Skocz do zawartości

e38 730-spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
panowie ile wam spalaja 3.0 V8 benzyny jaki i gazu. Chodzi o to ze moja nie chce zejsc ponizej 18 l, jezdze tylko na gazie,auto mam od niedawna i czy jade trasa czy tylko miasto to za cholere niechce zejsc ponizej ani powyzej 18 litrow. W trasie lece 120-160 km/h,ekonomizer pokazuje miedzy 8-10 litrow a komputer 17.4 l i tak wychodzi. Niewiem jakby bylo na benzynie az boje sie sprawdzic. Mialem A8 z motorem 3.7 i na trasie robila mi 13 litrow jak lecialem do 180 km/h czyli do 3 tys obr/min a w miescie 17 litrow. Bunia niestety zlopie wiecej a co najgorsze nie moge zejsc nizej. Sondy sprawne.
Opublikowano

u mnie - na pb trasa 10 litrow , miasto ok 14-15

na lpg - trasa ok 12 , miasto ok 16 litrow ...

jezeli masz automat to na trasie powinienes spalac jeszcze mniej bo jest inne przelozenie ,a w miescie troche wiecej ... oczywiscie duzo tez zalezy jaka trasa i jakie miasto...

jezeli na trasie pali 18 to zdecydowanie za duzo - moja w miescie na gazie tyle nie pali nawet jak jezdze dynamicznie .

m60b30 jak jest sprawny to bardzo oszczedny silnik !

Opublikowano
  • Autor
fajnie masz bo ja niewiem za cosie zabrac i co posprawdzac
Opublikowano

mi to wygląda na nieszczelność instalacji. Musisz zobaczyć na benzynie.

Pozdrawiam

Opublikowano

mi to wygląda na nieszczelność instalacji. Musisz zobaczyć na benzynie.

Pozdrawiam

dokladnie - wylacz gaz i jezdzij na pb - zobaczysz co sie dzieje ... jak bedzie ok to lpg do przerubki/ustawienia.

jak bedzie podobnie to trzeba szukac przyczyny w silniku i osprzecie - typu : sondy , przeplywka itd

Opublikowano
Nie mam LPG. 9-10l w trasie, w miescie 14-15l. Jazda zawsze spokojna. Rekord minimum opisywalem kiedys na forum - 7,6l, dzis nie umiem sie zblizyc.
Opublikowano
Ja przy spokojnej jezdzie w trasie osiagam ok 10l/100 km, po miescie od 14-17l/100 km, w zaleznosci od warunkow drogowych. Nie mam LPG.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
  • Autor
sondy i przeplywka ok jak i reszta bo bylem na diagnostyce niedawno. Ale z ta nieszczelnoscia moze cos jest bo nieraz czuje gaz jak wysiade cholera.Jest to mozliwe?Da sie jakos sprawdzic szczelnosc?
Opublikowano

jest to mozliwe ... podjedz d gazownikow niech sprawdza szczenosc instalacji i szczelnosc elektrozaworow.

zrob tez test jak mowilem - pojezdzij na pb i zobacz ile pali.