Skocz do zawartości

Auto sie samo otwiera, szyby sie opuszczaja..Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam powazny problem, po zamknieciu auta pilotem (zalacza sie alarm, drzwi sie rygluja) po jakims czasie (od 10 minut do paru godz) auto sie samo otwiera oraz opuszczaja sie szyby, alarm sie dezaktywuje.. nie wiem co mam z tym zrobic, bylem na komputerze, pokazalo bledy, wykasawane i dalej to samo... nie wazne czy zamkne auto z pilota czy z kluczyka. w srodku podczas jazdy jak zarygluje drzwi przyciskiem, czasem sie po chwili same odblokowuja.. co mam z tym zrobic? dostalem sie do module centralnego i nbic podejrzanego okiem laika tam nie zauwazylem, tyle ze w czarnych przekaznikach cos w srodku lata, ale nie wiem czy to problem

Opublikowano
nikt nie ma pojecia jak mozna poradzic? kupic nowe przekazniki czy odrazu caly moduł komfortu?

Kiedys mialem taki przypadek w Suzuki Baleno winny byl brak masy. A jak bedzie w Twopim przypadku ciezko powiedziec.

Opublikowano

Kiedys mialem taki przypadek w Suzuki Baleno winny byl brak masy. A jak bedzie w Twopim przypadku ciezko powiedziec.

a mozesz cos rozwinac wiecej z tym tematem?gdzie moze nie byc tej masy? jest to samemu do ominiecia, czy tylko elektryk?

Opublikowano

a mozesz cos rozwinac wiecej z tym tematem?gdzie moze nie byc tej masy? jest to samemu do ominiecia, czy tylko elektryk?

ASO Suzuki dlugo z tym walczylo u mnie wygladalo to tak ze auto stalo szyby same jezdzily jak chcialy auto otwieralo sie i zamykalo jak chcialo. Dlugo szukali ale szczegolow niestety juz nieopamietam.

Opublikowano

Mialem podobnie 3 tygodnie temu. Co 10 minut sam sie wlaczal alarm i musialem schodzic i wylaczac. Jak zostawilem samochod otwarty zeby alarm sie nie wlaczal to po 10 minutach zjezdzaly wszystkie szyby. Pojechalem do elektryka a on mowi ze dla niego to szukanie igly w stogu siana...

No to wypialem na noc akumulator i jak podlaczylem rano to to samo sie robilo.

WTedy pamietam padal deszcz. Po jakis 2 dnaich samochod sam doszedl do siebie i teraz jest OK nawet podczas ulew. Nie wiem co mu sie wtedy dzialo ale musze z tym i tak gdzies podjechac bo sytuacja moze sie powtorzyc...

Jak dojdziesz od czego u ciebei to sie dzialo to napisz...

POZDRO

Opublikowano

zeby mi sie tylko alarm wlaczal to bym byl szczesliwy..

obejrzalem mase ktora idzie od aku po maska, az do wnetrza oraz za schowkiem ta szyne, do ktorej sa podlaczone masy i nic luznego nie ma :/

obecnie na stale wyjalem schowek i jak zostawiam auto gdzies na ulicy to odpinam wtyczke od modulu zeby nic sie nie dzialo, bo w tym tyg nie mam czasu jechac do elektryka, mam nadzieje ze chociaz przez takie odpinanie sie nic nie zresetuje..

aha i jeszcze pytanie odnosnie przekaznikow w module komfortu, wszedzie na forum mowa a tych siemens'a od szyb i cenralnego, a od czego sa te 2 pozostale przekazniki - czarne, bardziej z boku plytki?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

no i powtorka z rozrywki... dzisiaj wyjalem akumulator zeby go podlaczyc pod prostownik, podpinam go z powrotem do auta i znowu ten sam problem z centrlanym, drzwi sie nei chca zamknac (tzn odbija zamek po chwili) a jak juz sie uda, to po blizej nieokreslonym czasie, sie auto otwiera i szyby jada w dol :cry:

czy faktycznie jest tu jakis problem z masa?

Opublikowano

Ja miałem identyczny przypadek. Poprostu zacioł się zamek w drzwiach kierowcy w pozycji otwartej tzn. bębenek odskoczył ale po zdjęciu boczka okazało się że reszta jest w pozycji otwartej. Robił mi to elektryk który przeszukała wszystko w aucie i nie mógł dojśc co jest przyczyną.

Objawy były takie że zamykając auto wyskakiwał rygielek drzwi. Jeżeli w końcu udało się je zamknąć (za n-tym razem) to i tak nie gasło główne światełko i samochód po pewnym czasie sam sie otwierał. Potrafił też opuszczać sam szyby więc objawy identyczne.

Opublikowano (edytowane)
oo Panie, jezeli to bedzie przyczyna, to bede ci wdzieczny, powiedz mi jeszcze tylko czy trzeba wymienic zamek? czy wystarczy cos tam "popchnac"? problem ten pojawial ci sie ciagle czy sporadycznie? Edytowane przez bartas_pn
Opublikowano

U mnie dzisiaj tez temat wrocil. Ze 3 tygodnie byl spokoj i jakies 20 minut temu dziwny przypadek.

Otwieram drzwi z pilota. Drzwi wszystki sie otworzyly i jednoczesnie alarm zaczal wyc. Dopiero zamknalem go z pilota i otworzylem drugi raz i wtedy przestał... ehh... Ciekawe czy w nocy nie beda po mnie dzwonic...

Opublikowano

Z tego co wiem w E46 stacja BMW moze ustawic rozne ustawienia regulowania otwierania drzwi.

Tam jest az napchane elektroniki.

W instrukcji do mojego E46 bylo napisane , ze moge sobie indywidualnie ustawic wszystkie parametry otwierania i zamykania auta, lacznie z podswietlaniem wnetrza otwieraniem drzwi kierowcy itd.

Na moje powodem tego jest jakis blad w programie ktory odpowiada za zamykanie lub otwieranie auta.

Np. U mnie po wcisnieciu pilota aktywuje sie alarm i zamykaja drzwi.

Po ponownym wcisnieciu zamkniecia podswietla sie wnetrze auta.

Po otworzeniu otwieraja sie drzwi ale tylko pasazera ( mowie o otwieraniu pilotem) myslalem , ze to wina popsutego zamka ale to sa ustawienia indywidualne dodatkowo chroniace auto przed kradzieza.

Musze jako kierowca otworzyc auto pilotem a pozniej z kluczyka drzwi.

Na moje w podobnej sytuacji trzeba jechac do ASO BMW i sprawdzic to profesjonalnie.

Opublikowano
jednak na 100% przyczyna tej sytuacji jest to o czym pisze kolega transporter0 jest to wina zamka, odskakuje i nie schodzi do konca bolec w drzwiach do konca. dzieje sie tak tylko wtedy gdy sie uzyje zamiast pilota kluczyka, wczoraj zdjalem tapicerke, bez wyjmowania zamka pogrzebalem cos na ile sie dalo w zamku i zacaal dzialac, ale do tej pory nie wiem, co to moglo byc i o jaki bebenek chodzi..