Skocz do zawartości

WYMIANA ZEGARÓW LICZNIKA W BMW E46 rozbieranie licznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Kupiłem sobie aluminiowe ramki na zegary licznika od M3 i bede sam je montował... wiec chcialem sie skonsultowac z kims kto miał juz z tym do czynienia. na co trzeba uwarzac przy rozkrecaniu i jak najlepiej sie do tego zabrac zebym zarz czegos nieurwał :D Nerwowy juestem :mrgreen:
Opublikowano

Dzwigallo witaj w klubie - też jestem nerwowy ale zamontowałem :twisted2:

Prosta sprawa - wydciągnąć pokrętła, odkręcić licznik, wysunąć kierownice do końca i odpiąć dwie wtyczki (mają takie fajne przesuwane zatrzaski, że po ich przesunięciu o 90stopni wytczka sama wychodzi - rewelacyjne rozwiaznie bo trudno to pepsuć:)

Jak licznik masz w ręce, trzeba odkręcić te małe śrubki (chyba jest ich 5)na około i wyjąć cały środek. Zostanie Ci w ręce zaklejona szyba z plastikową obudową. Szybki nie da sie już ściągnąć bo jest na stałe więc nie targaj na siłe :naughty:

Ramki trzeba włożyć przez otwory na zegary - wbrew pozorom da sie:) Trzeba sie wykazać inteligencją a nie siłą :twisted2:

Montaż w odwrotnej kolejności - powodzenia

Opublikowano

chodzi mi o wskazówki..

jesli je wyjme to musze je włozyc w takiej samej pozycji?,,

czy najpierw wyjąć ograniczniki i zobaczyc dokąd spadna wskazówki i dopiero je wyciągnąc i tak samo włozyć i założyc ograniczniki?

jakas rada?

typing.....
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
czy ty przyciski jakie wystają z liczników / od zegara i od kasowania przebiegu / należy jakoś zdemontować ? podobno można coś urwać , mam ringi i chce się zabrać za to
Opublikowano
tak jak wcześniej napisali koledzy super rozwiązanie ,; trzeba rozkręcić i powoli oddzielać elektronikę od obudowy z szybką te sypki od kasowania same wyskoczą (zostanie sama ramka) wsunąć owe ramki trochę sprytu potrzeba i gotowe :dance:
Opublikowano
witam, jak już masz licznik wyjęty to najpierw wyciągnij te dwa pokrętła od regulacji, dają się łatwo wyjąć a nastepnie rozkręć. Trzeba uważać przy rozbieraniu na te częsci pozostajace od tych przycisków które wczesniej zdjąłeś żeby ich nie połamać.
Szulman