Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam pytanko w sprawie lpg w Niemczech czy to prawda ze trzeba miec jakies specjalne koncowki(przejsciowki) do wlewu gazu zeby zatankowac w Niemczech?
raz sprobujesz mocy i już nie chcesz przestać !!!
Opublikowano
tak , są inne , ale na niektórych stacjach mają przejściówki, więc lepiej mieć swoją. Mozna kupić za 60 zł w W-wie.
Opublikowano

Dawniej bywał problem z tankowaniem, trzeba było mieć własne adaptery do tankowania.

Obecnie każda stacja ma po kilka rodzajów adapterów (przjściówek), by klienci mogli swobodnie tankować.

A różnica jest taka, że w Niemczech samemu się tankuje, więc nie czekaj przy dystrybutorze LPG, tylko śmiało sam sobie zatankuj. W razie obaw możesz poprosić pracownika że nie potrafisz tym tankować.

Opublikowano
dzieki za odp i podpowiedzi. ja mam wlew gazu pod dekielkiem wlewu paliwa i tez musze wkrecac przejsciowke zeby zatankowac wiec tylko w niemczech przejsciowka inna bedzie :norty:
raz sprobujesz mocy i już nie chcesz przestać !!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czasem mozna spotkac zwykle "polskie" dystrybutory, a nawet instrukcje obslugi dystrybutora w naszym jez. Po prostu duzo nas jezdzi i niemcy i reszta sie pokapowali. jeszcze dwa lata temu ciezko bylo jadac na hanover dojechac na pelnym zbiorniku do pierwszej na autobanie stcji z lpg. obecnie jest duzo lepiej. dodam tylko ze jadac dalej - holandia, belgia,. francja, lepiej miec swoje koncowki bo nie wszystkie rodzaje maja za lada. A cp do cen to sa naprawde duze roznice od ok 60 eurocentow do nawet 75. pozdro...
Opublikowano

" A cp do cen to sa naprawde duze roznice od ok 60 eurocentow do nawet 75. pozdro..."

czy więc jest to jakiś dystrybutor , który ma tak tanio, czy po prostu rządzi temu przypadek?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W Belgi i Holandii gaz - lpg taniocha. Ceny miedzy 0.45-0.55 euro. Niemcy okolo 0.65-0.75

W Polsce nas okradaja

masz rację, choć dziś tankowalem w Gdańsku po 2.06, a na trasie do W-wy widziałem ceny 2.03

Opublikowano
dzis tankowałem w W-wie gaz po 1,75. Pytałem się czy sie pomylili, ale okazało się , ze nie. Stacja jest na Popularnej za wiaduktem w stronę Włoch
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przed Hannoverem około 50km jest stacja LPG (ZWEIDORFERHOLZ).

A cena gazu, czy benzyny zależna jest od odległości od autostrady, Jak zjedziesz z autostrady kilka kilometrów w miasteczko to raczej zatankujesz taniej.

126p>Polonez 1,5>Seicento 900>Polonez 1,4 103kM>Nissan 100NX 150kM>Peugeot 406>Peugeot 406>Opel Vectra 2,2DTI>BMW520i 24V>BMW 525i 24V Touring i VW POLO 1.0 sport GT :) '92>A-klasa 140KM>E61 530d
  • 1 rok później...
Opublikowano

A czy ktoś się tankował w drodze z Berlina do Frankfurtu n/Menem? Jakie teraz są tam ceny?

Pozdrawiam

Opublikowano
Jadąc trasą z Łodzi do Londynu (Poznań->Świecko->Hannover->Dortmund->Eindhoven->Antwerpen->Gent->Brugge->Dunkerque) nie spotkałem się z problemem jeżeli chodzi o końcówkę w Niemczech, Belgi czy Francji. Miałem przy sobie tylko Polską, ale wystarczyło wejść na stację (na której oczywiście jest LPG) i poprosić o końcówkę (uniwersalnie LPG ADAPTER czytać lepiej po angielsku, bo wszędzie na tej trasie rozumieją bez problemu - ELPIDŻI ADAPTER) i z uśmiechem każdy Ci ją pożyczy pod zastaw (prawo jazdy, dowód lub czasami 30-50 EURO - w zależności od stacji).