Skocz do zawartości

zakup głośników do touringa - help

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

yo!

słuchajcie mam plana zalozyc sobie konkret sprzet do mojej beemy nie robiąc w niej wiekszych modyfikacji bo mam tj. w tytule touringa. jak myslicie jaki sprzet najlepiej wlozyc? - chodzi o radio 4x głośniki 13cm (do przodu przy nogach i z tyłu w podsufitce) + głośnik basowy (25 ew. 30 cm) i wzmacniacz.

myslalem nad kupnem radia alipine do tego 4 glosników z jbl (z 13nastek pioneera sie wyleczylem) i do tego wzmach. jbl razem z głośnikiem w skrzyni którą sam skonstruuje;] natomiast naszły mnei wątpliwości co do głośników(cena a jakość) i pomyslalem czy aby nie zainwestować w głośniki lanzara albo hertza. slyszalem juz pionki soniacze jbl boschamny - wszyscy to mają a ja bym chciał mieć sprzęt którego nikt nie ma z moich znajomych a bdb gra. wzmach + głośnik kupuje tylko dlatego, że 13nastki nie bedą mieć żadnego basu a czasami lubie sobie przy...porządnym kawałkiem (nie pisze tu o techniawie, bo slucham całkiem innej muzy)

jak myslicie i co radzicie o moich przemysleniach?:) dodam tyle ze na sprzeciol chciałbym wydac max tys zł i dopuszczam kupienie urzywanego wzmachola - reszta nowe.

czekam na wasze opinie i konkretne rady bo nie za abrdzo sie znam na tym calym sprzecie a chce miec cos dobrego z niezłym pier....iem.

bmw 4 life
Opublikowano

troche nie ten dział, od tego jest zakładka audio. ale skoro juz pisze, to 1k zł bedzie zdecydowanie za mało, chyba ze chcesz kupować wszystko z najniższej półki. i zastanów sie, czy chcesz mieć sprzęt po to żeby go słuchać i żeby sprawiał ci satysfakcje swoim brzmieniem, czy tylko po to, żeby zaszpanować przy kolegach. i jeśli, jak sam mowisz, nie słuchasz techno, to po co ci tak duzy głośnik basowy. odpowiednio duży głośnik potrzebuje odpowiednio mocnego wzmacniacza, który odpowiednio kosztuje. no chbya ze chcesz, zeby cie było słychać zanim bedzie cie widać, to ok, sa głośniki nawet 60cm i większe :) a w touringu myśle, ze by sie zmieścił ;)

jeśli kupisz dobry zestaw głośników na przód i tył, i odpowiednio do ich mocy dobierzesz wzmacniacz, to bedziesz zadowolony i bez suba. i pamiętaj, żebyś nie patrzył na moc napisana na radio, jeśli jest napisane 4x50 W, to w rzeczywistości ma ono 15-20 W, dodatkowo przy podkręceniu głośności ulega przesterowaniu i brzmi to fatalnie- dlatego radio służy tylko jako źródło sygnału, a źródło mocy to wzmacniacz

życze powodzenia

Opublikowano
czekam na info co włożyłeś w podsufitke z tyłu pamiętam że kiedyś zabrałem się za to ale jak kupiłem 13 to nie wchodziły a jak chyba 11,5 to były za małe póżniej kaska się rozeszła i temat umarł, ale powoli wraca więc czekam na info
Opublikowano

ja mam z tylu w podsufitce 13 i to jest max co tam wejdzie bez ciecia podsufitki, tylko jest jeden maly mykus, a mianowiecie zeby tam te 13 weszly (fabrycznie sa 10) to trzeba wywalic calkiem te oslony plastikowe, i zalozyc dystanse z mdf pod glosnik 13 (okolo 18mm grube) wchodza idealnie w otwory po maskownicy tak ze nie ma zadnych dziur (dla walorow estetycznych ja pomaleowalem sprayem na czarno, a maskownice zalozylem orginalne te ktory byly z moimi glosnikami 13 :)

a i jeszcze jedno najpierw przymierz i powierc sobie otwory w dystansach (wsumie 8 otworow, cztery otowory fi 4 pod wkrety ktorymi je zlapiesz do blachy, i cztery fi 2-3 pod wkrety do drewna ktorymi zlapiesz do nich glosnik) bo mdf lubi sie kruszyc jak sie w niego wkreca, najpierw przykrecalem dystanes mdf do blachy blachowkretami (zwykle czarne jak do GK, chyba 25mm dlugie), a potem wkretami do drewna (takie okolo 12-15 mm dlugie) glosnik z maskownica do dystansa :)

i ciesz sie dobrym dzwiekiem, osobiscie mam tylko suba podpietego do wzmaczniacza, i do normalnego uzytku to w zupelnosci wystarcza, a jak czasem jakis fajny kawalek glosniej puszcze to glosniki wcale nie lapia przesterow, glosno nie zawsze znaczy tak zeby na drugim koncu wsi wszysyc slyszeli ;)

jak bede mial chwilke to fotki tych glosnikow w podsufitce jutro zrobie i tu wrzuce ;)

e36 318tds compact '95/e34 525tds touring '94/e39 525tds touring '97
Opublikowano
ja mam z tylu w podsufitce 13 i to jest max co tam wejdzie bez ciecia podsufitki, tylko jest jeden maly mykus, a mianowiecie zeby tam te 13 weszly (fabrycznie sa 10) to trzeba wywalic calkiem te oslony plastikowe, i zalozyc dystanse z mdf pod glosnik 13 (okolo 18mm grube) wchodza idealnie w otwory po maskownicy tak ze nie ma zadnych dziur (dla walorow estetycznych ja pomaleowalem sprayem na czarno, a maskownice zalozylem orginalne te ktory byly z moimi glosnikami 13 :)

a i jeszcze jedno najpierw przymierz i powierc sobie otwory w dystansach (wsumie 8 otworow, cztery otowory fi 4 pod wkrety ktorymi je zlapiesz do blachy, i cztery fi 2-3 pod wkrety do drewna ktorymi zlapiesz do nich glosnik) bo mdf lubi sie kruszyc jak sie w niego wkreca, najpierw przykrecalem dystanes mdf do blachy blachowkretami (zwykle czarne jak do GK, chyba 25mm dlugie), a potem wkretami do drewna (takie okolo 12-15 mm dlugie) glosnik z maskownica do dystansa :)

i ciesz sie dobrym dzwiekiem, osobiscie mam tylko suba podpietego do wzmaczniacza, i do normalnego uzytku to w zupelnosci wystarcza, a jak czasem jakis fajny kawalek glosniej puszcze to glosniki wcale nie lapia przesterow, glosno nie zawsze znaczy tak zeby na drugim koncu wsi wszysyc slyszeli ;)

jak bede mial chwilke to fotki tych glosnikow w podsufitce jutro zrobie i tu wrzuce ;)

chętnie oblukam jak to wygląda, obecnie muszę zapłacić oc + zakup zimówek ale jak się odbiję finansowo to pokombinuję

Opublikowano (edytowane)

Dzis mialem chwile to wrzucam fotki jak to u mnie wyglada :)

http://img160.imageshack.us/img160/7169/img6348resizedsm2.th.jpg

http://img252.imageshack.us/img252/6526/img6349resizedqs7.th.jpg

http://img407.imageshack.us/img407/4570/img6350resizedzo7.th.jpg

http://img442.imageshack.us/img442/5702/img6351resizednj8.th.jpg

Bez dydstansow nie ma szansy zalozyc glosnika 13 do touringa z tylu, bo blacha dachu jest za blisko i poprostu nie wszedlby na wysokosc.

Edytowane przez MortiPL
Opublikowano
jak ktorys kolega wyzej pisal, glosnik musi miec minimum 16,5 cm zeby jako tako bass zagral, te 13 blaupunkta bardzo ladnie daja rade w wysokich i srednich czestotliwosciach, i to wlasnie graja bo na radiu troche obcialem niskie tony, za to ten brakujacy bass gra subwoofer na wzmacniaczu, wiec wrazenia dzwiekowe sa bardzo przyjemne przy kazdym rodzaju muzyki :)