "krótkich" przełożeniach, rozpędzając się do 100 robisz o jedną taką zmianę więcej niż na "normalnych" lub "długich" przełożeniach, nie wydaje mi się, aby to było przyczyną słabego przyspieszenia tego auta, tym bardziej, że na "krótkich" przełożeniach silnik się szybciej wkręca na obroty, a zatem - auto szybciej przyspiesza :)

Pozdrawiam,

Rafał

"It`s not the size of the dog in the fight, it`s the size of the fight in the dog" Mark Twain

http://img72.imageshack.us/img72/2328/1727269a1200bw1a.th.jpghttp://img442.imageshack.us/img442/8869/1737368a1200bwa.th.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolega wyżej ma rację. Zresztą to podstawowe informacje. Krótka skrzynia, czyli właśnie tak zwane krótkie biegi powodują, że auto szybciej przyspiesza, traci natomiast na V max. Także kolego bl4nc1k zastanów się co piszesz. No i chyba zapomniałeś uwzględnić masy takiego e36. Przecież to ponad 1300kg. I raczej nie ma sensu porónywać tego do np. kultowej już hondy crx czy kadetta gsi. Moc podobna ale masa tych aut o kilkaset kilo mniejsza.
Opublikowano

Miałem w e30 taki filtr,teraz mam w e32,polecam,dużych przyrostów mocy się nie spodziewaj :nienie: ,mnie chodziło głównie o to żeby nie bawić się co kilkanaście tysięcy km w wymiane zwykłego filtra(10 ...15 tyś km).Producent daje gwarancje na ponad 1.5 mln kilometrów,czyli zakładając taki filtr masz go na wieczyste,pierwsze czyszczenie i mycie jest po ok 50 tyś km i znowu filtr jest jak nowy , można go założyć i cieszyć się przez następne tysiące kilometrów.Z tym przepuszczaniem drobinek piasku to raczej bym się nie zgodził,nic takiego nie występuje w filtrach K&N,chyba,że kupisz jakiś niemarkowy filtr.Myślę,że warto.Tu masz opis na temat filtrów K&N

http://tuning.pl/_tuning_Co_warto_wiedziec_o_KN-gid_45_aid_1572_.html

Nur bmw e32