Skocz do zawartości

Problem z przełączeniem na gaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem z moja becinką kiedy odpalam na benzynce wszystko git dziala rozgrzeje silnik troszeczke i w chwili kiedy moge przelaczyc na gaz to becinka przestaje reagowac na pedal gazu spada z obrotow i gasnie... coz to moze byc za przyczyna i czy duzo moze byc ewentualnosci problem dotyczy tylko gazu bo tak jak wspomnialem na benzie smiga elegancko instlacja gazowa lavato serdecznie pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)
Opublikowano
aha nom mozliwe ze to to :) tylko ze ja z mechanika wiele stycznosci nie mialem i jak zrobic by to zadzialalo poprawnie jak naprawic czy poprostu kupic nowy?
Opublikowano
W takim razie dobrze Ci radze jedz do gazowników,niech czynią swoją powinność,a Ty się za to nie zabieraj.
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano

Nie śpiesz się za bardzo, jeśli nie musisz.

Na początek:

-dawno temu robiłeś regulację instalacji LPg u gaziarza?

-filtry gazu dawno temu były wymieniane (mały fazy lotnej i filtr fazy ciekłej lpg)?

-dużo przebiegu masz na obecnej instalacji? (jaki przebieg na tym reduktorze?)

A instalację masz sekwencyjną, czy II gen. ?

Opublikowano
co do regulacji instalacji lpg to nic nie wiem autko mam od 2 miesiecy filtr od gazu taki malutki niczym pierscionek na reke (troszke wiekszy :P ) to git bo znajomy fachowiec sprawdzal to i mowi ze gites a z tymi fazami to nie wiem o co chodzi :) a przebieg na butli no zgodnie z tym co dostalem od sprzedawcy to instalacja ma 8 lat a to ze nie moge na gazie jezdzic to sie stalo raptownie wczoraj zrobilem 500 km poczym zaparkowalem pod domem rano chce jechac a tu buba...
Opublikowano

To możliwe, że nasuwa się odpowiedź.

Skoro instalacja ma 8 lat, - reduktor duzo już ma?

Ile Ci auto pali gazu? Bo jak reduktor jest juz wysłuzony, to auto pali jakieś 30-50% więcej gazu.

a taki sam objaw często bywa, jak peknie i tak juz wysłużona membrana w reduktorze - wówczas zalewa gazem i dławi silnik.

Najlepiej jedź do gaziarzy niech wszystko sprawdzą. A tak z drugiej strony, to przygotuj się do wymiany butli w przyszłym roku, bo atest butli masz na 10 lat, a lepiej jest ją wymienic na nową z atestem, niż dla starej robic badanie techn.

Opublikowano
auto pali 11-10 w trasie na miescie zalezy do 14 wiec spalanie chyba w normie nom bede musial odwiedzic gazownika bo nie opyla mi sie na benzie jezdzic wsumie duzo nie robie kilosow ale gaz to gaz :) dzieki za porady a jeszcze mam pytanko czy mogl spasc jakas rurka czy cos ze taki objaw ale na benzie leci dobrze wiec wyklucza to zarazem jakies wypiecia sie czegos pod maska nie? :)
Opublikowano

Spaść raczej nie powinno.

Ale możesz mieć rozregulowaną instalację - może przez przypadek coś sobie przestawiłeś?

Dawniej w renówce miałem tak, że mechanik mi się czepił gazu - auto nie jechało, a na reakcję pedałem zaczynało przerywać i sie dławić, a i tak tyle że silnik kręcił na wolnych obrotach...

Gaziarz wyregulował i było dobrze, chociaż i tak reduktor krótko potem wymieniałem , bo był juz wysłużony