Skocz do zawartości

525d Gdzie jest odpowietrznik do klimy w E39? Dezynfekcja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chodzi mi o to że kupiłem sobie odgrzybiacz do klimy wurth i jest tam taka rurka, którą gdzieś muszę włożyć i nie bardzo wiem gdzie. Gość który mi to sprzedawał mniej więcej mi mówił co to jest, ale nie wie gdzie się znajduje w moim samochodzie. Dokładnie chodzi mi o przewód odprowadzający wilgoć z parownika. Proszę o podopowiedzi ponieważ ja też nie bardzo wiem.

pozdrawiam

Opublikowano

Nie w tym problem o czym piszesz... Zapewne chcesz odgrzybić sobie wymiennik "ciepła", czyli taką "chłodniczkę" układu klimatyzacji, która chłodzi przepływające przez nią powietrze z zewnątrz do kabiny... Powietrze jest zazwyczaj trochę (jeśli nie bardzo) wilgotne i przepływając przez zimne ożebrowanie wilgoć skrapla się (dlatego jak się jeździ z klimą to powietrze jest suche i bardzo szybko szyby odparowują) i częściowo spływa rurką pod auto, a częściowo zalega na wymienniku tworząc bardzo korzystne warunki dla rozwoju grzybów i innych syfów. T właśnie o pozbycie się ich chodzi przy dezynfekcji klimatyzacji...

"Chłodniczka" jest zabudowana pod konsolą środkową w kanałach które prowadzą do kratek nawiewów, więc nie jest to takie do końca proste... Metoda "na spraya" nawet z rurką to półśrodek, najlepiej jest się dostać do niej "oko w oko".. Jakbyś mieszkał blisko Lublina to bym Ci dał namiar na gościa który robi takie rzeczy (zawodowo zajmuje się konserwacją klimatyzacji domowych/biurowych i u mnie w firmie raz/dwa razy do roku robi taką operację na stacjonarnych urządzeniach...). Z tego co wiem, za taką usługę w aucie bierze ok. 60 PLN.

Powodzenia

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Witam!

Chodzi mi o to że kupiłem sobie odgrzybiacz do klimy wurth i jest tam taka rurka, którą gdzieś muszę włożyć i nie bardzo wiem gdzie. Gość który mi to sprzedawał mniej więcej mi mówił co to jest, ale nie wie gdzie się znajduje w moim samochodzie. Dokładnie chodzi mi o przewód odprowadzający wilgoć z parownika. Proszę o podopowiedzi ponieważ ja też nie bardzo wiem.

pozdrawiam

Tutaj możesz poczytać o odgrzybianiu klimy http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=363918&sid=092753a2f33d0f72dcda9400ed0f5539

pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

odgrzebuje stary temat bo potrzebuje informacji gdzie znajduje się w E39 wylot skroplin z parownika

druga sprawa - jak jest ustawiony parownik względem wentylatora nawiewu - jest nad nim czy pomiędzy wentylatorem a kabiną czy całkiem gdzie indziej ?

http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg