Skocz do zawartości

Wycinam katalizator,proszę o porady...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,moje auto to 320d,po wyminie elektrozaworu,przepływki,czyszczeniu EGR,wymianie filtrów,auto średnio przyspiesza.Przyszła pora na katalizator,myślę że po 180tyś km nie spełnia swojej funkcji,a tylko pogarsza sprawę,więc pytanie czy ktoś z forumowiczów wycinał już w tym modelu kata i wspawywał zamiast niego tłumik podobnej wielkości??Kiepsko jest umiejscowiony i ciężko będzie zrobić taki profil,ale myślę że się uda.Proszę o porady jak to najlepiej zrobić,mam już tłumi i łącznik elastyczny,oczywiście po skończonej wyminie służę fotkami.
Opublikowano
Ja byłem w zakładzie zajmującym się wydechami, chłopak wyciął mi kata i wspawał kawałek rury, zajeło mu to 10min (a przyznam, myślałem że zajmie to sporo więcej czsu). Kosztowało 50zł, ale za to szybko sprawnie i dokładnie.
Opublikowano
ja mam tłumik wstawiony w jego miejsce... rożne opinie są o wspawywaniu rurki w miejscu kata... raczej negatywne są opinie o tym i lepiej wstawic nowy katalizator lub tłumik... tutaj jest o tym napisane http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=94179&highlight=

http://img232.imageshack.us/img232/9283/08outlinesbmwff3.th.jpg

http://forum.krewniacy.pl/images/signatures/45905725347f78fd44403e.gif

Opublikowano
Kosztowało 50zł, ale za to szybko sprawnie i dokładnie.

A oddał katalizator? :lol:

Katalizator był już pusty, bo go wcześniej ktoś wypatroszył (poprzedni właściciel) i z powrotem wspawał. Ja się go pozbyłem na dobre bo brzęczał, tak więc nikt na nim nie zarobił :lol:

Opublikowano
ja mam tłumik wstawiony w jego miejsce... rożne opinie są o wspawywaniu rurki w miejscu kata... raczej negatywne są opinie o tym i lepiej wstawic nowy katalizator lub tłumik... tutaj jest o tym napisane http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=94179&highlight=

Ja nie mam problemów bez kata, ale u mnie jest inny silnik. Oczywiście jest jeden duży plus katalizatora, a mianowicie dużo dłuższą mają żywotność pozostałe tłumiki. Dlatego w sumie myślę, że warto wstawić kata chociaż by uniwersalnego (400zł to w miarę przystępna cena), co możliwe że zrobię.

Opublikowano
Przy wycinaniu kata bądz ostrożny, aby się nie okazało że samochód będzie wariował , nie wiem jak jest w 320 ale w 330 sonda jest przed i za katem więc u mnie proste wycięcie niewchodzi w gre
Opublikowano
Witam,moje auto to 320d,po wyminie elektrozaworu,przepływki,czyszczeniu EGR,wymianie filtrów,auto średnio przyspiesza.Przyszła pora na katalizator,myślę że po 180tyś km nie spełnia swojej funkcji,a tylko pogarsza sprawę,więc pytanie czy ktoś z forumowiczów wycinał już w tym modelu kata i wspawywał zamiast niego tłumik podobnej wielkości??Kiepsko jest umiejscowiony i ciężko będzie zrobić taki profil,ale myślę że się uda.Proszę o porady jak to najlepiej zrobić,mam już tłumi i łącznik elastyczny,oczywiście po skończonej wyminie służę fotkami.

A może masz dziure w gumowej rurze lecącej od intercoolera, ja tak miałem i wcale nie było tego widać dopiero jak zdjąłem rure i zacząłem ją wyginać. Fakt dziurawego dolotu objawiał się tym że samochód ostro "szumiał" podczas przyspieszania. Wątpię żeby katalizator był odpowiedzialny za brak mocy. Kat był przewidziany napewno na wile więcej niż 180 tys., chyba że był zabrudzony itp.

Opublikowano
Przy wycinaniu kata bądz ostrożny, aby się nie okazało że samochód będzie wariował , nie wiem jak jest w 320 ale w 330 sonda jest przed i za katem więc u mnie proste wycięcie niewchodzi w gre

We wszystkich E46 jest przed i za katem sonda. Ja mam wycięty i narazie nic się nie dzieje.

Opublikowano

We wszystkich E46 jest przed i za katem sonda. Ja mam wycięty i narazie nic się nie dzieje.

....a co masz wstawione zamiast kata?

Opublikowano

Kawałek rury.

Opublikowano

Kawałek rury.

.....ciekawe czy kucyki ci ubyły?

Opublikowano

Kawałek rury.

.....ciekawe czy kucyki ci ubyły?

Z mojego odczucia nic nie ubyło mocy.