Skocz do zawartości

webasto nie grzeje...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

idzie zima a kiedy kupiłem bemke to cieszyłem się ze bede miał cieplo w zime a tu klops...

Problem wyglada tak ze ustawiam godzine na komputerze webasta wszystko się załacza dmuchawa dziala, urządzenie załancza sie wszystko niby oki regulatory mam poustawiane na max ciepło a nic nie grzeje ... nawet robiłem próbe, rozgrzałem silnik i na postoju na cieplym silniku wlączyłem webasto wszystko się wlączyło ale znów zaczelo dmuchac zimnym powietrzem... co może być nie tak??

Opublikowano
Poruszyles temat ktory ja chcialem zalozyc. U mnie jest tak samo, wszystko dziala tylko dmucha zimnym. Ale mysle ze to tak ma byc!! Poprostu moc do ogrzania auta do ciepla bylaby za duza i akumulator by tego nie wytrzymal. Takie farelki domowe ktore grzeja cieplym powietrzem maja po 2000W. To co ze zuzywa paliwo, aku tez przy tym mocno pracuje. Natomiast nawet taki nawiew o temp. szacuje 12-15 stopni pozwoli w zime gdy jest ponizej zera odmrozic szyby i lekko nagrzac w srodku. Tak ze moim zdanie jest wszystko ok. Ale chetnie poslucham glosow innych kolegow czy u nich tez tak jest, wtedy bedziemy mieli pewnosc. Pozdrawiam!!
Opublikowano
Poruszyles temat ktory ja chcialem zalozyc. U mnie jest tak samo, wszystko dziala tylko dmucha zimnym. Ale mysle ze to tak ma byc!! Poprostu moc do ogrzania auta do ciepla bylaby za duza i akumulator by tego nie wytrzymal. Takie farelki domowe ktore grzeja cieplym powietrzem maja po 2000W. To co ze zuzywa paliwo, aku tez przy tym mocno pracuje. Natomiast nawet taki nawiew o temp. szacuje 12-15 stopni pozwoli w zime gdy jest ponizej zera odmrozic szyby i lekko nagrzac w srodku. Tak ze moim zdanie jest wszystko ok. Ale chetnie poslucham glosow innych kolegow czy u nich tez tak jest, wtedy bedziemy mieli pewnosc. Pozdrawiam!!

Niestey muszę Cię zmartwić. To nie jest normalne. Po 5 min włączenia webasto przy nawet -20 stopniech czuć jest ciepełko, po 15 min powinno być już gorąco. W samochodach bez webasto odmarzanie szyb polega własnie na włączeniu dmuchawy na maxa, i to też zadziała nawet jeśli jest silny mróz. Co do aku to webasto nie wrzera 2000W, tylko tyle ile potrzebuje automatyka, wentylator i żarnik w webasto (byc może jeszcze pompka cieczy), ale cała energia cieplna pochodzi za spalonego w webasto paliwa i jeżeli Ci nie wieje ciepłym powietrzem po paru minutach, to coś jest nie OK.

Pozdro.

E39 TOURING - i nic mi więcej nie potrzeba (narazie :-)
Opublikowano
O cholerka, wlasnie wczytalem sie w instrukcje i okazalo sie ze mam tylko funkcje przewietrzania a nie mam ogrzewania postojowego, tak wiec sorki za zamieszanie i teorie ktora jak napisal Kolega wyzej nie jest prawdziwa. W takim razie autor postu musi rzeczywiscie poszukac usterki, albo tak jak ja ma tylko funkcje przewietrzania. Pozdro