Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam centralny zamek ale chciał bym zainstalować otwieranie z pilota. Interesuje mnie taki zestaw http://moto.allegro.pl/item465522619_sterownik_zamka_bmw_e30_e32_e34_e36_e39_logo.html

może ktoś z was instalował takie cos bo chciałem sie dowiedzieć czy jest problem z montażem, czy na podstawie załączonej instrukcji da się to samodzielnie podłączyć. Gdzie instaluje się tą centralkę i gdzie podłącza się kable. będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podepnę się pod temat.

Bo chciałbym również mieć centralny na pilota. Ale pomyślałem że może mógłbym kupić jakiś niedrogi zestaw z alarmem. Zawsze to jakieś zabezpieczenie by było. I chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o tym:

http://moto.allegro.pl/item508844999_profesjonalny_autoalarm_max_czs_tylko_400_sztuk.html

lub http://moto.allegro.pl/item508009437_autoalarm_hunter_najtaniej_w_polsce_syrena_gratis.html

• 1 rok później...
Opublikowano

Podpinając się pod temat.

Mam E36 przed liftem 1994 rok.

Oryginalny alarm jest, centralny działa.

Chciałbym zamontować w nim centralkę alarmu.

I tutaj pytanie, jaką centralkę najlepiej kopić żeby zrobić to w miarę prosty sposób i zarazem na stałe?

Jakieś pomysły? Dodam ze linki którzy koledzy podali już wygasły;P

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich! Jestem tu nowy, zaledwie wczoraj nabyłem pięknego compacta z 97r. Podłączam się pod wątek gdyż mam ten sam problem, ale z dwoma niuansami. Mam tylko jeden kluczyk, centralny działa tylko z zamka (dowolnego). Na pilota nie reaguje, choć dioda na nim miga - wniosek, bateria żyje. Taki klucz:

http://www.otofotki.pl/img14/miniaturki/pn4471_DSC04533%202_th.JPG

Ale do rzeczy:

1. UWAGA TO MOŻE KOMUŚ POMÓC. Mój compact jest z Belgii więc instrukcja do niego jest po niderlandzku :) ale wrzuciłem fragment o programowaniu kluczyków w jakiegoś auto tłumacza i wyszło coś, o czym nikt nigdy nie wspomniał. Jeśli drzwi zostały otwarte z zamka, a nie z pilota (czyli np. macie tylko jeden kluczyk i to z niedziałającym pilotem.) to funkcja programowania kluczyków blokuje się na 15 minut! Od razu można programować piloty tylko jeśli drzwi zostały otwarte właśnie z pilota (ale w tym celu trzeba jeden działający mieć :/ )

2. To nic nie zmienia, u mnie i tak nie działa, nawet po 15 min :) Kluczyk zachowuje się jak trzeba, po wciśnięciu kombinacji klawiszy miga LED, ale zamek nie reaguje. To tak jakby nie udawało mi się wprowadzić samochodu w tryb synchronizacji. Przekręcam na 1, wracam, wyjmuję klucz, wciskam co trzeba, kluczyk miga a zamek nic. Zastanawia mnie jednak, że przy lampce w podsufitce mam taki czujniczek czarny, przyczepiony na rzep. Zapomniałem zrobić fotki niestety. Czy to jest fabryczne w compakcie? Czy może oznacza to... że ktoś wywalił fabryczną centralkę i założył jakiś alarm czy coś, do czego nie dostałem pilota? Czy ktoś życzliwy mógłby mi powiedzieć jak wygląda fabryczna centralka od zamków i gdzie jej szukać?

Przepraszam za przydługiego posta i z góry dziękuję za pomoc.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Ja mam dokładnie ten sterownik z tej firmy z Łodzi.

Montaż... hmm, wymaga przygotowania teoretycznego (lektura forum wystarczy), narzędzi (śrubokręt, miernik, lutownica, taśma izolacyjna, trochę przewodu) i cierpliwości. Ale nie trzeba być fachowcem. Szczegółowy opis dla różnych wersji E36 masz w innym wątku:

viewtopic.php?f=68&t=96014&start=120

ma co prawda 12 stron, ale możesz zacząć czytać gdzieś od 9.

Działanie: używam od 2 miesięcy i działa bez zarzutu. Zasięg pilota powiedziałbym ogromny (ze 300m chyba). Natomiast jakość wykonania... po pierwsze trudno dorobić kluczyk bo nie trzyma wymiaru, przynajmniej ten starszy typ, z przewężeniem. Kluczyk jest za cienki i 'lata' w stacyjce. Ja musiałem dorobić w specjalnym zakładzie na maszynie cyfrowej, żeby to w ogóle pasowało (a i tak chodzi gorzej od oryginalnego). Grot jest wkręcony do obudowy na taką malutką śrubkę, która rozkręca się w miarę używania i grot zaczyna latać w tym kluczyku. No jakość raczej marna. Na szczęście można do tego sterownika "wczytać" też pilot breloczek i używać swojego, oryginalnego klucza. I mimo, że na początku strasznie się przed tym wzbraniałem i uważałem breloczki za obciach, to na pewno kiedyś się na to przerzucę jak już ten dorobiony kluczyk się połamie (bo to nastąpi na pewno).

A założyć to na pewno warto, jest to bardzo wygodne. No i zamykanie szyb z pilota jest super - wygodne i gadżeciarskie.

Edytowane przez micz
Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc, w sumie to zmartwiłeś mnie tą jakością grotów, ktoś tam też skarżył się na złą jakość, coraz bardziej myślę o założeniu sterownika z pilota. Widzę że niektórzy mieli ładne cyrki z montażem, ale myślę ze jakoś sobie bym poradził, w ostateczności znajomy elektryk zadziała.

Może ktoś może polecić sterownik centralnego zamka z pilota .

Opublikowano
Ja myślę, że te sterowniki są spoko, tylko piloty-kluczyki są marne. Scyzoryki podobno też lepiej sobie odpuścić. Zobacz w ofercie tej firmy jakieś sterowniki z normalnymi pilotami, goście z tej firmy są sympatyczni i da się z nimi dogadać, nawet w razie problemów (ja dostałem niesprawną centralkę, więc wymienili mi na swój koszt i jeszcze dodatkowe piloty dostałem w prezencie).
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

ostatnio kupiłem BMW z '94. W komplecie dostałem kluczyki (jeden zwykły, drugi scyzoryk). Z 'scyzoryka' zostało wyciągnięte całe wnętrze i nie mogę cieszyć się centralnym zamkiem z pilota. Chciałbym zapytać czy kupując zestaw z tej aukcji

http://moto.allegro.pl/sterowanie-zamka-bmw-e30-e32-e34-e36-e39-diodalogo-i1435634157.html

i podłączając go jest szansa, że wszystko będzie działało? Jest jeszcze jeden problem. Kluczyki z mojego BMW są wyposażone w stary grot o grubości 3,4mm. Czy skopiuje je normalnie w punkcie dorabiania kluczy? Jeżeli potrzebna jest pomoc specjalisty to może wiecie gdzie mógłbym to zrobić na terenie Śląska/Zagłębia Dąbrowskiego? Ile to może kosztować?

Opublikowano

Ten scyzoryk nie jest oryginalny od auta, bo BMW nigdy nie robiło scyzoryków. Może poprzedni właściciel sobie dorobił kluczyk w takiej formie bo mu się podobała. A może w aucie siedzi dokładany sterownik od tego pilota, tylko nie wiadomo czemu w pilocie nie ma elektroniki. Co by nie było, centralka, którą pokazałeś, będzie spokojnie działać w twoim aucie. Rozumiem, że masz E36? W tym wątku znajdziesz wszystkie informacje niezbędne do podłączenia.

Co do docięcia grotów... no ja mam właśnie piloty tej firmy (ale w innym kształcie, takie podobne do nowszych kluczyków od E46) i takie same groty jak Ty i miałem problem z dorobieniem. Inne chłopaki z forum też. W końcu udało mi się dobrze dorobić na takiej maszynie komputerowej. Chyba musisz popytać w zakładach, czy dorabiają komputerowo. Nie wiem jak z jakością tych scyzoryków, ale podejrzewam że groty są te same. Powodzenia!