Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w temacie mam zimówki do kupienia w tym rozmiarze i chciałbym zobaczyć jak taka opona wygląda na feldze, oponka ma iść do e30 na aluski o szerokości 7 cali, teraz mam letnie gumy w rozmiarze 205/50/15 i leża bardzo dobrze, zastanawiam się czy takie 185/60 będą mocno naciągnięte

jak ktoś ma foto niech się podzieli, obojętnie na jakich felgach, byleby 7x15

Opublikowano

Przemo nie mam zdjęcia ale na starych felgach 7x15 mam załozone gumki 195 i muszę powiedziec że rant felgi jest już równo z oponą. 185 będą już trochę naciągnięte.

Nawet tabelka na stronce podaje że na 185 max felga to 6.5.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

to że będą naciągnięte to mi nie przeszkadza, aluski te i tak po zimie idą do malowania, chyba że trafią się jakieś ciekawe 16 to wtedy zostaną na zimę (tak czy tak malowane będą)

szukałem czegoś szerszego, ale trafiają się nowe Falkeny HS439 za dobrą cenę i chyba się zdecyduje, a zaoszczędzona kaska pójdzie na lepsze hamulce, najwyżej jak będzie źle to się sprzeda i zamieni na coś innego

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jak chcesz to zrobie ci jutro foto opony 185 i 195 na feldze ori 7J15. Dla mnie roznica gigantyczna. 195 jest ok, a 185 wyglada juz beznadziejnie w garazu, a jeszcze gorzej na samochodzie.
Opublikowano
minimalna dedykowana na 7J jest opona 195 ale nie oznacza to że 185 nie wejdzie , nie jest to zbyt bezpiezne dla felgi no ale jak zimówki to nie letnie , to jedynie po 0,5cm na stronę węższa
Opublikowano
oponki już kupiłem, pewnie pojutrze założę, też chciałem 195 lub 205, ale trafiły się nowe fuldy kristal montero 2 w baaaaardzo dobrej cenie więc nie było co wybrzydzać, najwyżej jak będzie źle się jeździć to oponki dostanie siostra do swojego golfa, a ja poszukam sobie czegoś innego :cool2:
Opublikowano

Na takiej feldze (15'' - szer. 7'') miałem wsadzone próbnie 195/55 - wyglądały prawie komediowo. A wcześniej miałem na tych felach 195/65 i było dobrze, tera założyłem zimówki goodyear 205/65 i wyglądają rewelacyjnie.

A wracając do tematu, to opona będzie Ci wyglądać mniej więcej tak: \__/ - w dodatku źle się ją zakłada (utrudnione pompowanie)

na tym źle się jeździ, będzie nosiło autem. Lepiej zamień sobie na szersze gumy, ale daj wyższy profil, wtedy opona ma z czego się rozepchać na boki.

Kolega ma (niestety tylko 2szt.) michelinów 185/65r15, przjechały rok temu tylko 1.5tys. km (do stłuczki auta).

Jak zechcesz to daj na PW, a ja go zapytam za ile puści.

A tu, jak juz wspomniałem, zmień jedno z powyższych:

- szersza opona przy tej wysokości

- wyższa opona przy tej szerokości

- węższe felgi do tych opon

Opublikowano

jak czas pozwoli to założę jutro i się okaże co i jak, obecnie na feldze mam opony 205/50/15, były również 195/50/15 i było ok, jak już pisałem oponki się nie zmarnują, pójdą do innego samochodu na felgi 6cali

obecnie i tak będę zmuszony na nich pojeździć, bo zniszczyłem sobie letnie opony hamując awaryjnie na skrobanym asfalcie, 2 nowe oponki kupione w lato idą na śmieci przez debila który wbiegł mi pod koła :cry2:

Opublikowano

oponki założone, nie są przesadnie naciągnięte, jeździ się w miarę ok, choć to nie jest to samo co na 205/50 ale tego akurat się spodziewałem

co do wożenia autem to tylko kwestia odpowiedniego ciśnienia

co do zakładania to fakt że było trochę trudniej założyć, ale mój wulkanizator powiedział że już nie takie zakładał do beemek :lol: